Ara llegint
MARE premia 22 fotografies i un documental que exposen sense filtres la situació del medi marí balear

MARE premia 22 fotografies i un documental que exposen sense filtres la situació del medi marí balear

La sala Albert Camús de Sant Lluís (Menorca) ha acollit el lliurament dels premis de la segona edició del Certamen Audiovisual per a la Conservació de la Mar Balear (MARE), celebrat en conjunt amb Menorca Doc Fest, durant el qual es varen atorgar un total de 23 premis.

Les fotografies guanyadores recullen la diversitat d’hàbitats, espècies i paisatges submarins i costaners presents en la mar Balear: una agulla de mar entre la posidònia, invertebrats poc coneguts com els briozous i poliquets o la Cystoseira- l’alga símbol d’aigües netes –. També trobem fotografies més artístiques amb mirades i retrats amplis que ens permeten connectar amb la mar des de la seva bellesa, vulnerabilitat i anomenada a l’acció.

En la categoria de Perfil de participació adults experts han obtingut premi: “Invisibles en el entorno” de Vicente Planells Ramon, (MARE Animalia); “Algues que viuen entre dos mons” de Miquel Gomila (MARE Plantae); “Dia de platja“, de Jaume Cabrer (MARE Magna); “Tocant la mar”, d’Arnau Cloquells Sintes (MARE Nostrum); “Emisario roto” de Joan Costa García (MARE Denúncia); “Dragonera Hope Spot” de Fernando Darder (M.H. Àrees Marines Protegides); “Ventana al Mar” de Wojciech Dopierala (M.H. Empatia) i “Vigilando la salud de la posidonia” de Pedro Riera Llompart (M.H. Missatge de Conservació

Dins del Perfil de participació adults amateur han estat premiats: “Rey del mimetismo” de José Juan Luzón Quirós (MARE Animalia); “Raíces, tallo y hojas” de Carla de Andrés Ruano (MARE Plantae); “Un mar con mucho genio” d’Oscar González Vich (MARE Magna); “Varaderos” d’Oscar González Vich (MARE Nostrum); “Pandemia de masqueretes” de Jaume Llinàs Mateu (MARE Denúncia); “Criatura Bioluminiscente” de Cristina Amanda Tur Bernat (M.H. Àrees Marines Protegides); “Silenciosa tranquilidad” de Fernando Estarellas Calderon (M.H. Empatia) y “Un rayo de luz” de Nicolau Pere Cerdà Pons (M.H. Missatge de Conservació).

Dins del Perfil de participació de joves, els germans eivissencs Adrià i Lluna Mas Escandell (10 anys) i Moritz Simmeth de 8 anys són els guanyadors per al perfil infantil i Alex Glushenko, Ignacio Serra Gaytán d’Ayala i Carlos Nicolas Wenham Martínez per al perfil juvenil.

El jurat de la segona edició del concurs ha seleccionat les imatges seguint criteris de qualitat fotogràfica, originalitat, fidelitat amb la realitat i capacitat de connectar amb l’espectador.

Sara García Betorz, coordinadora de MARE ha dit que “el conjunt de les imatges de MARE reflecteix la gran bellesa i vulnerabilitat de l’arxipèlag. Gràcies a totes les persones participants – sense la vostra generositat no coneixeríem el que s’amaga sota l’aigua- i a les organitzacions que fan possible MARE.”

Jaime Rojo, fotògraf i National Geographic Explorer ha assenyalat que “el certamen MARE, i en general els concursos de fotografia, serveixen de termòmetre per mesurar l’estat de la fotografia en aquesta temàtica i aquest lloc concret. He gaudit molt del procés amb imatges amb molt de nivell i m’ha encantat retrobar-me amb la mar Balear i els vells desconeguts del món subaquàtic”.

Salut Deudero, científica i divulgadora marina ha explicat que “ha estat un plaer participar com a tribunal enguany. Les fotografies de MARE 2021 han estat inspiradores i amb molta sensibilitat. Unes altres han recollit la vulnerabilitat d’ecosistemes i espècies i els desafiaments que afrontem. Gràcies a totes aquestes mirades col·lectives de la mar podem acostar-nos més ella, entendre-la i participar conjuntament en la seva conservació.”

Francis Pérez, reconegut fotògraf subaquàtic ha dit que “les categories de MARE m’han semblat molt interessants en els seus diferents propòsits, sobretot la menció d’honor de conservació és molt cridanera. Les fotografies d’aquesta segona edició han presentat un alt nivell i em satisfà veure tanta biodiversitat en la mar Balear.”

El Premi Illa de l’Aire al millor documental de medi marí s’ha creat en conjunt amb Menorca Doc Fest i la col·laboració de Fundació Menorca Preservation i l’Ajuntament de Sant Lluís.

“Cabrera, la Mediterrània Ancestral” de Paleàrtica Films ha estat el documental guanyador per consens de les organitzacions. El documental explora al paradís de Cabrera amb la seva fauna des de mar, terra i aire en una explosió de biodiversitat difícil d’observar fora d’aquests arxipèlags. Els films seleccionats en aquesta convocatòria van obrir la prèvia del festival Menorca Doc Fest a la sala Albert Camus.

MARE és una iniciativa col·laborativa que té per objectiu despertar consciències per garantir la conservació de la mar Balear. Neix impulsada per la Fundació Marilles, juntament amb Menorca Reserva de la Biosfera, Eivissa Preservation, Mallorca Preservation Foundation, Menorca Preservation Fund, Save The Med, Fundació Iniciatives del Mediterrani i Fòrum Marí d’Eivissa i Formentera. MARE compta amb el suport financer de la Fundació Marilles i Fundatur i està oberta a la participació d’altres entitats i patrocinadors que vulguin contribuir a visibilitzar la bellesa de la mar Balear i treballar en la seva conservació.

Aniol Esteban, director de Fundació Marilles ha assenyalat que “les fotografies de MARE mostren que la mar Balear encara és de les zones millor conservades del Mediterrani, però sofreix una forta pressió i és urgent actuar per a la seva conservació. Una mar en excel·lent estat és essencial per al futur de les Illes Balears i el benestar de la seva ciutadania.”

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt