Ara llegint
Jaume Obrador Soler reb l’Estrella Mostrejada 2023

Jaume Obrador Soler reb l’Estrella Mostrejada 2023

L’Associació Cultural Es Majoral, que edita la revista Dies i Coses de Calonge, ha lliurat l’Estrella Mostrejada 2023 a Jaume Obrador Soler “per la seva lluita en la defensa dels drets socials”. El lliurament d’aquest guardó va tenir lloc en la trobada anual que celebra l’associació cada 1 de març amb amics i col·laboradors de la revista. Li va entregar Francesca Suau, guardonada amb l’Estrella Mostrejada 2021.

Jaume Obrador Soler (Cas Concos, 1940) va ser missioner, polític i activista social. Ordenat prevere l’any 1966, va treballar de missioner a Burundi fins l’any 1972. En tornar a Mallorca, a mitjans del 73 es va secularitzar. En la dècada dels 70 participa en el moviment veïnal i impulsa les primeres associacions de veïnats a Palma. Va formar part dels Cercles Obrers Comunistes i després de l’Organització d’Esquerra Comunista. L’any 79 va ser elegit regidor de l’Ajuntament de Palma pel PSM. L’any 95 va ser cofundador de l’ong “Veïns sense fronteres”.

Estrella Mostrejada 2023, realizada amb pedra de Santanyí per Josep Estelrich. Foto: Foravila.

En l’acte de lliurament, Maria Bel Picó va llegir una emotiva biografia de Jaume Obrador. El discurs d’agraïment el va pronunciar la seva dona, Maria Sastre, degut al delicat estat de salut de guardonat, que va estar acompanyat de la seva família. En l’acte també hi va intervenir Tomeu Caldentey, vicepresident de l’Associació de Premsa Forana de Mallorca, i la batlessa de Santanyí, Maria Pons. 

Maria Sastre va llegir un emotiu discurs d’agraïment. Foto: Foravila.

Josep Estelrich, secretari de l’Associació Cultural Es Majoral i l’escultor que ha realizat el premi amb pedra de Santanyí, va recordar que la primera Estrella Mostrejada es va lliurar l’any 2002 i va ser per Jaume Serra Adrover. Un símbol que reconeix cada any a persones o entitats d’àmbit local que fan una tasca desinteressada pel bé comú. 

Sobre la funció de l’estrella mostrejada, recollim les paraules que va pronunciar Sebastià Adrover amb motiu de l’Estrella Mostrejada 2022 a Joan Nadal i Clar. “És curiós que l’estrella mostrejada com a tal no aparegui ni tan sols al Diccionari Alcover-Moll. Sabem que la trobam situada en la gran majoria d’ocasions al rebost, a les caixes d’escales i a cambres petites de les antigues cases vilatanes i de pagès. Amb una funció primària doble: com a puntet de claror i punt de ventilació. Funció primària doble feta, a més a més, amb bellesa. Perquè l’estrella mostrejada és un element arquitectònic bell!”. Un element arquitectònic bell que l’Associació Es Majoral agarra com a símbol per destacar la funció d’aquelles persones que, de forma desinteressada i moltes vegades discreta, milloren el nostre món. 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt