Ara llegint
Demanen que les “Rondalles mallorquines” de Mossèn Alcover siguin Patrimoni Cultural Immaterial

Demanen que les “Rondalles mallorquines” de Mossèn Alcover siguin Patrimoni Cultural Immaterial

Demanen que les "Rondalles mallorquines" de Mossèn Alcover siguin Patrimoni Cultural Immaterial

La Institució Francesc de Borja Moll, dipositària dels drets del Diccionari català-valencià-balear d’Antoni Maria Alcover i el mateix Moll, ha adreçat una instància a la presidenta del Consell de Mallorca, per la qual demana la declaració de les Rondalles
mallorquines recollides per Alcover com a Bé de patrimoni cultural immaterial de Mallorca, així com mesures de salvaguarda. Tot això, d’acord amb tal catalogació, i una declaració institucional de reconeixement a mossèn Alcover, en el 160è aniversari del seu naixement, el 90è de la seva mort i el 60è de la culminació del Diccionari català-valencià-balear, que es compleixen aquest 2022.

La Institució proposa, així mateix, que es promoguin “activitats culturals i cíviques per part del Consell de Mallorca, ara i en el futur, per mantenir viu a Mallorca, transmès de pares a fills i de padrins a nets”, aquest tresor lingüístic; i que “se suscitin activitats de difusió internacional” per difondre-les.

L’escrit adreçat al Consell de Mallorca per la Institució Francesc de Borja Moll posa de manifest la valua d’aquestes narracions, transmeses de manera oral al llarg dels segles, i que Antoni Maria Alcover, sota el nom de ‘Jordi des Racó’, va recollir dels llavis de 246 narradors, de 33 localitats de Mallorca, salvant-les de la desaparició, preservant el seu llenguatge tradicional i donant-les forma literària al seu Aplec, publicat per l’editorial Moll i que ha servit com a introducció a la lectura en català a vàries generacions de mallorquins.

Al format tradicional en 24 volums s’hi afegeix l’edició crítica a càrrec dels professors Josep A. Grimalt i Jaume Guiscafrè, ajustada als paràmetres científics internacionals i de la qual la Nova Editorial Moll té prevista la publicació del novè i darrer volum aquest desembre, amb la qual cosa culminarà una feina d’excepcional valor.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt