Ara llegint
Xisco Fanals: “Una de les prioritats és dinamitzar l’esport de muntanya entre els joves”

Xisco Fanals: “Una de les prioritats és dinamitzar l’esport de muntanya entre els joves”

quan vas a xerrar amb les institucions o els propietaris no es el mateix ser 500 federats, que 5 mil o 50 mil, i tots units tendríem molta mes força

La Federació Balear de Muntanyisme i Escalada compta amb 111 clubs i 5.300 federats. Xisco Fanals, el seu president, acaba enguany el seu mandat i ja ha anunciat que es tornarà a presentar. Entre les seves prioritats, dinamitzar l’esport de muntanya entre els joves, donar visibilitat a la Federació i comptar amb més federats per tenir més força davant les institucions.

Pregunta.- Ets president de la Federació Balear de Muntanyisme i Escalada. Parla’ns de la tasca de la Federació.

Resposta.- La Federació aglutina esportistes, clubs, tècnics, arbitres… i el que feim és treballar per l’esport de muntanya, per a totes les modalitats. Tenim dos grans blocs de modalitats que són el senderisme i les curses per muntanya, i després l’altre terç es divideix en escalada, marxa nòrdica, barranquisme i alpinisme. La veritat és que és una tasca engrescadora, molt dura perquè son moltes modalitats i els esportistes de cada disciplina tenen cada un les seves necessitats. 

Principalment les federacions ens dedicam a la competició, organitzam els campionats, ens preocupam perquè els esportistes puguin pujar el seu rendiment. I el senderisme, per exemple, és un àrea social, és gent que fa esport però que no competeix i necessiten altres coses. Els hi donam formació, informació, els hi homologam les rutes i intentam que els camins públics no es tanquin.

El que notam és que l’escalada és on els joves es troben més a gust. Gràcies a que ara ja hi ha rocòdroms comercials hi ha un gran numero de nins que van a practicar escalada. L’escalada és un punt en el que hi hem estat fent molta feina, sense descuidar el demés.

“Sempre hem dit que el muntanyisme, en totes les seves especialitats, és una manera de viure”

P.- Per tant, l’escalada és la modalitat que més puja?  

R.- Si, és la que va pujant. Hi tenim joves i nins, i tenim més prospecció de futur. En barranquisme, per exemple, aquesta setmana passada hem estat canviant tots els ancoratges del torrent de Son Gallard on hi havia un problema, vàrem demanar l’autorització a Medi Ambient, vàrem haver de fer un projecte, i quan vàrem rebre l’autorització hi anàrem i ho hem canviat tot, i ara falta llevar tots els vells i quedarà net.

P.- Combinar la pràctica de l’esport a la muntanya amb la conservació  del paisatge també suposa una dificultat.

R.- Noltros sempre hem dit que el muntanyisme, en totes les seves especialitats, és una manera de viure. El 98% del nostre terreny d’esport és l’espai natural, per tant, no ens queda altra que cuidar-lo per noltros, pels altres i pel futur. A més les muntanyes són uns espais, al mateix temps, molt durs i molt fràgils. Tots els canvis, com el canvi climàtic i el canvi de comportament de la societat, afecten abans a la muntanya que a la resta del territori, i tot això fa que siguem molt respectuosos.

“El gran problema que tenim és que la nostra Serra de Tramuntana, a diferència d’altres sistemes muntanyosos del món, és 90% privada”

P.- Quines són les vostres principals demandes?

R.- El gran problema que tenim és que la nostra Serra de Tramuntana, a diferència d’altres sistemes muntanyosos del món, és 90% privada. I això és un problema per noltros perquè el nostre terreny s’acota molt. El que ens agradaria és que els propietaris arribassin a entendre que és normal que no vulguin que els hi passin per devora les cases o per dins d’un sembrat, però pel racó d’allà dalt d’alzinar on segurament fa anys que no hi van o no hi han anat mai, que per allà si que els hi puguin passar. Però a Mallorca per un pam de terra s’ha mort gent, i hi ha aquest sentiment molt arrelat de la propietat. 

P.- Teniu el problema del tancament de camins públics?

R.- Molts de camins que són públics o d’us públic s’han usurpat perquè els ajuntaments moltes vegades no han fet la seva feina de fer el catàleg de camins, o l’han fet i l’han tret a exposició. I jo els hi dic: envieu al municipal a obrir, per què deixau un camí que es públic tancat?

P.- També heu col·laborat amb el Consell de Mallorca en diferents iniciatives, com la ruta de pedra en sec.

R.- De fet, d’ençà que vaig entrar de president el que hem fet ha estat posicionar la Federació al lloc que es mereix dins les institucions. Hem aconseguit que hagin arribat a entendre que som una federació amiga, que podem col·laborar però ens han de tenir en compte, i ara ens tenen molt en compte, tant el Consell com el Govern.

“Una de les prioritats era dinamitzar l’esport de muntanya entre joves, per això hem dinamitzat tant l’escalada, perquè es la proa del vaixell amb els joves”

P.- Quines prioritats tenies quan vares assumir la presidència? 

R.- Una de les prioritats era dinamitzar l’esport de muntanya entre joves, per això hem dinamitzat tant l’escalada, perquè es la proa del vaixell amb els joves. També un punt econòmic, la viabilitat econòmica, això ho hem complit, i després col·locar a la federació al lloc que es mereixia dins les institucions i també donar-li visibilitat als mitjans. Això ho estam aconseguint i estam contents amb els resultat.

P.- Quin balanç fas de la teva etapa com a president?

R.- Hem fet moltes coses, hi ha hagut moltes coses que no hem fetes que les hauríem d’haver fetes i les intentarem fer. Jo crec que el balanç és bo i hem de seguir fent feina en aquesta línia.

P.- Quines coses no heu fet?

R.- Un dels problemes grans que tenim és que no sabem molt bé que fer pels senderistes. Els hi organitzes una trobada o una excursió i no en venen molts. En canvi, organitzes una cursa per muntanya i 500 places es poden esgotar en 25 hores. Pels corredors sabem que fer perquè volen curses, en canvi pels senderistes no se ben bé que fer, i quan xerres amb ells tampoc saben que podem fer per ells, i amb això hem de fer molta feina. Després amb els més joves hem començat molt fort amb l’escalada i ara ho hem d’anar passant a d’altres modalitats. De fet, a la marxa nòrdica ja comencen a venir els joves, els feim sortir davant, els hi donam visibilitat… també hem de muntar campaments d’estiu pels joves. Són coses que m’agradaria tirar endavant.

P.- S’acaba la legislatura, et tornaràs a presentar per presidir la Federació?

R.- Va ser una decisió que vaig haver de prendre en família, ho vàrem xerrar i al final els vaig poder convèncer de presentar-me una vegada més. Després ho vaig comunicar a la nostra junta directiva, i ja veurem si hi ha algun candidat més.

“Quan vas a xerrar amb les institucions o els propietaris no es el mateix ser 500 federats, que 5 mil o 50 mil, i tots units tendríem molta mes força”

P.- Quan seran les eleccions?

R.- Fa uns dies que s’ha publicat el Decret i tenim com a data límit el 30 de desembre per iniciar el procés, però si podem ho iniciarem abans. Ens agradaria molt que la gent entengués que a més de federar-se per tenir una assegurança, ho fes per tenir a algú que representi els seus interessos. Perquè al final quan vas a xerrar amb les institucions o els propietaris no es el mateix ser 500 federats, que 5 mil o 50 mil, i tots units tendríem molta més força. A les modalitats competitives si que es federen, però escaladors, barranquistes o senderistes que no estan federats n’hi ha moltíssims, si poguessim arreplegar un 10 o un 5% de tots aquest seria una ajuda, més que res, quan anam a les institucions. Tenir més federats per ser més grans, tenir més visibilitat i més força davant les institucions. 

P.- Està massificada la muntanya?

R.- A la muntanya hi ha punts que hi ha èpoques de l’any que es massifiquen. Ara estam fent sortides de trams de GR amb el Consell de Mallorca, la primera va ser de Pollença a Lluc, on vàrem trobar molt poca gent. Vàrem fer Coll de sa Gramola-Galatzó i entre setmana vàrem trobar dues persones. En canvi l’altre dia vàrem fer Deià-Muleta i vàrem trobar una gentada. Ja som més a l’estiu, en temporada, ja hi ha més vols i el turisme alemany empra molt els GR i els refugis. 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt