Ara llegint
No siguis ase: torna la campanya per prevenir el consum d’alcohol a les festes populars

No siguis ase: torna la campanya per prevenir el consum d’alcohol a les festes populars

Després de dos anys de pandèmia, el Pla d’Addiccions de les Illes Balears (PADIB), de la Direcció General de Salut Pública i Participació, torna posar en marxa la campanya #nosiguisase per tal de prevenir el consum d’alcohol a les festes populars de les Illes Balears mitjançant missatges de conscienciació dirigits a totes aquelles persones que hi participaran i les gaudiran. Així mateix, convida els ajuntaments a sumar-s’hi.

Coincidint amb el Dia Internacional de la Lluita contra l’Ús Indegut i el Tràfic Il·lícit de Drogues, el PADIB destaca la recuperació d’aquesta iniciativa, dirigida a majors de 18 anys, per conscienciar els adults sobre la importància d’actuar de manera preventiva, atès que són un model de conducta per als més joves.

La campanya va destinada als ajuntaments de les Illes Balears, els quals poden demanar l’adhesió al programa i sol·licitar la instal·lació d’una taula de sensibilització durant les festes populars. En aquestes taules, a més d’aportar informació i material gràfic, diversos professionals duen a terme distintes dinàmiques, entre les quals cal destacar la realització de la prova orientativa d’alcoholèmia i l’assessorament en disminució de riscs.

Aquests són alguns dels missatges que la campanya #nosiguisase utilitza enguany:

  • Abans de sortir, pensa quina nit t’espera i com vols que acabi.
  • Organitza la tornada. Si beus alcohol, no condueixis; cerca una alternativa.
  • Sopa bé; abans de sortir “posa paret”.
  • Evita l’alcohol si prens medicació, estàs embarassada o pateixes qualque malaltia.
  • Recorda: no es pot vendre ni donar alcohol als menors de 18 anys.
  • Si no vols alcohol, no en beguis.
  • Si beus alcohol, fes-ho a poc a poc i alterna’l amb refrescs o aigua.
  • Les begudes “de garrafó” són de menor qualitat i poden ser més perjudicials.
  • Mesclar alcohol amb altres drogues multiplica els riscs.
  • Si qualque persona no es troba bé no la deixis tota sola. Crida al 112.
  • Si et diuen que no, no insisteixis, és que no i punt.
  • L’alcohol genera desinhibició i augmenta la probabilitat de conflictes.
  • Si t’enrotlles, fes el cap viu! Utilitza condons!
  • Cuida l’espai o el poble que t’acull; no l’embrutis i respecta el descans dels veïnats.

A més de la campanya #nosiguisase, la Conselleria de Salut i Consum, a través de la Plataforma per un Oci de Qualitat de les Illes Balears, ha llançat una acció comunitària per tal de protegir als menors pel que fa al consum d’alcohol a les festes populars. Consisteix en implementar un Model de Gestió de Festes que han elaborat de manera conjunta els integrants de la plataforma (municipis, agents comunitaris, industria, etc) amb accions específiques per dur a terme abans, durant i després de les festes populars. Per a la revetlla de Sant Joan ja hi han fet feina els municipis de Palma, Calvià i Eivissa i l’objectiu és que altres municipis també el posin en marxa.

En el dia internacional de la Lluita contra l’Ús Indegut i el Tràfic Il·lícit de Drogues el PADIB també recorda que l’alcohol, el tabac i el cànnabis són les tres substàncies amb més prevalença de consum a les Illes Balears.

Així, segons els resultats de les Illes Balears de l’enquesta domiciliària (EDADES 2019/20) que finança la Delegació del Govern del Pla Nacional sobre Drogues i que recull informació de persones entre 15 i 64 anys de les illes, l’alcohol, el tabac i el cànnabis són les tres substàncies amb més prevalença de consum. D’acord amb l’enquesta, el darrer any un 78’6 % ha begut alcohol, un 46’8 % ha consumit tabac i un 20’5 %, cànnabis. Pel que fa al consum d’hipnosedants amb recepta o sense, la prevalença ha estat d’un 12’7%.

Per sexes, en general, consumeixen més els homes que les dones, excepte en el cas dels hipnosedants i analgèsics opioides.

En el cas concret de l’alcohol, el 65’4 % n’ha consumit al darrer més i el 9’5 % ho fa diàriament. Entre els que han consumit els darrers 30 dies, la majoria refereix que la raó per fer-ho és perquè anima les festes. Pel que fa al consum intensiu (binge drinking), els darrers trenta dies ho ha practicat el 18’5 % .

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt