Ara llegint
El Govern injecta 14’4 milions per crear 1.600 noves places públiques d’ensenyament 0-3 anys

El Govern injecta 14’4 milions per crear 1.600 noves places públiques d’ensenyament 0-3 anys

El Govern Balear aprovarà en el proper Consell de Govern de dilluns la creació de noves places públiques de 0-3 anys, que suposarà la creació de 1.600 noves places a les Illes Balears fins l’any 2024.

La convocatòria actual per a creació de noves places, publicada el mes de desembre de 2020, preveia destinar-hi un total de 6 milions i permetia crear fins a 700 places. Amb l’ampliació que ara s’aprovarà, s’incrementa la dotació fins a 14,4 milions. Aquest augment d’inversió permetrà que el nombre de noves places previstes fins al 2024 també creixi notablement i passi de les 700 inicials a 1.600 places, atenent, a més, totes les peticions que s’havien fet en la convocatòria.

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, acompanyada del conseller d’Educació i Formació Professional, Martí March, es va reunir ahir amb els integrants de l’Assemblea 0-3 de les Illes Balears per fer un balanç de la situació actual de l’educació 0-3 a les Balears i explicar les darreres novetats. A la reunió també hi va assistir la directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, Amanda Fernández, i la directora de l’Institut de Primera Infància de les Illes Balears (IEPI), Magdalena Collinge.

Armengol va destacar que l’avanç en la implantació d’aquesta etapa d’escolarització  és un objectiu pel qual el Govern treballa des de la legislatura passada: “És un orgull i una alegria veure que el que havíem compromès es fa realitat i pas a pas feim créixer la xarxa d’escoletes públiques, tan necessària a les nostres illes”, va dir.

Així mateix, va destacar la importància que això té tant en l’impuls de l’equitat com de la conciliació de la vida laboral i familiar”.

En la mateixa línia, el conseller March va explicar que l’etapa 0 a 3 és clau des del punt de vista de la qualitat i l’equitat. Per la seva banda, Maria José Jiménez, representant del col·lectiu, va destacar la confluència entre sectors, col·lectius i administracions en un objectiu comú com és el de “garantir el dret de l’escolarització als infants d’entre 0 i 3 anys”.

Així mateix, la presidenta d’UNICEF a les Illes Balears, Mercedes del Pozo, va ressaltar com l’escolarització en aquesta etapa és la “millor eina per compensar les desigualtats socials” i que “invertir en 0 a 3 és invertir en els drets dels infants”.

Aquesta dotació extraordinària ha estat possible gràcies als fons de cooperació territorial del Ministeri d’Educació i Formació Professional, que farà una inversió de més d’11 milions d’euros  des del 2021 fins al 2024. Cal recordar que aquestes places públiques són creades pels ajuntaments amb el suport del Govern a través de la convocatòria ara ampliada que preveu destinar fins a 9.000 euros per plaça de nova creació.

Aposta per l’etapa 0-3

L’aposta d’aquest Govern des de la primera legislatura per la primera etapa educativa s’ha concretat en tres línies prioritàries, segons es va exposar a la reunió d’ahir: la creació de noves places públiques, el sosteniment de les places existents i la reconversió de places de guarderia a escoleta. D’altra banda, també s’ha posat en marxa un model de col·laboració amb les escoletes privades per millorar l’oferta de places d’aquesta etapa creant la xarxa complementària, a la qual ja s’han adherit 49 centres

L’objectiu del Govern és aconseguir que les Balears se situïn en la mitjana estatal d’oferta de places d’educació de primer cicle d’educació infantil, que està a l’entorn del 37,5 % de places en relació amb el total de població 0-3. Amb les places de nova creació i les de reconversió previstes, les Balears se situaran en la mitjana estatal el 2024.

Actualment a les Illes hi ha 180 centres educatius de primer cicle, dels quals 105 són públics, 49 privats integrats a la xarxa complementària i 26 privats. A partir de les sol·licituds plantejades en la convocatòria de noves places públiques hi ha planificats 33 projectes de nous centres i ampliacions, dels quals 4 són a Eivissa, 1 a Formentera i 28 a Mallorca (4 a Palma). A Menorca no es creen noves places perquè l’oferta cobreix les demandes d’escolarització d’aquest cicle.

Completar l’oferta

Tot i ser la darrera novetat, la feina per a la millora de la primera etapa educativa no es queda només en la creació de noves places públiques. Durant la trobada, també s’ha explicat la manera com s’ha materialitzat la convocatòria d’enguany per a la reconversió de places de guarderia a escoleta, que ha suposat un total de dos milions d’euros, amb la qual cosa s’han destinat fins a 4.000 € per plaça a la reconversió. Això permetrà reconvertir 700 places i atendre totes les sol·licituds presentades.

Finalment, des del Govern han volgut recordar que enguany es destina la quantitat més alta de doblers des del 2009 (any en què es va fer la primera convocatòria de sosteniment de la xarxa pública 0-3) a dotar els centres de la primera etapa d’educació infantil d’ajuts per contribuir al manteniment de la seva oferta. En total, el 2021 s’hi destinaran 4,3 milions d’euros.

“S’ha de tenir present que el 2015 no es va fer la convocatòria i que aquest Govern la va recuperar i va assumir pràcticament des de l’inici dotacions equivalents o superiors a la més alta de l’etapa anterior, que fou la de 2009, amb 1,6 milions d’euros”, ha comunicat el Govern mitjançant una nota de premsa. Des de 2009 fins a 2015 es va reduir la dotació any rere any fins als 0 euros de 2015, recorden. Aquests ajuts preveuen 6.000 euros per cada unitat en funcionament.

Els ajuts es completen amb altres apartats destinats a potenciar tallers d’acompanyament familiar (180 euros/sessió), alumnes NEE (1.500 euros/alumne), alumnes greument afectats (6.000 euros/alumne) i rebaixes de quotes per a famílies vulnerables (retorn del 80% aportat pel titular).

Pel que fa a la xarxa complementària, els centres adherits poden gaudir d’ajuts d’escolarització per a famílies vulnerables (435.000 euros per al curs 2021-2022) i d’ajuts de sosteniment (420.000 euros per al curs 2020-2021).

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt