Ara llegint
Aina Riera Serra i Miquel Àngel Mas Mas aconsegueixen els Premis Pollença de Literatura

Aina Riera Serra i Miquel Àngel Mas Mas aconsegueixen els Premis Pollença de Literatura

Aina Riera Serra, amb l’obra Ran de bàratre, i Miquel Àngel Mas Mas, amb Camps dalladors, han estat els guanyadors dels Premis Pollença de Literatura 2021 (XII Premi Pollença de Narrativa i XI Premi Pollença de Poesia), premis convocats per l’Àrea de Normalització Lingüística de l’Ajuntament de Pollença.

El jurat del XII Premi Pollença de Narrativa, format enguany per Sebastià Perelló, Clara Queraltó i Pere Joan Martorell, un cop efectuada la valoració dels seixanta originals presentats i després de llargues deliberacions atesa la qualitat d’alguns dels originals presentats, acordà, per majoria, concedir el premi a l’obra Ran de bàratre de la mallorquina Aina Riera Serra.

Segons expliquen els membres del jurat, “es tracta d’un llibre de narracions amb una veu turgent que té relleu. Un català simple, eficient i mordaç que s’adapta a la realitat alterada que descriu. Hi ha sempre la presència inquietant d’allò que no es diu perquè no es mostrador, alguna forma animal i salvatge que neda en la maia d’oli de la quotidianitat, i amb una manera de capgirar els fets fins que mostren allò que, com una bèstia afamada i poruga, deixa sentir el batec del que és viu i et fa caminar per l’escriptura com si fos un camp minat de lloves”.

En aquest sentit afegeixen que “destaca la forma orgànica dels contes, el to i el ritme, i aquesta manera de no cercar que els mots cristal·litzin, només aquesta forma de fluir d’una emoció que et cerca i saps que t’ha de portar a algun lloc que no saps. Ran de bàratre, a boca d’infern, amb aquesta manera insòlita de ser obscur, amoïnador, tot i que llegeixes com si la llengua de sobte fos una clariana. També cal ressaltar la seva forma extrema de tractar els contactes humans, sempre al límit del que sembla real, ran d’avenc, on l’espurna fantàstica sempre compareix amb aquell deixant banal de ser trivial i alhora terrible; un terror insubstancial, adotzenat, que crema a la pira de la futilesa, i paradoxalment és això mateix que el fa sofisticat, perquè és ordinari.

Novel·listes sense rumb que ja no volen escriure, inundacions apocalíptiques que acaben amb un poema de Maragall, el cel convertit en un camp de golf”.

El jurat afirma que “l’acidesa de la seva escriptura irònica destenyeix la realitat dels colors llampants i lluents que volen evitar les confusions d’un món que ha perdut el sentit i només és la seva pròpia estridència. I no saps com, sap evitar el soroll i mostra com l’escriptura pot ser el detonant que ens retorni la sagacitat, i deixar d’anar rere les bellumes. Una veu perspicaç que sembla, per un moment, que ha perdut el seny, però que mai no perd la mirada subtil i penetrant per tal d’encarar-nos als nostres terrors més banals, a les nostres misèries més aspres, a les nostres solituds més secretes, al daltabaix que ens conforma cada dia. Una llengua esmolada, que cerca una credibilitat afuada, i que alhora és càustica, farsant i corrosiva. Estil punxant, amb aquell posat seriós i eficient que deixa a la vista els seus caires més incisius”.

Pel que fa a l’XI Premi Pollença de Poesia, els membres del jurat Laura López Granell, Àngels Gregori i Antoni Xumet Rosselló, després de valorar les vuitanta-set obres presentades, acordaren per unanimitat que l’obra guanyadora fos Camps dalladors del també mallorquí Miquel Àngel Mas Mas.

“Amb una gran força d’imatges, lèxic vigorós i la fluència del discurs, Camps dalladors ens ofereix, per mitjà de múltiples referències culturals, un bell i sentit homenatge als éssers estimats i al paisatge, filtrat pel sedàs dels records”.

Cal assenyalar que aquesta convocatòria ha mantingut una elevada participació, i que les obres han arribat d’arreu dels Països Catalans, tot i que la majoria d’originals prové de les comarques catalanes. Pel que fa al territori balear, hi ha representació menorquina i mallorquina, i també n’hi ha de diverses comarques del País Valencià.

Pel que fa a la dotació econòmica, la del Premi de Narrativa és de 5.000 euros i la del de Poesia és de 2.500 euros, assumides ambdues per l’Ajuntament de Pollença, el qual ha manifestat la seva satisfacció per l’acollida que ha tengut l’edició d’enguany d’aquest esdeveniment literari, alhora que agraeix la participació de totes aquelles persones que el fan possible i la molt bona feina feta pels membres dels dos jurats.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt