Ara llegint
Jaume Tort, delegat d’Alpina: “Ni jo, ni Alpina, ni el col·lectiu muntanyenc som l’enemic. L’enemic està dins la conselleria”.

Jaume Tort, delegat d’Alpina: “Ni jo, ni Alpina, ni el col·lectiu muntanyenc som l’enemic. L’enemic està dins la conselleria”.

Segurament la vida d’aquest llicenciat en Farmàcia arribat a Mallorca fa trenta-set anys, guia titulat de senderisme i cartògraf aficionat, no hauria arribat als mitjans de comunicació si no forà per la pretensió de la Conselleria de Medi Ambient i Territori d’imposar a la petita editorial Alpina una acta de sanció per fer el que millor saben fer: mapes de totes les muntanyes d’Espanya des de fa setanta-cinc anys. La reacció social i mediàtica ha estat molt gran i l’ha propulsat el ressò  als medis de comunicació.

Ecologista de primera hora, afiliat al GOB des de la seva arribada a la nostra illa, ell va somiar a dotar a Mallorca i als aficionats a la muntanya, tant locals com visitants, d’una cartografia per la Serra de Tramuntana com la que les grans cadenes muntanyoses del món, els Alps, els Pirineus, les Dolomites… disposaven. L’any 2005, fruit de la seva passió i la d’un exèrcit de col·laboradors entusiastes, es va concretar amb la primera edició. Avui en dia, Mallorca és el territori senderista més ben cartografiat a escala nacional i europeu. El que atreu desenes de milers de visitants amants i respectuosos de la natura, ampliant la base de l’oferta turística i generant llocs de feina i riquesa.

Jaume Tort és, sense cap dubte, un muntanyenc de soca-rel.

Pregunta.- Expliqui’ns, en les seves paraules, que ha passat amb la Conselleria de Medi Ambient i Territori.

Resposta.- Bé, ens va sorprendre molt que, després de tants d’anys dedicats a fer conèixer el territori i estimar-lo, ens arribes una comunicació que ens obrien un expedient, el que significa una possible sanció, que va sorprendre molt al director d’Alpina,  Martí Nadal. No havíem tingut mai per part de les autoritats a Mallorca grans lloances, de forma distinta a Menorca, on després de publicar el mapa vàrem rebre la felicitació del president del Consell Insular. No esperàvem mai que fos al contrari aquí i que se’ns volgués perseguir pràcticament de forma judicial.

P.-Ens pot concretar en què es basa la Conselleria i els seus funcionaris per iniciar l’expedient i quin són els vostres arguments per combatre aquesta actuació?

R.- La conselleria troba que hem marcat camins damunt els mapes a les zones d’exclusió que són llocs a on no pot transitar ningú i diu que, a més a més, som responsables d’incitar a la gent què hi vagi perquè a moltes d’aquestes zones no hi havia camí i en sortir al mapa la gent hi ha anat i s’ha fet un camí. El cert és que molts d’aquests camins eren històrics i estaven més que documentats a obres anteriors com ara les Rutes Amagades de Mallorca publicades als anys 60 i 70, surten a les fotos aèries… És una mentida tot això. Volen limitar la nostra llibertat d’expressió. No hi ha cap llei al món ni, per descomptat, al Paratge Natural de la Serra de Tramuntana, que prohibeixi publicar uns senders damunt el mapa.

P.-El dia 17 de maig Alpina va demanar l’obertura d’expedients disciplinaris contra els dos agents de medi ambient que havien redactat i firmat la vostra proposta de sanció per infraccions greus i molt greus. Que vós ha portat a prendre aquesta decisió?

El delegat d’Alpina Jaume Tort coneix, pam a pam, les muntanyes de la nostra illa.

R.- En l’escrit presentat ens defensem de les acusacions absurdes de l’acta i de la mentida que suposa afirmar que no hem fet cas dels seus advertiments previs. Ens hem volgut defensar davant l’agressió que va suposar l’obertura d’aquest acte i una possible sanció. Tenim tot el dret, ja que moltes acusacions són falses. Volem posar el focus en els estaments inferiors de la conselleria que són els que realment han tolerat que es fes aquesta acta que pensem que és il·legal.

P.-Aquesta situació ha provocat una onada de solidaritat d’una gran part del món senderista i muntanyenc amb Alpina, el seu director i vostè com a delegat. Com vós sentiu en aquesta inhabitual situació?

R.- La primera telefonada, incomplint el procediment administratiu, de la conselleria ens va deixar molt deprimits. No esperàvem que se’ns volgués castigar i la nostra primera reacció fou la de demanar al funcionari clemència i pràcticament dir-li que faríem qualsevol cosa per evitar que el tema anés a més. Pensàvem que estaríem molt sols i volíem discreció a veure si ens perdonaven. Aquesta era la nostra actitud en aquells primers moments. En rebre l’acta i veure que anaven de camí a la sanció, vaig decidir fer-ho públic als col·laboradors, una dotzena de persones, i una d’elles va observar que hi havia diverses il·legalitats i quan ho varen moure per les xarxes, de seguida va venir aquesta onada de solidaritat. Les diferents federacions, botigues de muntanya, clubs, experts, amants de la natura… Ens hem sentit molt acompanyats i, més a més, ara ho volem fer servir en bé de tot el col·lectiu muntanyenc que ens ha donat suport.

Belles imatges que mostres els coneixements muntanyencs del nostre entrevistat.

P.-Figures de nivell mundial com els Germans Pou, entitats com la Federació Espanyola de Muntanya, la gent que ho veu des de fora de la nostra comunitat considera aquests fets com una agressió al col·lectiu. Quina és la seva opinió?

R.- L’onada de solidaritat té a veure amb el malestar ja existent. A Mallorca hi ha moltes restriccions, moltes prohibicions i això va provocar que la gent s’identifiqués amb la nostra situació. Gent com els germans Pou han estat agredits. La conselleria els va castigar fa dos anys denunciant a Tamara Lunger, l’alpinista i himalaista (la dona més jove en assolir el cim del Lhotse, la quarta muntanya més alta de la terra) italiana en una escalada al Castell d’Alaró. Això fa que ells estiguin molt conscienciats i varen activar el missatge, igual que la Federació Balear de Muntanya i Escalada, la d’Espeleologia… I tants d’altres.

P.- Aquestes darreres setmanes s’ha sentit molt en referència al que està passant, de la persecució per part de les autoritats i altres entitats pretesament proteccionistes del col·lectiu muntanyenc a Mallorca. Què està passant a la nostra illa que fa que siguem tan diferent a altres llocs?

R.- Té a veure amb la criminalització del col·lectiu. Jo crec que, d’alguna manera, volen atemorir als senderistes, atacant una eina consagrada i bàsica com puguin ser els mapes, per tal que acceptin les moltes restriccions que hi ha en el Paratge Natural de la Serra de Tramuntana. I agredint als mapes de muntanya, amenacen a tot el col·lectiu. És molt difícil entendre-ho perquè el director d’Alpina, que és una empresa radicada a Catalunya, no havia viscut mai una situació així. L’empresa té setanta-cinc anys i col·labora amb Parcs Naturals i Parcs Nacionals, treballant colze a colze per oferir la seva cartografia i recollint les seves recomanacions, però mai els han tractat d’aquesta manera, amb aquestes amenaces i amb tanta arrogància.

La imatge de l’excursionista que ha aconseguit arribar al cim.

P.-Amb les accions que s’han iniciat i que s’han volgut anomenar com a Revolució dels Mapes, després de la petició d’expedientar als funcionaris, de les reunions…, Quins penseu que haurien de ser els següents passos a fer? Que li agradaria trobar per part de l’administració?

R.- Tot això s’arreglarà amb diàleg. El que no pot continuar és el monòleg de l’administració. Tot el relatiu a permisos, a la delimitació de zones d’exclusió… S’ho han fet ells mateixos sense consultar ni permetre un procés de participació ciutadana. Aquestes limitacions exagerades, per tot l’any, això no és normal i no passa a altres bandes. Després que la Conselleria demanés disculpes a Alpina, han cregut que tot s’havia acabat, però nosaltres tenim dret a defensar-nos. El fet és que ara, després de demanar la incoació d’un expedient, han intentat etiquetar-me a jo com el dolent de la pel·lícula que influeix negativament en el director de l’empresa. Han de saber que amb en Martí Nadal a més d’amics som socis i anem en això a una, de forma consensuada. Ni jo, ni Alpina, ni el col·lectiu muntanyenc som l’enemic. L’enemic està dins la conselleria. És l’arrogància de l’administració, les excessives i injustificades restriccions, la mala gestió d’un espai natural.

Hem acabat la xerrada i Jaume Tort parteix amb un vehicle elèctric carregat amb l’electricitat generada en les plaques solars de casa seva que ha instal·lat fa poques dates.

Es pot conèixer tota la polèmica i les seves conseqüències a: www.revolmapes.info

IMATGES: Jaume Tort i Xisco Simón

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt