Ara llegint
Els reis d’Orient arribaran al Moll Vell de Palma a bord de La Balear, que enguany celebra el seu centenari

Els reis d’Orient arribaran al Moll Vell de Palma a bord de La Balear, que enguany celebra el seu centenari

Els reis d'Orient arribaran al Moll Vell de Palma a bord de La Balear, que enguany celebra el seu centenari

La històrica embarcació la Balear participa a la colcada de Palma. La Balear serà engalanada dia 5 de gener al matí i l’horabaixa sortirà a camí a Ses Majestats d’Orient per conduir-los fins al Moll Vell de Palma, on desembarcaran a les 18.00 hores.

És una iniciativa del Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports que dirigeix Pedro Bestard. «Ens va semblar una bona idea que el primer acte de commemoració del centenari fos que els Reis d’Orient arribassin a la ciutat a bord del llaüt», ha assegurat Bestard.

Bestard ha recordat que la Balear du a terme diferents activitats relacionades amb la difusió del patrimoni marítim i l’educació ambiental, fa sortides des de Palma i també al voltant de l’illa per donar a conèixer els diferents parcs naturals des de la mar. «Volem que, amb la participació de la barca a la colcada de Palma, els mallorquins coneguin més aquesta embarcació, que és un autèntic tresor marítim».

El Consell de Mallorca ha mostrat el seu compromís amb el patrimoni marítim i el mar, augmentant la partida «Mallorca i la mar» en un 160 %, és a dir, passa de 108.000 euros a 283.000. «Aquest augment és necessari. Entre altres coses, per poder comprar un motor nou precisament per a aquesta embarcació. Esperem que, amb els actes del centenari, més l’augment pressupostari, les barques històriques i tot allò relacionat amb la nostra mar tenguin el protagonisme que es mereixen», ha afegit el conseller de Medi Ambient, Medi Rural i Esports, Pedro Bestard.

Característiques de la Balear

Va pescar activament durant més de 70 anys, primer a Palma i, a partir de 1980, a Portocolom, quan la família Font la va vendre a un pescador. La barca es va establir en aquest port i va continuar pescant fins a acabar la seva vida útil a mitjans dels anys 90. A partir d’aquell moment, va quedar amarrada i sense activitat, va iniciar un procés de deteriorament que va desembocar en un estat de conservació pèssim.

En vista d’aquest estat, diferents persones i col·lectius preocupats per la conservació del patrimoni marítim varen reclamar que es protegís l’embarcació. Gràcies a aquesta pressió i al fet que l’armador la va donar al Consell de Mallorca, el 1998 aquesta institució la va declarar bé d’interès cultural, en la categoria de monument, gràcies a una proposta que va ser aprovada per unanimitat del Ple.

Per reactivar la barca, a causa del mal estat de conservació, la Balear va ser objecte d’un procés de restauració llarg, que va dur a terme l’Escola de Mestres d’Aixa del Consell i que va començar l’any 2000 i va acabar el 2004, quan va tornar a la mar. 

Té una eslora de 14 metres i una mànega de 4,50 metres. Du un motor interior de 130 cavalls i aparella vela llatina major i floc.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt