El Consell de Mallorca subvenciona catorze projectes d’investigació arqueològica i paleontològica
El Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística ha adjudicat les primeres subvencions per a la recerca en matèria d’arqueologia i/o paleontologia a Mallorca, a l’arxipèlag de Cabrera i als illots adjacents per al període 2020-2022. Així, el 2021 es desenvoluparan catorze projectes d’investigació al voltant de jaciments mallorquins i se’n podrien conèixer els primers resultats, tot i que els projectes continuaran el 2022. «En total, s’han adjudicat 774.450,99 euros a ajuntaments, universitats i particulars amb l’objectiu d’impulsar la recerca i així aportar coneixement científic sobre elements patrimonials i material arqueològic i paleontològic», ha explicat la vicepresidenta i consellera Bel Busquets.
Sis projectes de recerca seran liderats per universitats: «Origen dels primers pobladors humans de Mallorca: la perspectiva zooarqueològica»; «Projecte comunitats indígenes i contacte cultural al sud-oest de Mallorca a l’edat de ferro (puig de sa Morisca. Calvià)»; «Projecte d’investigació: Guardis 2020-2022»; «Cronolotipologia, producció, distribució i importacions de la ceràmica islàmica a Mallorca»; «Son Fornés: temps, economia i societat a la Mallorca del 1r mil·lenni de la nostra era»; «Reexcavació derelicte El Sec i la tradició cultural de l’arquitectura naval».
Tres projectes de particulars també han rebut una subvenció de Patrimoni. En aquest cas, per dur a terme les investigacions següents: «Closos de Can Gaià: espais domèstics i espais comunals a l’edat de bronze i ferro de Mallorca», «Estudi de la transformació del món rural a Mallorca de l’època romana a l’edat mitjana mitjançant l’aplicació de tècniques no invasives» i «Mallorca abans dels dinosaures: estudi dels ecosistemes continentals del Permià i el Triàsic, amb especial èmfasi en les restes de vertebrats».
D’altra banda, cinc ajuntaments de Mallorca han rebut ajudes per invertir en recerca als seus jaciments. L’Ajuntament de Palma farà un estudi paleontopogràfic i evolutiu de la ciutat romana; l’Ajuntament de Manacor lidera el projecte «Viure en l’antiguitat tardana: formes de vida i aprofitament de recursos en el cas de l’assentament de Son Peretó»; el consistori de Sant Llorenç des Cardassar ha rebut finançament per estudiar la «Cronologia i funcionalitat dels santuaris mallorquins i les estructures SN1 i SN2 de s’Illot: una anàlisi multi-Proxy»; a Santanyí, l’Ajuntament lidera un projecte de recerca sobre «Dinàmica dels sistemes de producció i d’intercanvis al llarg de la cultura talaiòtica: el cas del poblat de les talaies de Can Jordi» i, a Costitx, al voltant des Turassot, l’Ajuntament rebrà finançament per estudiar el «Pla de Mallorca en l’època naviforme, aproximació al coneixement dels poblats».
#Foravila