Ara llegint
El Govern defensa a Madrid la singularitat de l’artesania i l’artesania industrial de les Balears

El Govern defensa a Madrid la singularitat de l’artesania i l’artesania industrial de les Balears

El director general de Comerç del Govern, Miguel Piñol, ha participat aquest dijous en una reunió de l’Oficina Espanyola de Patents i Marques celebrada a Madrid, on ha defensat que el nou Reglament de la Comissió Europea contempli les singularitats de les Illes Balears en el que a artesania, indústria i artesania industrial es refereix.

La trobada es produeix només unes setmanes després que la Comissió Europea fes públic un primer marc per impulsar la protecció dels productes artesanals i industrials europeus, dins de la Unió Europea i fora d’ella.

La legislació vigent de la Unió ja protegeix les indicacions geogràfiques dels productes agrícoles, els aliments i els vins. La proposta de Reglament anunciada el passat 13 d’abril, i que és la continuació del Pla d’acció en matèria de propietat intel·lectual i industrial, adoptat per la Comissió al novembre de 2020, crearia un sistema complementari. Amb ell es pretén ampliar la protecció de la propietat intel·lectual i industrial dels productes artesanals i industrials que es basen en l’originalitat i autenticitat de les pràctiques tradicionals de les seves regions.

Aquest Reglament establirà una protecció a escala de la Unió Europea per a les indicacions geogràfiques de productes artesanals i industrials amb la finalitat d’ajudar els productors a protegir i fer respectar els drets de propietat intel·lectual dels seus productes en tota la UE, millorar la informació al consumidor i impulsar la recuperació regional.

«Tota mesura de protecció de les produccions locals a nivell global és un reforç crucial de les polítiques de dinamització econòmica, de recuperació i de continuïtat dels nostres oficis artesans i de reindustrialització de les Illes», sosté el director general de Comerç del Govern.

Així mateix, l’Oficina Espanyola de Patents i Marques i les comunitats autònomes han acordat promoure en les respectives comunitats associacions de productors —artesans i industrials— que seran en última instància els responsables de sol·licitar les indicacions geogràfiques, amb el suport de la Comunitat Autònoma corresponent.

Miguel Piñol ha anunciat, a més, que la Vicepresidència del Govern i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, a través de la Direcció General de Comerç, està treballant en la publicació d’un nou Reglament d’Oficis Artesans de les Illes Balears que inclourà, entre altres, els oficis de reparador/a de mobles, patronista, carboner, sifoner, sucrer i confiter, carnisser, apicultor, mestre de pedra en sec, mosaïcista, selleter, saliner, cerveser o taconer.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt