Miquel Pizà Jaume: “A Mallorca hi ha molt de camp abandonat”
Ara farà 37 anys que la família Pizà Jaume ven al Mercat de Llevant de Palma la fruita i verdura que conreen al Pla de Sant Jordi. Miquel Pizà és un dels tres germans que duen l’empresa familiar. Sobre la situació del camp, és pessimista perquè ha vist com ha anat desapareixent la ramaderia i l’agricultura del Pla de Sant Jordi. També viu amb angoixa la situació actual del Mercat de Llevant: d’aquí a un parell de mesos finalitza la concessió municipal, i estan pendents de la renovació per part de l’Ajuntament de Palma.
Pregunta- Quan comences a fer feina al camp?
Resposta.- Jo he fet feina tota la vida al camp. Mon pare i ma mare eren pagesos, i noltros som tres germans i ja hi hem quedat fent feina. Dels zero anys estic al camp i ara en tenc 51. He vist tota l’evolució.
P.- Teniu terres vostres?
R.- Noltros tenim terres nostres on hi tenim hivernacles, i llavors també terres que duim en explotació. Estam al Pla de Sant Jordi.
P.- Quin tipus de cultius feis? Heu anat canviant?
R.- Canviant, no. Els meus padrins, que eren pagesos, feien molt de pebre, albergínia, tomàtiga… i seguim amb el mateix. El que hem anat canviant són els sistemes d’agricultura: tenim hivernacles, sembram hidropònic i feim tot tipus de verdura. També feim molta de patata, boniato i tenim plantacions d’arbres, en aquest moment tenim melicotons, ‘paraguayos’, tarongers, figueres, i un poc de raïm. Tenim un poc de tot també perquè tenim un comerç on venem directament i el que volem és vendre a la tenda tot el que poguem de gènere nostre.
Noltros a vegades no cercam producció de molta escala, val més qualitat. Cercam lo bo, el que sigui millor per la gent i esquitxar el manco possible. Dins dels hivernacles amollam un insecte que es menja la tuta, cercam tecnologies que afectin manco al nostre cos.
“En aquests moments al Pla de Sant Jordi quedam noltros i un altre que es dedica a sembrar cereals amb un tractor. Ja no queda ningú més”.
P.-Teniu treballadors?
R- En aquest moment no. Ara som els tres germans que hi feim feina.
P.- Com ha canviat el Pla de Sant Jordi?
R.- Quan tenia 7 o 8 anys, al Pla de Sant Jordi hi havia al manco 40 vaqueries i 30 pagesos. En aquests moments quedam noltros i un altre que es dedica a sembrar cereals amb un tractor, ja no queda ningú més. I jo no sé en acabar noltros si els nostres fills continuaran, per part meva no crec que segueixin.
P.- I perquè ha passat això?
R.- Jo crec que a Mallorca s’ha deixat molt l’agricultura a un costat i s’ha donat suport al turisme. I la gent se’n va del camp, ningú hi vol fer feina, és una feina feixuga. A Mallorca hi ha molt de camp abandonat i s’ha tirat tot al turisme.
P.- Com veus ara el camp?
R.- Malament, molt malament, si t’he de ser sincer. La gent no està conscienciada, però menjam del camp. I si no fan un poc de canvi, la cosa va malament.
“Jo crec que a Mallorca s’ha deixat molt l’agricultura a un costat i s’ha donat suport al turisme.”
P.- De cada vegada la gent compra manco al mercat?
R.- Una cosa és això. Tot ha canviat, la gent jove té més activitats, te pocs moments per anar a comprar i a les grans superfícies compres en 10 minuts tot el que has de menester per la setmana. Saps el que compres, però de vegades no saps el que menges. Jo ho entenc, la gent avui en dia va molt escapada, però el que menges s’ha de mirar i la gent no ho mira.
P.- Voltros ho heu notat? Veneu manco?
R.- Noltros venem, tenim molta feina. Hi ha gent jove que està començant a conscienciar-se un poc.
P.- Com vos afecta la pujada de preus?
R.- L’altra dia li comentava a ma mare: “la gent, si això va d’aquest pas, no podrà arribar a menjar”. Es un absurd tot el que estan pujant les coses. En general tot, productes nostres com la ceba, la patata… productes indispensables, han pujat una barbaritat.
P.-I també pel pagès puja el cost.
R.- Tot. Vàrem posar gasoil l’altra dia pel tractor a 1’20 euros. En la vida havíem pagat això, no havia passat mai de l’euro. I tot el que vas a comprar, tot està desorbitat.
“Ara tenim una situació un poc dramàtica, al Mercat de Llevant estam amb una concessió de 35 anys que va acabar fa dos anys”.
P.-Sou els darrers pagesos que quedau al mercat de Llevant?
R.- I esperam seguir un parell d’anys mes. Ara tenim una situació un poc dramàtica, estam amb una concessió de 35 anys que va acabar fa dos anys, i des de llavors l’Ajuntament de Palma ens està fent prorrogues d’un any. Al desembre ens acaba la darrera pròrroga i l’actual equip de govern ens diu que ho arreglaran però encara no tenim res arreglat. Hi ha reunions, hi ha avanços, i jo crec que la intenció és d’arreglar-ho perquè volen que el mercat segueixi. Vull ser positiu i jo crec que ho arreglaran.
P.- El Mercat de Llevant és un mercat que ja té molts d’anys, però ha viscut una decadència. Molts de llocs han anat tancant.
R.- Si, però aquesta zona ha pujat molt de quan arribarem a ara. Jo li veig sortida, perquè és una zona que comença a pujar i té una situació boníssima. Estan fent molta construcció per aquí i diuen que es de les zones que està pujant més. La nostra idea és jubilar-nos aquí.