Ara llegint
Les cròniques de viatges, fil conductor de les rutes literàries WoW 2023

Les cròniques de viatges, fil conductor de les rutes literàries WoW 2023

Les cròniques de viatges, fil conductor de les rutes literàries WoW 2023

La Fundació Mallorca Literària ha presentat avui la nova programació anual de Rutes WoW, que tendrà com a fil conductor les cròniques de viatges. El projecte Mallorca WoW és una iniciativa de la Mallorca Literària que, any rere any, planteja una proposta variada de rutes literàries a través del patrimoni natural i cultural de l’illa.

L’edició d’enguany inclou 14 rutes guiades des del 18 de març fins al 18 de novembre, per a descobrir autores com George Sand, Margaret d’Este, Gertrude Stein, Antònia Vicens, Montserrat Roig o Nary Stuart Boyd. El guiatge de les rutes és a càrrec de Joan Carles Palos, Tomàs Vibot, Jaume-Bernat Adrover, Tomeu Canyelles, Biel Vives i Eduard Moyà, entre d’altres. Algunes de les rutes estaran dramatitzades i d’altres inclouran recitals poètics.

Les dues primeres rutes estan dedicades a descobrir qui eren aquestes viatgeres i quina ha estat la seva petjada a Mallorca. La primera serà el dissabte 18 de març a Valldemossa, a càrrec de Joan Carles Palos, per a aprofundir en la figura de George Sand. Dissabte 1 d’abril, Jaume- Bernat Adrover, autor del llibre Dones viatgeres a Mallorca (segles XIX-XX), guiarà un itinerari per Palma dedicat a les primeres dones que es van aventurar a descobrir la nostra illa. No hi faltaran Margaret d’Este, Ada Harrison o Hètène Choussat.

A continuació se succeiran una dotzena més de rutes per a recórrer Mallorca de cap a cap. Amb recitals poètics, passejades dramatitzades i molta literatura.

Dones viatgeres

L’arribada de George Sand a Palma a bord d’El Mallorquín, conegut com Es Pagés, dia 8 de novembre de 1838, juntament amb Frederic Chopin, els seus fills i la seva serventa, va incentivar el viatge d’altres dones a la descoberta de Mallorca, fins a aquell moment una perfecta desconeguda. Varen ser les primeres viatgeres que van donar a conèixer l’illa al món occidental, que va esdevenir tot un descobriment.

Aurore Dupin, escriptora valenta, lliure i polèmica alhora, va decidir vestir-se d’home i emprar un pseudònim masculí per publicar, inclús per a la seva correspondència. La seva obra Un Hiver à Majorque (1841) és un llibre per endinsar-nos en el pensament crític i romàntic, tibant no poques vegades, i en l’observació d’una estrangera il·lustrada.

Viatjar per plaer no va ser una activitat habitual fins al segle XIX, i menys encara entre les dones, que emprengueren aquestes primeres expedicions, quasi sempre acompanyades dels seus marits o amb amigues. Aquestes pioneres especialitzades en literatura de viatges van escriure diaris i impressions dels recorreguts per Mallorca. I van fotografiar l’illa, els seus racons i el seu folklore, com en el cas de R. N. King, que acompanyava la seva filla Margaret d’Este. En el mític A Mallorca amb una càmera (1906) capturen, en paraula i imatge, una illa a punt de desaparèixer.

Mallorca WoW

El projecte WoW Mallorca ofereix connectar amb les fites que descriuen els principals elements de patrimoni cultural, material i immaterial, que hi ha a l’illa. És una eina al servei de la descoberta de l’entorn per identificar i conèixer millor el nostre patrimoni. Per explorar itineraris al territori sobre literatura, llegenda, paisatge i cultura. Ens trobarem amb figures rellevants que ens ajuden a entreveure com la dolça “maledicció del paradís” cau damunt de l’illa. Es proposen 14 rutes amb els nostres acompanyants de viatge: Tomàs Vibot, Joan Carles Palos, Eduard Moyà, Jaume-Bernat Adrover, Tomeu Canyelles, Biel Vives, Joana Abrines i Toti Fuster dramatitzant les primeres viatgeres. 14 rutes per caminar a peu pel territori i gaudir d’aquesta suposada “illa de la calma”.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt