Alerta de la Plataforma “Renovables Sí, Però Així No” sobre l’impacte de les centrals fotovoltaiques a Mallorca

La Plataforma Renovables Sí, Però Així No ha emès avui una alerta sobre l’increment preocupant de projectes de centrals fotovoltaiques a sòl rústic a Mallorca. Segons les dades actualitzades, des del mes de març el nombre de centrals en tramitació ha passat de 68 a 89, amb un augment de les hectàrees ocupades que ara arriba a les 1.202 hectàrees, un creixement significatiu respecte a les 907 hectàrees anteriors. En total, les 165 centrals fotovoltaiques actuals ja ocupen 1.624 hectàrees de territori rústic a l’illa.
Entre els projectes més destacats, segons aquesta plataforma, s’hi troba la central de Llucmajor Solar, de 99 hectàrees, la més gran de Mallorca fins ara. La plataforma ha denunciat que moltes d’aquestes instal·lacions, a més d’ocupar grans extensions de terreny, impliquen la construcció de llargues línies de connexió amb subestacions elèctriques, alterant significativament el paisatge.
La Plataforma critica també l’absència d’una planificació territorial i energètica adequada, tal com marca la Llei de Canvi Climàtic, i assenyala l’empresa Endesa com a responsable de planificar la instal·lació de més centrals amb finalitats purament lucratives. Segons Endesa, es necessitaran 3.500 hectàrees de sòl rústic addicionals per garantir l’autosuficiència energètica de les Balears, una afirmació que ha generat preocupació entre els activistes. La Plataforma subratlla que el Govern Balear ha de ser qui dirigeixi aquesta transició, evitant que les empreses privades interfereixin en la gestió del territori.
De cara a l’any 2050
La plataforma adverteix que, d’aquí a l’any 2050, l’illa podria veure ocupades fins a 12.000 hectàrees per centrals fotovoltaiques, l’equivalent a la superfície dels municipis de Santa Margalida i Maria de la Salut. Aquest escenari és considerat excessiu per la Plataforma, que defensa que la transició energètica ha de ser compatible amb la preservació del territori agrícola i ramader, crucial per la sobirania alimentària de l’illa.
Finalment, la Plataforma exigeix una moratòria en la tramitació de nous projectes fins que es defineixi un pla de transició energètica més sostenible i amb la participació ciutadana, prioritzant l’autoconsum, les instal·lacions en teulades i altres zones urbanes i periurbanes, en lloc del sòl rústic.