Pedro A. Medina: “La gent torna a comprar el pa als forns”
Pedro Andrés Medina Nicolau (Palma, 1970) es va fer membre de l’Associació de Veïns d’Es Pil·larí l’any 1992. President des del 2002, va ser l’impulsor de la Fira del Llonguet, que celebrarà una nova edició el pròxim 28 d’abril.
Pregunta.- La Fira del Llonguet va arrencar l’any 2015, ja fa 9 anys. Quins eren els seus objectius?
Resposta.- L’objectiu inicial va ser recuperar el consum del llonguet, perquè estava una mica oblidat pels ciutadans de Palma; a més, és un panet identificatiu de la nostra ciutat, és tan important per a Palma que fins i tot els ciutadans s’identifiquen com a ‘llonguets’. Al mateix temps, cercàvem potenciar el producte local i donar a conèixer els negocis del nostre poble.
P.- El llonguet torna a estar de moda?
R.- Sí, i pensam que la Fira del Llonguet hi ha tingut molt a veure, perquè ha ajudat a crear moviments com la Ruta del Llonguet per diferents forns de Ciutat, que ofereixen una gran varietat de llonguets farcits de productes selectes i beguda a preus assequibles. L’Orgull Llonguet, amb les seves activitats, també ha ajudat a la recuperació del nostre estimat panet. Gràcies a aquests moviments la gent ha tornat a comprar el pa als forns i no tan sols l’industrial a les grans superfícies o benzineres.
P.- Què ha suposat aquesta celebració pels veïns d’Es Pil·larí?
R.- Els veïns tenen un motiu d’orgull de ser pil·lariners. Cal dir, a més, que aquesta fira és organitzada per un grup de veïns que treballen desinteressadament perquè el nostre poble sigui la capital mundial del llonguet un dia a l’any.
P.- Com ha anat canviant la fira al llarg d’aquests anys?
R.- El primer any no sabíem molt bé on ens ficàvem i ens vàrem trobar superats per la gran acceptació i per l’afluència de gent. Arran d’aquesta primera fira i de pagar la innocentada, hem intentat millorar cada any, afegint més metres d’exposició a la fira, fet que ens ha permès augmentar la participació de comerços, artesans i productes locals, així com incloure activitats lúdiques, gastronòmiques i musicals.
P.- A l’esdeveniment també hi participa l’Associació de Forners i Pastissers de Balears. Què aportaran enguany?
R.- L’Associació de Forners i Pastissers enguany aportarà la participació de tres forns de Palma, que a més de la venda de llonguets, exposaran el seu producte artesanal tan dolç com a salat, des de panades a cocarrois, rubiols, ‘cremadillos’…
P.- Es tornarà a apostar per demostracions de cuina en directe, com en entregues anteriors?
R.- Sí, l’associació de cuiners de Balears ASCAIB serà l’encarregada de fer la demostració de cuina en directe. Ens faran gaudir, per tercer any consecutiu, d’un fantàstic showcooking, en el qual tres xefs associats mostraran en directe el procés d’elaboració de diversos llonguets gourmet. Aquests panets després es vendran al públic i la recaptació es destinarà a una ONG.
P.- A més dels farcits tradicionals, actualment també triomfen les receptes innovadores. Quins tipus de llonguets podran tastar o comprar els visitants en aquesta jornada?
R.- Els participants encara no ens han fet arribar les seves novetats, però recomanam a tots els interessats donar un cop d’ull a les xarxes socials de la Fira del Llonguet, que està present tant a Facebook com a Instagram. Així podran fer-se una idea, gràcies a la informació i imatges d’edicions anteriors, del tipus de receptes de les quals podran gaudir enguany.
P.- Quins seran els actes més destacats de la Fira del Llonguet 2024?
R.- Tindrem les actuacions d’un circ pels carrers i també un tram de la fira dedicat als més petits, amb animació infantil, una ludoteca i alguna atracció. A més, comptarem amb una colla de xeremiers, de caparrots, una xaranga… la fira estarà en tot moment ben animada.
P.- Les fires gastronòmiques cada cop són més populars arreu del món. Què creu que aporten a comerciants locals i artesans?
R.- En l’àmbit local, els donen l’oportunitat d’obtenir una major visibilitat i de fer difusió dels seus productes entre el públic, és a dir, durant el dia de la fira és possible emprar el reclam dels seus productes, tant gastronòmics com artesans.
P.- Quins són els projectes de futur d’aquesta fira i de l’Associació de Veïns d’Es Pil·larí?
R.- Ara mateix parlar de futur és molt difícil, perquè malauradament veim amb gran preocupació que els forns tradicionals i familiars no troben relleu de gent jove i qualificada que vulgui continuar amb el negoci i assistim a la desaparició de molts d’aquests forns tradicionals any rere any. Des de l’associació intentarem continuar celebrant aquesta fira, sempre que tenguem les mans necessàries per a dur-la terme. Cal recordar que nosaltres som un moviment veïnal associatiu, és a dir un grup d’amics i veïns, que l’únic que cercam és fomentar el sentiment de poble.