Ara llegint
Prop de 150 punts de llum per cridar l’atenció sobre les persones que moren creuant la Mediterrània

Prop de 150 punts de llum per cridar l’atenció sobre les persones que moren creuant la Mediterrània

Prop de 150 punts de llum per cridar l'atenció sobre les persones que moren creuant la Mediterrània

Un total de 84 torres, talaies i talaiots de Mallorca, dos de Menorca, cinc d’Eivissa i un de Formentera s’han encès, aquest dissabte, pels drets humans. El Consell de Mallorca ha organitzat una nova edició de l’Encesa, que també ha arribat a altres ciutats d’Espanya i de la Mediterrània, com Catalunya, Aragó, la Comunitat Valenciana, Múrcia, Andalusia, el Marroc, el Líban i Tunísia, sumant un centenar llarg d’adhesions.

Aquesta vuitena edició s’ha celebrat, aquest dissabte, en dos moments: a les 13 hores del migdia amb senyals de fum i a les 18.30 hores amb senyals de llum, ja amb fosca.

La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, ha estat l’encarregada d’obrir l’acte central de l’encesa, que s’ha celebrat al Castell de Bellver de Palma, concretament a la torre de l’Homenatge. Des d’allà els senyals de fum han anat arribant a la resta de llocs de guaita i també s’han encès.

En aquests llocs s’ha llegit un manifest redactat per l’escriptor Josep Vallverdú, per cridar l’atenció sobre el drama de les persones ofegades a la Mediterrània i per denunciar l’incompliment dels Drets Humans.

Roca ha assegurat que la institució insular continuarà organitzant aquesta iniciativa per conscienciar i sensibilitzar la població sobre la dramàtica situació que es viu a la Mediterrània: “Milers de persones es veuen obligades, cada any, a deixar la seva terra per aconseguir noves oportunitats i moren pel camí”. A més, la vicepresidenta ha destacat que, aquesta iniciativa, pretén, també, “reivindicar i fer valer les torres, talaies, talaiots i fortificacions com a patrimoni històric i cultural present al conjunt dels territoris de la Mediterrània”.

Des de 2016

La iniciativa va sorgir a Mallorca el 2016 com a una iniciativa d’un grup de docents de l’Institut d’Educació Secundària Marratxí i la Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX que van realitzar una acció per tornar a fer possible la connexió visual entre les torres amb motiu de la commemoració del IV centenari de la mort de Joan Baptista Binimelis, matemàtic i autor del sistema de senyals de foc i fum que fou utilitzat des del segle XVII.

Durant els darrers anys, la iniciativa ha crescut i s’ha expandit entre les illes de Menorca, Eivissa i Formentera i altres territoris com Catalunya, Aragó, la Comunitat Valenciana, Andalusia i països del nord d’Àfrica i l’Orient Mitjà. Aquest creixement ha estat possible gràcies a la participació de diferents sectors de la ciutadania, ajuntaments, empreses privades, organitzacions de la societat civil i el món acadèmic.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt