Ara llegint
Antoni Serra Ramoneda és nomenat doctor honoris causa per la UIB

Antoni Serra Ramoneda és nomenat doctor honoris causa per la UIB

Antoni Serra Ramoneda és nomenat doctor honoris causa per la UIB

El Consell de Govern de la Universitat de les Illes Balears, reunit en sessió ordinària el dia 20 de desembre de 2023, ha nomenat doctor honoris causa de la UIB el senyor Antoni Serra Ramoneda pels seus mèrits científics, socials i de vinculació amb les Illes Balears. Economista i impulsor del sistema universitari i de la renovació dels estudis d’Economia de l’Empresa, la proposta de nomenament l’ha feta la Facultat d’Economia i Empresa de la UIB.

La Universitat de les Illes Balears pot distingir amb el títol de doctor honoris causa aquelles persones que estimi mereixedores d’aquesta distinció per la seva rellevància en el camp de la investigació o de la docència, o pels seus coneixements i mèrits destacats en el terreny científic, tecnològic, cultural o humanístic que tinguin repercussió directa o indirecta en les seves activitats docents i d’investigació, o en la cultura de les Illes Balears.

El títol de doctor honoris causa suposa el reconeixement més preuat, per la Universitat de les Illes Balears, dels mèrits extraordinaris concurrents en el guardonat. D’aquí deriva que aquest títol s’hagi de sotmetre a criteris de racionalitat màxima, de manera que es pugui ponderar i valorar en cada cas la decisió, per evitar qualsevol tipus de precipitació que pugui produir menyscapte del prestigi i de la imatge social que se’n tingui. És evident, doncs, que la concessió del doctorat honoris causa ha de respondre a mèrits molt qualificats, cosa que imposa un rigor selectiu en la determinació de la classe de mèrits que es pretén premiar i de les persones a qui es vol recompensar.

Trajectòria d’Antoni Serra Ramoneda

El senyor Antoni Serra Ramoneda (Barcelona, 1933) destaca per la seva trajectòria professional i personal com a economista i impulsor, gestor i estudiós del sistema universitari. Va ser un dels impulsors de la Universitat Autònoma de Barcelona i ha destacat com a renovador dels ensenyaments universitaris d’Economia de l’Empresa a Espanya. També va presidir Caixa Catalunya durant 21 anys.

És llicenciat en Ciències Econòmiques (Universitat Complutense, Madrid 1954) i doctor en Ciències Econòmiques (Universitat Complutense, Madrid 1968). Com a professor universitari, ha impartit docència a la Universitat de Barcelona (1957-1970) i a la Universitat Autònoma de Barcelona (1973-2003), de la qual va ser Rector (1980-1985) i n’és professor emèrit des de 2004.

Ha compaginat la tasca acadèmica i investigadora amb nombrosos càrrecs institucionals en organismes estatals i internacionals. Ha estat director de l’Associació d’Investigació d’Empreses Confeccionistes (1962-1966), conseller de l’Institut Nacional d’Hidrocarburs (1986) i Repsol (1989), vicepresident de l’Institut d’Estudis Catalans, secretari del consell d’administració de la Caixa de Pensions per a la Vellesa i d’Estalvis de Catalunya i Balears, president de Caixa Catalunya (1984-2005), president de la Societat Catalana d’Economia de l’IEC, president del Consell de Direcció de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de la Generalitat de Catalunya, president del Tribunal Arbitrari Tècnic de Catalunya, president de l’Institut Ignasi Villalonga d’Economia i Empresa i Síndic de Greuges de la Universitat de Vic (2012). A més a més, va presidir les fundacions vinculades a Caixa Catalunya, com la Fundació Caixa Catalunya, Fundació Territori i Paisatge, Fundació un Sol Món, Fundació Viure i Conviure.

En reconeixement a la seva activitat, ha estat mereixedor de la Medalla d’Or al Mèrit Científic de la Ciutat de Barcelona, Medalla Narcís Monturiol al Mèrit Científic i Tecnològic, Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2005) i Officier et Chevalier de l’Ordre du Mérite National de França.

Relacions amb la UIB

El doctor Serra Ramoneda, en l’etapa com a Rector de la UAB, va signar i executar diversos convenis per impartir i convalidar titulacions de la incipient Universitat de les Illes Balears amb la UAB, en àmbits com Economia i Informàtica. Va iniciar el conveni del programa de doctorat interuniversitari Economia, Organització i Gestió entre la UAB, la UIB i la Universitat Pública de Navarra, que continua vigent en l’actualitat i s’ha enriquit amb un màster interuniversitari de les tres mateixes universitats.  Ha participat en diferents conferències i seminaris de recerca a la UIB, i ha participat en activitats institucionals a les Illes Balears a través de l’Institut Ignasi Villalonga d’Economia i Empresa, una institució que agrupa empresaris, professionals i institucions de Catalunya, Andorra, País Valencià, Illes Balears i Catalunya Nord.

Adhesions al nomenament

S’han adherit al nomenament d’Antoni Serra Ramoneda com a doctor honoris causa per la UIB el doctor Andreu Mas-Colell, catedràtic emèrit de la Universitat Pompeu Fabra i president del Barcelona Institute of Science and Technology; el doctor Salvador Carmona, catedràtic de la Universitat Carlos III i Rector de l’IE University; el doctor Vicente Salas, catedràtic emèrit de la Universitat de Saragossa i doctor honoris causa per la Universitat Autònoma de Barcelona; el doctor Llorenç Huguet, catedràtic i Rector de la UIB (1995-2003 i 2013-2021), i la doctora Victòria Camps, catedràtica emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Després del nomenament per part del Consell de Govern de la UIB, es proposarà data per a l’acte solemne d’investidura.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt