Ara llegint
Agricultura preveu vacunar el 85% de la cabanya afectada per la llengua blava fins el 15 d’abril

Agricultura preveu vacunar el 85% de la cabanya afectada per la llengua blava fins el 15 d’abril

Agricultura preveu vacunar el 85% de la cabanya afectada per la llengua blava fins el 15 d'abril

Segons les darreres dades de les quals disposa la Conselleria, a l’arxipèlag hi ha confirmats 200 focus de la malaltia de la llengua blava: 175 a Mallorca, 23 a Menorca i 2 a Eivissa. L’inici de la campanya de vacunació contra la llengua blava s’ha avançat un mes i començarà el pròxim dilluns, 11 de novembre, després que Agricultura hagi aconseguit 50.000 dosis per a la lluita d’aquesta malaltia en la seva variant del serotip 8.

Ho han explicat avui el conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, i el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, en una reunió mantinguda amb representants d’associacions agràries, cooperatives i agrupacions de defenses sanitària ramadera (ADS) amb els seus veterinaris per valorar l’afectació de la llengua blava a explotacions de les Illes Balears. A la trobada també s’han donat a conèixer els següents passos per tal de millorar aquesta situació i avançar en noves mesures.

El director general Fernando Fernández ha volgut recordar que l’administració d’aquestes primeres 50.000 dosis es durà a terme “segons el criteri de la Direcció General d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, tenint en compte les zones de major i menor prevalença de la malaltia i dels criteris tècnics més eficaços per tractar de posar barreres a l’extensió de la malaltia”. La proposta és vacunar a totes les explotacions amb focus declarats, amb la intenció de millorar la situació dels seus animals i així facilitar els moviments d’aquests a partir de la vacunació. No obstant això, i després de la reunió amb el sector, des de la Conselleria s’acabarà de definir el criteri de vacunació.
 

Campanya vacunació llengua blava 2024-2025

Quant a l’organització de la campanya de vacunació de la malaltia de la llengua blava, s’ha explicat que, segons dades de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, a les Illes Balears hi ha 5.007 explotacions que declaren cens amb oví i boví, amb un total de 267.541 animals. En aquest sentit, tal com ha explicat el director general, “tots els animals vacunats han d’identificar-se i passar a formar part del registre de manera individual”.

“El nostre objectiu és poder vacunar el 85% de la cabanya ramadera afectada dins del període de desestacionalització -fins al 15 d’abril-, de tal manera que quan comenci la nova campanya de llengua blava, la major part del cens ramader ja estigui vacunat”, ha destacat Fernández.

Així, la vacunació a les explotacions inscrites en les ADS es farà mitjançant els veterinaris d’aquestes agrupacions, als quals se’ls habilitarà oficialment per això. A més, les ADS rebran, a través de la subvenció anual ordinària, una quantitat afegida per cobrir aquestes despeses relacionades amb la llengua blava. Quant a les explotacions no inscrites, des de la Conselleria es realitzaran quatre contractes per tal de poder vacunar els animals.

Cal recordar que el pressupost previst per a aquesta campanya és de 205.000 euros per a la fabricació i adquisició de les vacunes i mig milió d’euros destinats a les despeses de veterinaris.
 

Nova flexibilització del Protocol de Moviments del Bestiar

Un altre dels assumptes abordats durant aquest matí amb el sector ha estat relacionat amb el Protocol de Moviments del Bestiar quan van a sacrifici dins l’àrea geogràfica declarada com afectada en l’arxipèlag. En aquest sentit, el director general Fernando Fernández ha explicat que “davant les dificultats per les quals travessen les explotacions d’oví de les Balears i l’extensió de l’epidèmia, i amb la intenció d’entorpir el mínim l’activitat comercial, s’ha optat per introduir una nova mesura en el protocol aprovat”.

Així, queden autoritzats els moviments als escorxadors dins les Illes Balears quan els animals procedeixen d’explotacions que hagin declarat focus de llengua blava amb les següents condicions: que els animals que vagin a sacrifici estiguin sans i sense simptomatologia compatible amb llengua blava (amb declaració responsable i certificat de veterinari); que s’hagi aplicat repel·lent i desinsectat el transport i les instal·lacions i que les explotacions declarin tenir un veterinari responsable.

A la reunió també s’ha traslladat al sector algunes decisions molt concretes respecte a l’avanç del serotip 3 de la llengua blava i respecte a la malaltia hemorràgica epizoòtica, que afecta molt greument el ramat boví.

En aquest sentit, i respecte al serotip 3, des d’Agricultura, Pesca i Medi Natural s’ha activat la vacunació voluntària d’aquest serotip. La proposta de la Conselleria és que subministrarà les dosis de vacuna de manera gratuïta a través de les ADS i el ramader cobrirà el cost del veterinari.

Respecte a la malaltia hemorràgica epizoòtica, tenint en compte que el vector és el mateix que transmetre la llengua blava, i que a pesar que les Illes Balears són l’única comunitat autònoma que en aquest moment està lliure d’aquesta malaltia, es recomana i s’accepta obrir el període de vacunació voluntari de cara al nou període de desestacionalització. En aquest cas, la Conselleria també subministrarà les vacunes i les distribuirà de manera gratuïta. El pressupost previst és de 181.600 euros.
 

Línia d’ajudes

La Conselleria ha proposat al sector una línia d’ajuts per a la reposició de femelles reproductores i mascles en explotacions d’oví de producció i reproducció. Segons ha explicat Fernando Fernández, “es tracta d’una línia que té un efecte molt positiu dins el sector ramader de l’oví perquè, per una part, ajuda els ramaders a mantenir les explotacions, es recupera el cens de les femelles reproductores que s’ha pogut perdre durant l’epidèmia de la llengua blava i, a més, els ramaders solen comprar femelles i mascles genèticament bons, la qual cosa millora la qualitat de la cabanya”. 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt