Ara llegint
Cultura, gastronomia, esport, natura i connectivitat, les bases de la recuperació del turisme

Cultura, gastronomia, esport, natura i connectivitat, les bases de la recuperació del turisme

Les Illes Balears cerquen un turisme que visiti l’arxipèlag tot l’any, que sigui de major qualitat i que, per tant, tingui en la cultura, la gastronomia, l’esport i la naturalesa els seus principals al·licients a l’hora de conèixer el territori. És, a més, un turisme que trenca amb el turisme d’excessos.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, i el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, han participat aquest dimarts en la segona jornada de la fira World Travel Market de Londres, on han presentat a la premsa britànica aquesta estratègia de recuperació turística de les Illes Balears i l’aposta del destí per la sostenibilitat i la circularitat.

En un esdeveniment que ha reunit una vintena de periodistes britànics, la presidenta Armengol ha ressaltat el treball i esforç realitzat a Balears «per garantir la salut de turistes i residents, la qual cosa ha permès que les nostres illes acabin la temporada sent destins líders».

Armengol ha posat de manifest que les Illes Balears són un destí que va molt més enllà del sol i platja, ressaltant els atractius de les illes per a la temporada baixa i ha destacat que el 2022 serà «l’any de la cultura, de les exposicions, dels concerts, de les arts escèniques i la cultura popular».

«Sabem el que volem», ha explicat la presidenta, «però també sabem el que no volem: un turisme d’excessos o situacions insostenibles que afectin la nostra naturalesa o la qualitat de vida dels residents».

A més, i en aquest sentit, la presidenta ha afirmat que «encarem una tardor i un hivern d’esperança en el qual tindrem més connectivitat amb les nostres illes que abans de la pandèmia. Tindrem un 2022 en el qual els números ja diuen que Balears tornarà a liderar en vendes».

Per part seva, el conseller Negueruela ha explicat a la premsa del Regne Unit que «el turisme britànic continua sent fidel a Balears i en el que portem d’any hem captat el 40% del total de turistes britànics que han arribat a Espanya”.

Per poder seguir en aquesta línia, el conseller ha ressaltat la necessitat de definir estratègies de manera conjunta amb totes les illes, federacions empresarials, agents socials, així com els principals actors del sector turístic britànic com ABTA. Estratègies que passen pel desenvolupament de producte turístic que permeti potenciar la temporada baixa i que impulsin polítiques que contribueixin a la millora de la connectivitat aèria durant els mesos d’hivern.

Negueruela ha assenyalat també que les Illes Balears estan decidides a posicionar-se com el destí que liderarà la post pandèmia i per aconseguir-ho «hem d’introduir variables que ens converteixin en un destí plenament sostenible com la circularitat».

Després de la roda de premsa oferta per la presidenta Armengol i el conseller Negueruela, a l’estand de Balears a la World Travel Market ha tingut lloc un panell de debat sobre la recuperació turística a les Illes Balears en el qual han participat la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera; la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora; la vicepresidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer; i el director insular de Turisme d’Eivissa, Juan Miguel Costa. Tots ells han debatut sobre com afronten els seus destins el turisme postpandèmia i han explicat a la premsa britànica les principals novetats turístiques de cada destí per al 2022.

Visita al Foreign Office

Durant la jornada d’avui la delegació balear es reuneix també amb el Foreign Office (Ministeri d’Afers exteriors del Regne Unit) per mantenir una reunió a les seves dependències. La trobada té com a objectiu explicar als representants del govern britànic la necessitat de mantenir les mesures dirigides a acabar amb el turisme d’excessos en determinades destinacions turístiques de Balears i forçar un canvi de model real en aquestes zones.

És la segona vegada que el Foreign Office rep a una delegació de les Illes Balears per a una reunió bilateral i després de la trobada, totes dues administracions han acordat treballar en coordinar la comunicació d’accions futures, totes elles encaminades a conscienciar en origen els turistes britànics de la nova normativa balear. D’aquesta manera, amb campanyes preventives d’aquest tipus, com la que es va impulsar l’estiu passat, es podran evitar futures situacions desagradables, tant per als residents com per als propis turistes britànics.

Més connectivitat a Menorca

Al mateix temps, Consell Insular de Menorca i Govern Balear han acordat establir una nova línia de col·laboració i sumar esforços per a millorar la connectivitat de Menorca amb els mercats emissors. La col·laboració s’articularà a través de la Fundació Foment del Turisme (FFTM) i l’Agència d’Estratègia Turística de les Illes Balears amb l’objectiu de crear una convocatòria específica de comàrqueting amb companyies aèries per dur a terme campanyes que impulsin la programació de rutes per incentivar l’arribada de passatgers fora dels mesos d’estiu.

Aquesta acció a dues bandes seria complementària i paral·lela a l’estratègia de comàrqueting que ja promou l’AETIB pel conjunt de les illes, a la vegada que es sumaria al conveni que la FFTM ja ha tancat amb easyJet per enllaçar Menorca i Londres durant tot l’hivern, per un import de 250.000€. A partir d’aquest dissabte, 6 de novembre, i fins a finals de març estarà operativa aquesta ruta des de l’aeroport de Gatwitck, amb fins a dues freqüències setmanals i amb aeronaus amb una capacitat d’entre 147 i 180 places. Des de la World Travel Market (WTM), Susana Mora ha destacat que es tracta d’una notícia positiva en tant que permet mantenir l’enllaç amb Regne Unit en un context d’incertesa per a les companyies per la pròpia situació sanitària, l’aparició de noves variants i el repunt de contagis, i pels dubtes sobre com impactarà el Brèxit en la demanda turística. “Hem se continuar fent tots els esforços perquè entenem que la connectivitat és essencial per fer de Menorca una destinació competitiva i també per les oportunitats que brinda als propis menorquins el poder estar connectats amb aeroports internacionals”.

Una vegada garantida l’operativa hivernal amb el Regne Unit, les accions que es puguin dur a terme en col·laboració amb l’AETIB tenen com a principal objectiu França pel creixent interès que desperta la destinació en aquest mercat i per la demanda que s’està començant a generar fora de temporada, tal i com demostra el fet que dues companyies hagin programat vols directes per aquest mes de desembre. Vueling ja té a la venda places per a un total de cinc vols directes a París entre el 18 de desembre i el 2 de gener mentre que la companyia Transavia també ha confirmat a la FFTM que unirà Menorca i l’Aeroport París Orly durant aquestes vacances de Nadal. A més, la presidenta no descarta que es puguin obrir convocatòries de comàrquetings amb altres rutes per poder diversificar el flux de viatgers cap a l’illa i afavorir l’activitat turística.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt