Ara llegint
“La Balear”, camí de la celebració dels seus cent anys

“La Balear”, camí de la celebració dels seus cent anys

"La Balear", camí de la celebració dels seus cent anys

De cara a l’estiu que ve, el Consell de Mallorca organitzarà un programa especial per commemorar els cent anys de la construcció de La Balear, al mateix temps que es destacarà la importància de conservar el patrimoni i l’entorn marítim.

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha pujat avui a bord de la barca La Balear amb el vicepresident segon i conseller de Medi Ambient, Medi Rural i Esports, Pedro Bestard. L’embarcació ha partit del Port de Pollença i ha fet un petit recorregut entre el moll de pescadors, la punta de l’Avançada, on hi ha el far, i el litoral de la Fortalesa.

Galmés ha posat en valor aquesta barca de bou construïda per la drassana Ballesteros de Palma l’any 1924, actualment propietat del Consell, que navega exclusivament a vela i, per tant, és una representació de la tradició nàutica balear. El president ha afirmat que es destinaran els recursos necessaris per a la seva conservació i manteniment, com a bé d’interès cultural que és des del 1998. Així mateix, ha destacat també la figura del mestre d’aixa que, de manera artesana, repara embarcacions, entre d’altres feines.

D’una banda, el vicepresident segon i conseller de Medi Ambient, Medi Rural i Esports, Pedro Bestard, ha assenyalat que «és un luxe poder comptar amb La Balear, una barca restaurada per la Unitat de Mestres d’Aixa». Bestard ha afegit que «hem de conservar el nostre patrimoni i donar-li la màxima visibilitat possible. Comptam amb un patrimoni marítim inigualable que s’ha d’aprofitar». A més, ha apuntat que «conscienciar i impulsar els valors ambientals, així com incentivar el nostre patrimoni i entorn marítim és la nostra prioritat durant aquest mandat». 

A bord d’aquesta barca tradicional es poden observar regularment els parcs naturals de Mondragó, Llevant o sa Dragonera, pels quals es continuarà treballant per a la conservació, ja que presenten una flora i una fauna molt valuosa mediambientalment. 

Així mateix, Galmés ha assenyalat que tothom que ho desitgi pot navegar amb La Balear i ha animat tothom a gaudir d’una embarcació que és un autèntic tresor del patrimoni marítim. L’embarcació pot acollir un màxim de dotze persones, inclosos els tres tripulants. Tenen prioritat els centres escolars, les institucions i les associacions relacionades amb activitats d’educació, de formació o d’investigació de l’àmbit del patrimoni flotant, la navegació i la mar en general. 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt