Ara llegint
Bàrbara Martí: “Els berenars saludables fets amb productes de proximitat distingeixen el nostre hotel”

Bàrbara Martí: “Els berenars saludables fets amb productes de proximitat distingeixen el nostre hotel”

“Desayuno incluido” és el tercer títol de la sollerica Bàrbara Martí, que serà presentat en societat el proper dissabte dia 16, a les 11 del dematí, a l’establiment hoteler Ecocirer del carrer Reial de Sóller que regenta juntament amb la seva parella.

El nou volum, editat en versions castellana i anglesa, arriba després de dues experiències prèvies en llibres de gastronomia, un sobre receptes de temporada i l’altre dedicat a plats per a infants. Són obres que complementen la seva tasca al capdavant d’Ecocirer, un petit hotel que es destaca precisament pels seus berenars saludables, elaborats amb productes locals, vegetarians o vegans, sense sucres, pensats per arrancar bé el dia i rebre dosis d’energia que permetin al turista gaudir activament de la jornada.

Pregunta.- Què trobarem en aquest tercer llibre dedicat a la gastronomia?

Resposta.- És un llibre que conté 50 receptes per preparar berenars saludables, vegans o vegetarians, amb els quals poder arrancar el dia amb suficient energia. El llibre es planteja com un viatge a Mallorca, en el qual el viatger va descobrint les bondats d’una illa que té unes immenses possibilitats gastronòmiques i turístiques que es poden complementar si un realitza un petit esforç. És el que feim a ca nostra, al nostre petit hotel, amb uns berenars que ens distingeixen.

P.- Com és que vàreu posar en marxa l’hotel?

R.- La meva parella i jo vivíem a Holanda, ell treballant d’enginyer mecànic i jo com a terapeuta en un centre penitenciari. I ens en vàrem cansar, sobretot arran del meu primer embaràs, perquè no vivíem. Pel meu compte havia anat formant-me en temes de cuina saludable i vàrem acabar decidint tornar a Mallorca i muntar un hotelet on fer-hi berenars saludables.

P.- Com és aquest establiment?

R.- Ecocirer és una establiment urbà, de poques habitacions, amb un tracte familiar i de confiança. Faig molta feina per les xarxes socials perquè els clients, quan arribin, ja ens coneguin a nosaltres i ens vegin com persones molt properes, de confiança. I la veritat és que ens ha funcionat molt bé, amb molts clients que repeteixen i que venen cercant aquest clima i també els berenars que oferim.

P.- Com són aquests berenars?

R.-  Són berenars fets amb producte local, sense sucres, que serveixin per equilibrar el jo interior després d’hores sense ingerir aliments, per arrancar el dia amb energia suficient, que sigui duradora, però no feixuga. Propòs sortir dels colors marronosos, sovint associats a la cuina vegana o vegetariana, mitjançant l’aportació cromàtica de fruites de quilòmetre zero i herbes i espècies. No són colors cridaners, ni vibrants, però sí suficientment alegres per no caure en l’avorriment.

P.- No són precisament el típic cafè amb llet amb un croissant.

R.- Hem de tenir més capacitat d’introduir fruita i verdura en el berenar. I això és el que feim aquí. Tot i que també tenim cafè, un cafè ecològic, collit a mà, torrat a Eivissa i molt aquí mateix, amb mescles que anam renovant cada setmana. Tenim ous de les gallines de la finca familiar i mel també fet per les nostres abelles, i la resta és vegà.

P.- És suficientment energètic?

R.- Clar que sí. Pensa que molts dels nostres clients després del berenar se’n van d’excursió o a la platja. Molts d’ells venen a posta pels nostres berenars. I n’hi ha que després no dinen.

P.- Sembla un hotel com de pel·lícula, ubicat en un lloc de cinema, amb una família que regenta un hotelet, un entorn agrari, on tothom es coneix…

R.- És que realment és així. És que la Mallorca autèntica és realment així. I és el que hem volgut fer i el que volem conservar. Els nostres clients poden anar a la finca a passejar i veure com creixen els productes que després consumiran, hi tenim les oliveres d’on surt l’oli, de les seves fulles en feim una infusió excepcional, poden fer un taller amb ma mare, que és artista i hi té allà el seu taller. Realment he aconseguit el que volia i gaudesc amb aquesta feina. I tenim uns clients fantàstics.

P.- D’on ha tret tot el coneixement que explica al llibre?

R.- Quan vivia a Holanda vaig estar dos anys seguits embarassada de les meves filles. La meva energia i vitamines varen baixar molt degut a estar tant de temps embarassada. Vaig passar una època una mica complicada i per això vaig decidir fer un canvi de la meva alimentació. Va ser en aquest moment quan vaig començar a formar-me i des de llavors, ara fa deu anys, no m’he aturat d’informar-me. També m’ha servit molt la meva pròpia experiència, ja que m’ha permès saber quins eren els aliments que em donaven més energia i també quins aliments són millors per a cada situació.

P.- Quines són les principals conclusions que n’extreu després d’aquest camí?

R.- Bàsicament el que he fet des de llavors és eliminar el sucre blanc de la nostra vida, ja que es troba entre els ingredients de la majoria dels productes que es venen. Optam sempre per la cuina casolana, evitam les salses i incorporam a les nostres dietes molta fruita i verdura. També optam sempre que sigui possible pel menjar vegà, però no com una tendència que s’ha posat de moda ara, sinó com una necessitat de menjar fruita i verdura. Nosaltres no estam a favor de cap radicalisme, no crec que el veganisme extrem sigui saludable. Si un dia m’he de menjar una pizza, la gaudeixo i punt. Tot i això, sempre intent menjar vegà i saludable. També s’ha de saber d’on venen els aliments. Per exemple, si hagués de comprar ous d’un supermercat, jo no en compraria.

P.- Per què creu que la majoria dels aliments per a infants són ultraprocessats?

R.- Perquè els pares no tenen temps. Sense anar més enfora, avui en dia hi ha molts de pares que preparen pasta amb ketchup i em sembla una animalada tenint en compte que és molt fàcil agafar una tomàtiga i preparar una salsa amb una mica d’oli i sal. Crec que hi ha molts de mites dins l’alimentació. Com, per exemple, el de la llet de vaca. La llet de vaca està feta amb moltíssimes hormones per fer créixer una vaca, no una persona. Nosaltres no necessitam tota aquesta quantitat d’hormones i greix. Una fulla de col de kale té més quantitat de calci per als nostres ossos i està lliure de totes aquestes hormones que afecten el nostre sistema immune. De fet ara, allò primer que et lleven quan tens càncer de pit és la llet de vaca.

P.- La majoria dels infants rebutja la verdura i a vegades també la fruita. Per què?

R.- Té molt a veure com s’educa des d’un principi. Tot i així, en el nostre cas hem educat les dues filles a menjar molta fruita i verdura, però a una d’elles li costa. De totes maneres, quan elles van a una festa d’aniversari on es troben sobre la taula productes plens de sucre, com llepolies, xocolata o refrescs, per pròpia voluntat seva no ho mengen. No ho tenen prohibit, crec que prohibir és pitjor. El que passa és que elles no estan acostumades a menjar aquests tipus de productes. Elles no coneixen les famoses marques de menjar ràpid i si els ofereixes ketchup, no el volen ni tocar.

P.- Quina és la millor manera de fer menjar aliments reals als més petits?

R.- D’una manera creativa, simple i natural. No els pots obligar a menjar fruita i verdura, però sí introduir-les de manera divertida dins el menjar. Fer un menjar amb molts de colors és essencial. Cada color té unes certes vitamines.

P.- Podria posar un exemple dels beneficis d’un color en els aliments?

R.- A Ecocirer basam els nostres berenars depenent de l’estat d’ànim dels nostres clients i també depenent de si és dilluns o diumenge, per exemple. Un berenar d’un dilluns tindria molts colors liles o púrpures, ja que tenen un gran contingut en antioxidants. Es tracta dels nabius, les mores, la remolatxa, la col lila, etcètera. Ajuda molt a absorbir tots els minerals que necessitam. El lila és una mescla del vermell, que és molt apassionat, amb el blau, que és més fred. De la seva mescla surt el lila, un equilibri perfecte entre passió i calma, allò ideal per començar una setmana.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt