Ara llegint
L’any Santa Catalina Tomàs comença amb actes a Roma i una audiència amb el Papa

L’any Santa Catalina Tomàs comença amb actes a Roma i una audiència amb el Papa

L'any Santa Catalina Tomàs comença amb actes a Roma i una audiència amb el Papa

El Consell de Mallorca dona el sus a l’any santa Catalina Tomàs amb tot un seguit d’actes a Roma i al Vaticà per commemorar els 450 anys de la mort de l’única santa mallorquina. El Papa Francesc ha rebut avui en audiència al president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, que ha estat acompanyat del bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, i el batle de Palma, Jaime Martínez. Galmés ha transmès al Papa Francesc aquesta efemèride que, destaca, “cal recordar perquè és l’única santa mallorquina”.

Galmés ha entregat al Papa un conjunt de llibres que reflexionen sobre l’assumpte: Evolució constructiva de la Catedral de Mallorca; Vida abreviada de Santa Catalina Tomassa (Ciutat de Mallorca – 1950); L’ull Viu. Tres Fotògrafs miren Barceló a la Catedral de Mallorca i La farmàcia monàstica de la Reial Cartoixa de Valldemossa. Amb aquests documents, el Consell de Mallorca pretén posar de manifest la importància de la religiosa en la cultura i patrimoni de l’illa i la seva influència al llarg dels segles.

Un altre dels actes d’aquest Any santa Catalina Tomàs ha estat aquest dimarts 19, amb una conferència sobre el mite tomasià a l’Instituto Cervantes. La conferència “Arguments i coordenades per a una restauració global del mite tomasià”, ha estat impartida per l’historiador de l’art i investigador de Santa Catalina Tomàs Gabriel Carrió.

Carrió ha assegurat que aquesta part de la història de Mallorca “constitueix una aportació original a la història del cristianisme i a la cultura, per això es justifica la seva restauració global”. De fet, ha detallat que es tracta d’un procés històric iniciat en el segle XVI i que encara perdura.

Aquest dimecres, durant l’horabaixa, la comitiva mallorquina realitzarà una visita privada a la Biblioteca Apostólica Vaticana. El Consell de Mallorca es va posar en contacte amb la bibliotecària mallorquina Victòria Eugènia Bosch per conèixer aquest emblemàtic i poc conegut indret del Vaticà. A continuació, el bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, celebrarà una missa a l’església Santa Maria in Monserrato.


Els actes continuen aquest dijous

Els actes que donen el sus a l’any santa Catalina Tomàs continuen aquest dijous amb la visita oficial a la Basílica de San Prieto in Vincoli de la mà de l’abat general dels canonges regulars lateraneses, Franco Bergamin, i del vicari general, Edward González. Les autoritats mallorquines podran conèixer la capella del Moisès de Miquel Àngel i la cripta, on es poden veure les cadenes de Sant Pere. A més, també podran gaudir d’una visita especial no oberta al públic, com és al sepulcre dels Macabeus.

El Consell de Mallorca ha preparat una mostra mallorquina de ball de bot amb dues parelles d’Aires d’Andratx i la interpretació de peces tomasianes a càrrec d’un baríton. D’aquesta manera, el president del Consell de Mallorca vol mostrar una part del patrimoni mallorquí alhora que posa de manifest el paper que va jugar Santa Catalina Tomàs. Finalment, Llorenç Galmés signarà al llibre d’honor de San Pietro in Vincoli.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt