Ara llegint
Guillem Pont: “Quan t’acostumes a menjar un me ecològic o una verdura fresca ecològica, difícilment podràs tornar a menjar verdura o carn sense sabor”

Guillem Pont: “Quan t’acostumes a menjar un me ecològic o una verdura fresca ecològica, difícilment podràs tornar a menjar verdura o carn sense sabor”

Guillem Pont Ballester (Sant Llorenç des Cardassar, 1949) és propietari de la Finca Ses Sitges, inscrita en el Projecte Pasture+. És soci ramader de la Cooperativa de Pagesos Ecològics de Mallorca des dels seus inicis, membre del Consell Rector des de la darrera assemblea, i participa en el projecte de promoció del Me ecològic de Mallorca.

Pregunta.- El projecte del Me ecològic va néixer a principis de l’any 2015. Quin és el balanç nou anys després?

Resposta.- Ja se sap que tots els canvis socials són lents, més si afecten a costums i creences arrelades. Si analitzam l’evolució d’aquests nou anys, ens podem donar per ben satisfets. S’han incrementat força els productors de productes ecològics, tant a nivell de me ecològic com posteriorment d’horta. I també, perquè no dir-ho, la consciència social. Cada dia hi ha més consumidors que aprecien els productes ecològics i de proximitat. Això es diu aviat, però implica que el consumidor ha de saber valorar el que és de proximitat i triar entre l’embolic de productes “bio”, a vegades enganyosos, que ja s’ofereixen a totes bandes.

P.- Quins són els reptes actuals del sector?

R.- Continuar amb el ritme de creixement i de presència. Ens agradaria anar ampliant la participació tant en el sector hoteler, i aquí s’ha d’esmentar l’exemple de la cadena Garden, com en els menjadors escolars. Aquest darrer apartat per a nosaltres és singularment significatiu si consideram que els gustos també s’eduquen, i que tant les escoles com les APIMA també lluiten contra corrent, contra el que podríem anomenar, amb paraules manllevades, “l’esperit del temps”.

Un ramat d’ovelles, pasturant en un terreny de producció ecològica.

Cada dia hi ha més consumidors que aprecien els productes ecològics i de proximitat”

P.- El vostre projecte està també directament lligat a l’agricultura ecològica…

R.- Ara sabem que tot és lligat amb tot i que no existeixen compartiments estancs i separats. Tenim la sort de poder triar el nostre posicionament personal com a productors i també com a consumidors. Podem intentar preservar i millorar la terra que vam rebre, o la podem acabar d’explotar. El nostre projecte, per descomptat, s’alinea en la conservació del medi i en la regeneració de les terres.

P.- Quins beneficis aporta al medi ambient la ramaderia extensiva i ecològica?

R.- En el fons és un canvi de paradigma. Es contemplen, de forma exclusiva, els quilos de carn fresca que es pot vendre o en la mirada hi situam també les pastures, la regeneració de l’herbatge i la varietat d’espècies de flora i fauna. Veure pasturar les ovelles en una pastura variada, amb insectes i microorganismes que incorporen carboni a la terra, difereix com la nit al dia de veure les ovelles en terrenys sobrepasturats on hi predominen els macs i els cards. En el fons les ovelles poden ser una excel·lent eina productiva i de regeneració de la terra.

Tenim la sort de poder triar el nostre posicionament personal com a productors i com a consumidors”

P.- Quines són les característiques que distingeixen la carn de me ecològic de Mallorca?

R.- El sabor i la textura càrnica. Ja s’ha dit que el gust també s’educa i, a més, tenim capacitat d’aprendre tota la vida. Quan t’acostumes a menjar un me ecològic o una verdura fresca també ecològica, quan saps valorar el sabor del que tens a la boca, difícilment podràs tornar a menjar verdura o carn sense sabor. Però això requereix un aprenentatge i tenir temps i voluntat per saber el que es menja. Recordi’s allò de “som el que menjam”.

P.- Comptau amb un segell ecològic. Com es garanteix i supervisa la qualitat del vostre producte?

R.- Crec que es pot parlar obertament de tres filtres. Un primer filtre el fa el Consell Balear de Producció Agrària Ecològica. Cada any les finques adscrites tenim una inspecció que orienta i controla com tenim les finques, com tractam els animals o fem les hortalisses. Un segon filtre el conforma la mateixa cooperativa que aplica, en el cas del me ecològic, un sedàs de selecció que contempla tant l’estat de salut, controlat pels pertinents professionals, com la idoneïtat i grossària dels animals. I finalment hi ha el tercer filtre, que és el dels consumidors. Si per informació i qualitat no sabem arribar al consumidor, mala barraca!

Les ovelles poden ser una excel·lent eina productiva i de regeneració de la terra”

P.- El Nadal passat vàreu impulsar una campanya per animar a les carnisseries a recuperar la carn de me ecològic. Feu també aquesta crida per les festes de Pasqua?

R.- És clar! Pasqua és la festa del me i de les panades. A més, a l’inici de la primavera hi ha l’esclatar de fora vila. Gaudir d’un passeig per les nostres camades simplement per sentir els ocells i olorar els múltiples perfums, és una identificació poètica que transmet pau i serenor. A l’estat de la naturalesa s’hi han d’afegir els aspectes culturals; els que hem rebut, fonamentalment, de mares i padrines; el que conforma l’anomenada memòria implícita, la que guardam sense ser-ne conscients, la que ens mou, a menjar frit de Pasqua o a fer panades o rubiols… costums que es perden en el temps.

P.- Com valora el consumidor local el vostre producte?

R.- Diria que bé. Molt bé. I tot malgrat la problemàtica de coordinació i distribució. Tot duu feina, i aquestes campanyes conformen un afegit en el dia a dia.

P.- Heu fet campanyes de promoció entre el sector gastronòmic i el turístic…

R.- Intentam arribar-hi. De fet, en alguns dels casos, ja esmentats, hi hem arribat i hi ha plena satisfacció per ambdues parts. Tal vegada més que campanyes s’hauria de demanar que es respectàs, en sentit estricte, la llei de protecció i consum del producte local.

P.- Quines són les pròximes fites del vostre col·lectiu?

R.- Continuar caminant a bon ritme, incrementant els productors i, fonamentalment, la consciència. Es fa inajornable la necessitat de promocionar i emparar el producte ecològic i de proximitat.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt