Ara llegint
El Consell de Mallorca recupera les proves presencials per acreditar els nous mestres artesans

El Consell de Mallorca recupera les proves presencials per acreditar els nous mestres artesans

El Consell de Mallorca recupera les proves presencials per acreditar els nous mestres artesans

La direcció insular d’Artesania, adscrita al Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local del Consell de Mallorca, ha recuperat aquesta setmana les proves presencials per a acreditar nous “Mestres Artesans”. Aquestes proves de qualificació s’havien alterat per mor de la COVID-19 i ara la institució insular vol donar-los un nou impuls.

Les Cartes de “Mestre”, són la màxima qualificació que atorga el Consell per a assegurar i demostrar la professionalitat dels artesans i artesanes. A més, només els professionals amb carta poden optar a les convocatòries d’ajudes i projectes impulsats per la corporació insular.

D’acord amb la normativa vigent, n’hi ha de tres tipus. Per una banda, hi ha les atorgades a persones, és a dir, la Carta d’Artesà i la carta de Mestre Artesà, que certifica un nivell elevat de perfecció i coneixements d’un ofici, per la qual cosa les persones que la posseeixen compten amb deu anys d’experiència o més. Aquesta qualificació és la que ara s’impulsa, segons ha explicat el conseller Jaume Alzamora, “com a mesura de dignificació del sector”. Per altra banda, existeix també el document de qualificació artesanal (DQA), que acredita la condició d’empresa artesana i al qual només s’hi pot accedir estant en possessió de la carta de “Mestre Artesà”. En tots els casos hi ha d’haver una avaluació per part del Consell a través de la Ponència Tècnica d’Artesania.

Precisament, avui mateix, el conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, i la directora insular d’Artesania, Marta Català, han acompanyat un dels membres de la Ponència Tècnica d’Artesania a una de les primeres proves. Alzamora i Jordà s’han personat, juntament amb el Mestre Artesà Vidrier de vidre artístic, Joan Antoni Sunyer, en el taller de Maria Magdalena Beascoechea, aspirant a “Mestra”. Al seu taller han comprovat personalment la realització de les proves. Aquestes proves avaluen tant el taller, el procés productiu, la matèria primera emprada així com el producte final. També s’avalua la formació de l’aspirant, coneixement de les últimes tendències, estils i disseny en l’artesania i fins tot, la normativa aplicada a l’ofici i la relativa a la de seguretat laboral.

Durant la visita al taller, el conseller Jaume Alzamora s’ha compromès a continuar fent costat als artesans i ha anunciat la posada en marxa d’una campanya publicitària animant a la compra del producte local. Una campanya de promoció del producte local on els artesans tendran un paper protagonista. A més, ha recordat que des de 2019 les ajudes del Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament local del Consell de Mallorca ja han arribat a 256 artesans i 14 associacions que agrupen a aquest sector. En total 473.000 euros que han aprofitat per dinamitzar el sector. “Sou un sector clau i continuarem dedicant els nostres esforços a garantir el futur i la vostra projecció com a revulsiu econòmic i transformador”, ha dit.

De moment, el Consell de Mallorca ha reconegut, des de l’assumpció d’aquesta competència, 1111 cartes de Mestre Artesà i un total de 975 cartes artesanes.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt