Ara llegint
A la recerca d’alternatives per al reciclatge de les deixalles tèxtils en una jornada a França

A la recerca d’alternatives per al reciclatge de les deixalles tèxtils en una jornada a França

La Direcció General de Residus i Educació Ambiental del Govern Balear participa avui en una jornada de feina del projecte que promou amb els territoris de l’Euroregió anomenat “Nous horitzons en la reutilització i reciclatge de tèxtil després del COVID 19 a l’Euroregió Pirineus Mediterrània” celebrada a l’Avellanet, la regió francesa d’Occitània.

En la jornada, els tècnics impulsors del projecte d’Occitània, Catalunya i Balears posaran el comú la tasca realitzada d’ençà que començà el projecte, que té per objectiu avaluar alternatives per a la reutilització i reciclatge de tèxtils i analitzar problemàtiques comuns com els canvis en la qualitat del tèxtil causat pel model ‘fast fashion’, l’obligatorietat de les administracions de recollir separadament els residus tèxtils i els efectes en la gestió d’aquest residu que ha provocat la pandèmia de la COVID.

L’acció principal del projecte és l’elaboració d’un mapa de tots els actors que participen en algun punt de la cadena de producció, consum, reutilització i reciclatge del tèxtil als tres territoris. Cal tenir en compte que durant l’any 2020, els residus tèxtils representaren un 8% del pes dels residus municipals, i se’n recolliren selectivament un 6%. A més, la indústria tèxtil és la segona més contaminant en emissions de CO2. És per això que, a la jornada s’intenten explorar noves aliances i noves vies de reciclatge, amb un criteri de proximitat i creant nous models de negoci circulars i que alhora siguin un impuls per a l’economia social.

El projecte compta amb un pressupost de 87.500 euros, dels quals 70.000 són aportacions de l’Euroregió Pirineus Mediterrània, i està previst que acabi durant la tardor d’enguany. A les Illes Balears, la Fundació Deixalles lidera el projecte, que compta amb la participació dels socis de Catalunya (Solidança, MODACC, i Cluster Català de la Moda), i Occitània (Chambre Régionale de l’Economie Sociale et Solidaire (CRESS) i Fédération des entreprises d’insertion Occitanie).

El projecte pretén ser una nova via de finançament per les entitats socials que treballen en aquest sector i que, per la crisi derivada de la COVID, s’han vist afectades amb una baixada de preus de venta generalitzada.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt