Ara llegint
L’Alzinar: Hi ha neu a les muntanyes, i a la terra molt de fred

L’Alzinar: Hi ha neu a les muntanyes, i a la terra molt de fred

El millor moment per sembrar un arbre va ser fa 20 anys.

El segon millor moment és ara mateix.

(Proverbi xinès).

Els dies més freds de l’any.

Les temperatures, ja d’autèntic hivern, segueixen baixant, amb unes esgarrifadores gelades els matins i els vespres, a pesar de l’habitual i agradable temperatura durant els dies de soleet  quan el dia neix el fred creix”, com deien els nostres padrins, i ja han caigut, aquestes dues primeres setmanes d’any nou, les primeres esperades pluges, i una mica de neu al Puig Major.

Segons la tradició popular els dies més freds de l’any són el 15, 16 i 17 de gener, el darrer Sant Antoni Abad (teòricament dia de les beneïdes), que juntament amb Sant Sebastià (19 de gener) són vesprades que Mallorca torna a cremar, amb els seus tradicionals focs, acompanyats de cançons, ximbombes, festa, torrades (per Sa Pobla les conegudes espinagades d’anguila), un bon vinetxo i herbes a rompre, amb gloses i cançons populars, algunes pujades de to… “Sant Antoni de Viana, dia 17 de gener, venturós s’homo que té sa dona que no l’engana”.

Cuinar roba vella: Cada vegada tenim més cura del que consumim i no volem malbaratar absolutament res, a més de ser molt gustosa i nutrient. (FOTO: Joan Oliver).

És temps de…

És el temps ideal per començar a sembrar les patates primerenques, alfals, albergínies, sàlvia, margalideres, pensaments, begònies, pebres, pastanagues, enciam, cebes, pèsols, i quan passin un poc aquestes gelades tan fortes, tomàtigues, cogombre, melons i síndries.

Segons els vells pagesos, el dia de la conversió de Sant Pau, el dijous, dia 25 de gener, és el millor dia per podar les parres…, i per sembrar alls “Si vols un bon aller, sembra’l pel gener”, i, segons Martina Molina, de “Sembra Permacultura”: “Les dents d’all s’han de sembrar a una profunditat d’uns 5 centímetres enterra al vostre hort, jardí o test, mantenint una separació de 10 a 15 centímetres entre cadascun, assegurant-vos de mantenir el sòl humit però no engorgat. Per als tests, el reg ha de ser controlat per evitar engorgaments,   eliminant l’herba, per evitar la competència per nutrients”.

I tal com menciona el refrany, na Martina ens acaba dient: “”Tants dies que passin de gener, tants alls perd l’aller. Aquesta dita tradicional ens recorda la importància de planificar les nostres sembres per assegurar collites reeixides”.

És també bon temps per sembrar tarongers, llimoneres, mandariners, clementiners, clemenvillers, noguers, garrovers, pereres i cirerers.

És bon temps per podar rosers, els que encara no l’han fet, realitzar la poda de formació i manteniment d’arbres ornamentals, de recollir carxofes, les per moltes esperades faves tendres (a pesar que a jo particularment no m’agradin), dents de lleó, cames roges, llevamans (Calèndula Officinalis), caputxines, lletugues, pastanagó, calçots, olives negres per salar, api, bledes, ruca, endívies, colfloris, col, grells, naps, espinacs, ravenets, raves, llimones, clementines, clemenvilles, mandarines (desgraciadament ja queden molt pocs mandariners per aquestes contrades), les primeres nàvels, murtons, poncíns…

Recorda que les plantes que ara comencen a florir, si no plou, necessiten més aigua, compost i cobertura que les restants.

“Amb la lluna vella de gener, talla la llenya el bon fuster”.

De totes maneres jaquetes, abrics, gorres, capells, guants, bragues pel coll, i jerseis i més jerseis (millor polars), tornen a ser la tònica habitual.

De cada any s’avança més la floració dels nostres ametllers. (FOTO: Joan Oliver).

Comencen a florir els ametllers.

Han començat ja a florir els primers ametllers (“Les gelades de gener fan florir l’ametller”), espectacle captar per milions de càmeres de fotos i mòbils, que cada any immortalitzen les belles estampes dels ametllers florits, des de sempre una de les imatges icòniques de les Balears i Pitiüses, sense oblidar els medicinals eucaliptus i mimoses; a més és quan els moixos i molts més animals estan més encelats, i a punt per tenir descendència, i també és bona hora per posar les lloques a covar.

L’ametller és l’arbre dels enamorats i les seves flors són tot un símbol d’amor, de mort i de resurrecció.

Però, a pesar de tot, la floració d’aquest, i altres arbres, no és una activitat poètica per a ells, sinó el mecanisme per perpetuar la seva espècie.

Les flors no són l’amor platònic que canten els poetes, sinó els òrgans sexuals de les plantes i sense elles no hi hauria fruits ni descendència.

Mallorca es tornarà a cobrir, ben aviat, d’un mantell de tonalitats rosàcies i blanques, que aprofitaran abundants illencs, i especialment bastants de turistes (molts d’ells alemanys) que es desplacen a les nostres contrades pràcticament per gaudir del seu encant.

L’ametller és sempre el primer arbre a oferir-nos les seves delicades i vaporoses flors, és un miracle més de la natura, d’impressionada bellesa.

Després de la collita d’olives ve el torn de podar els ametllers i triturar les branques i tanyades tallades que no es puguin emprar a l’escalfapanxes o al forn de llenya.

Des de la primera edició la Torre Picada sollerica s’ha adherit sempre a la ja tradicional encesa a favor dels Drets Humans. (FOTO: Arxius Toni Vallcaneras).

Encesa de torres pels drets humans.

I, una vegada més, per vuitè any, ahir dissabte, capvespre, es va fer la tradicional encesa a favor dels drets humans, a un total de 84 torres, talaies i talaiots del litoral de Mallorca, baix de l’organització del Consell de Mallorca, el Fons Mallorquí de Cooperació, la Societat Balear de Matemàtiques i Amnistia Internacional. 

A més es varen afegir a l’acte les restants torres de les Illes Balears i Pitiüses, Catalunya, Aragó, Comunitat Valenciana, Múrcia i Andalusia; i, entre d’altres, Marroc, el Líban, Tunísia, Itàlia i França, amb l’objectiu, segons explicà la vicepresidenta del Consell i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca: “D’una banda, sensibilitzar la població sobre la situació que es viu a la Mediterrània, on hi ha moltes persones que es veuen obligades a abandonar ca seva, i perden la vida cada any”.

“Si no t’agrada el que estàs collint, pensa en allò que estàs sembrant.”

(Daniel de Wishlet).

FOTO DE PORTADA:   José Orta.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt