Ara llegint
L’ONCE dedica el cupó del Dia de les Illes Balears al tir de fona

L’ONCE dedica el cupó del Dia de les Illes Balears al tir de fona

L'ONCE dedica el cupó del Dia de les Illes Balears al tir de fona

El Museu de l’Esport de les Illes Balears ha estat la seu idònia per fer la presentació del Cupó extra de la ONCE, del vinent dia 1 de març, Diada de les Illes Balears, dedicat al Tir de Passetja.

L’acte, conduït per Albert Comas, president de la Federació Balear de Tir de Fona, ha comptat amb la presència de José Antonio Toledo, Delegat territorial de l’ONCE a les Illes Balears, Carles Gonyalons, director general d’Esports del Govern Balear, Albert Comas i Joan Oliver, president i vicepresident, respectivament, de l’ens federatiu balear.

Aquest és tot un gest de l’ONCE cap a l’històric tir de passetja, un esport nascut dins el Paleolític i recuperat el juliol de 1977 com a pràctica competitiva, que abans, dins la prehistòria serví els foners balears de defensa i supervivència, com destacaven, entre d’altres, a les seves cròniques autors com Estrabó o Diodor, que els posaven com exemples de força, precisió i enginy.

Símbol de les Illes Balears

Els foners balears han estat sempre un símbol, fins i tot per els seus ancestrals enemics, els romans, degut que, amb els seus encertats llançaments, dificultaren repetidament la conquesta de les Illes Balears, fins al punt que els invasors varen haver de revestir els vaixells de cuiro per contrarestar els impactes sortits de la bassetja, passant posteriorment aquests guerrers illencs a formar par de la seva infanteria d’avantguarda, quasi com una artilleria, en la lluita contra els cartaginesos.

D’aquella tradició guerrera, en va sorgir, gràcies a l’esforç i empenta de tota una colla de persones amants de les nostres tradicions i de la nostra cultura, l’embrió d’un nou esport que bufegant dins les arrels de la nostra història varen recuperar la tradició de tirar amb el mandró, fet que ha reconegut, de nou, aquests mateixos dies, el Govern Balear amb la nova Llei de l’Esport i l’Activitat Física de les Illes.

D’una manera de supervivència, d’una eina per defensar-se, la fona ha passat a ser una forma de divertir-se, de fer esport i salut. Un esport que va més enllà de la seva càrrega històrica, combinant força i precisió, coordinació i destresa, una activitat competitiva però alhora lúdica i social. Un joc que, avui en dia, gràcies a la labor dels clubs illencs està a l’abast de tothom.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt