Més del 60% dels mallorquins considera innecessari tenir més turisme per viure millor
Segons l’informe sociològic “Turisme o no turisme? La visió del resident”, elaborat pel think tank Homo Turisticus, un 63,12% dels mallorquins considera que incrementar el turisme no milloraria la seva qualitat de vida. Aquesta investigació, basada en 900 enquestes realitzades a residents de 45 municipis de l’illa, revela que la majoria de la població rebutja el model turístic actual, considerant-lo esgotat, i reclama una transformació que vagi més enllà del tradicional turisme de sol i platja.
Joan Enric Capellà, autor de l’informe, destaca que la percepció de saturació turística és un estereotip adoptat pels residents, mentre que el veritable desig és un canvi profund del model turístic. “El turisme s’ha de transformar, però també demanem una transformació del territori”, va afirmar Capellà durant la presentació de l’informe, duit a terme ahir horabaixa a sa Pobla. Només un 11,09% dels enquestats pensa que augmentar el turisme milloraria la seva vida.
Homo Turisticus és un web dedicat a l’anàlisi i el debat sobre el turisme a Mallorca, fundat arran de la publicació del llibre Turisme o no turisme? Reptes per a la Mallorca del segle XXI de Joan Enric Capellà. Aquest espai serveix com a plataforma de reflexió i recerca sobre el model turístic actual de l’illa i les seves conseqüències socials, econòmiques i territorials.
El projecte reuneix experts, residents i institucions per explorar alternatives que permetin un turisme més sostenible i equilibrat, tant per als visitants com per als mallorquins. Entre les opinions més destacades que es recullen al web, es troba la preocupació generalitzada per la massificació turística i la necessitat de diversificar l’economia local. També es debat sobre la protecció del territori, l’accés a l’habitatge per als residents i la necessitat de transformar el model turístic basat en el sol i platja cap a un més compatible amb el benestar de la comunitat.
Diversificar l’economia, una prioritat
Una de les principals conclusions de l’estudi és la necessitat de reduir la dependència del turisme com a motor principal de l’economia de Mallorca. La majoria dels enquestats coincideix en la urgència de diversificar l’economia, apostant per sectors com la tecnologia, la innovació i l’agricultura. Un 68% dels participants en l’enquesta veu essencial augmentar la productivitat del camp i afavorir l’emprenedoria local. Paral·lelament, prop del 70% reclama més ajudes per a les empreses que vulguin reinvertir en innovació i producte local.
L’informe també aborda la qüestió del decreixement turístic. Tot i que la majoria de residents són partidaris d’una reducció del turisme, aquesta ha de ser “moderada, rigorosa i ben pensada”, segons Capellà. El missatge és clar: no es tracta de destruir el sector turístic ni de substituir-lo completament, sinó de reorientar-lo cap a un model més sostenible i equilibrat.
El model actual de sol i platja, apreciat durant dècades, ha arribat al seu límit, i és necessari buscar noves vies que incloguin altres tipus de turisme i allotjaments.
Equilibri entre residents i turistes
Un altre dels punts clau que subratlla l’informe és la necessitat d’una millor gestió del territori per evitar tensions entre residents i visitants. La coexistència en zones turístiques és un repte, i els enquestats reclamen mesures que garanteixin un equilibri entre l’ús de l’espai per l’oci i com a zona residencial. “Les tensions entre residents i turistes han augmentat, i cal trobar solucions per aquesta convivència”, va apuntar Capellà.
La protecció del territori és una altra de les preocupacions destacades pels enquestats. A més, molts residents consideren que l’accés a l’habitatge hauria d’estar prioritàriament destinat als locals, una qüestió que s’ha convertit en un problema agreujat per la pressió turística. A més de la protecció del territori físic, l’informe posa èmfasi en la importància de valorar el patrimoni cultural i la llengua pròpia, amb molts residents reclamant la igualtat en l’ús del català i el castellà.
Durant la presentació de l’informe, que va comptar amb la participació de Josep Aloy, director general de Turisme del Govern de les Illes Balears, i altres representants institucionals, es va posar a disposició del públic els resultats complets de l’estudi a la pàgina web d’Homo Turisticus.
L’esdeveniment es va tancar amb un sorteig entre els participants de l’enquesta, on el guanyador podrà gaudir d’un cap de setmana a Can Verí Suites, a Sóller.