Ara llegint
Alliberades a la mar 47 tortugues nascudes aquest estiu a platges d’Eivissa i Mallorca

Alliberades a la mar 47 tortugues nascudes aquest estiu a platges d’Eivissa i Mallorca

Alliberades a la mar 47 tortugues nascudes aquest estiu a platges d'Eivissa i Mallorca

Un total de 47 tortugues marines nascudes aquest passat estiu a les Illes Balears varen ser alliberades a Eivissa i Mallorca de manera simultània. Concretament es varen alliberar 28 exemplars a la platja d’Es Cavallet (Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera), procedents dels nius de Santa Eulària des Riu i de la platja de Ses Salines, i 19 exemplars a la platja de Cala Millor (Mallorca), que van néixer en el niu que va tenir lloc en aquesta mateixa platja el mes de juliol. Des del Govern han volgut recordar que en els cinc nius que es van registrar aquest estiu a les Balears, amb un total de 413 ous, hi van néixer 195 cries.

El conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, va participar en l’alliberament de les tortugues que s’ha fet a la platja de Cala Millor. A més, el varen acompanyar el batle de Sant Llorenç, Jaume Soler; Agents de Medi Ambient, personal del COFIB i de la Fundació Palma Aquarium, així com l’equip de voluntaris que va custodiar el niu en el moment del naixement dels nounats.

Simonet va recordar que tots som responsables de la conservació del medi marí. Per això, ha recalcat la importància de col·laborar amb els programes estatals de protecció de tortugues marines. En aquest sentit, va manifestar que “la nostra contribució ajuda a identificar problemes i conèixer l’estat de les poblacions, amb la voluntat de posar en marxa les actuacions de gestió i conservació necessàries”.

D’altra banda, a Eivissa, hi va ser present la directora general de Medi natural i Gestió Forestal, Anna Torres. També hi va assistir el conseller de Medi Ambient del Consell d’Eivissa, Ignacio José Andrés; la regidora de Medi Ambient de Santa Eulària des Riu, Mónica Madrid; la regidora de Medi Ambient de Sant Josep, Felicia Bocu; la directora del Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera, Marta Castelló; així com Agents de Medi Ambient, membres del COFIB, personal del GenGOB i voluntaris.

El programa

D’acord amb el programa Head Starting, el retorn d’aquests exemplars al seu hàbitat natural hauria d’haver-se produït el pròxim estiu, quan el pes de les tortugues hagués estat superior a 1 kg. Amb tot, com a primera acció, s’ha decidit fer una alliberació de 47 exemplars que ja tenen un pes d’uns 70 grams, el que suposa cinc vegades més que el pes que tenien en néixer (12-15 grams). La resta d’exemplars, un total de 145 tortugues nascudes a l’Arxipèlag aquesta temporada formen part del projecte Head Starting, que consisteix en un programa de cria en un mitjà artificial controlat durant 10 i 12 mesos on els animals són alimentats simulant els canvis que experimentarien en la natura.

El projecte Head Starting és coordinat i executat pel departament de Fauna Marina del COFIB, sota la direcció del Servei de Protecció d’Espècies de la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal, i es duu a terme en les instal·lacions de l’IRFAP-LIMIA, al Port d’Andratx. Aquesta temporada, a més, es fa amb la col·laboració de la Fundació Palma Aquarium, el Centre de Visitants de Cabrera, l’Oceanogràfic de València, el CRAM de Barcelona i l’Aquari de Sevilla. Tots aquests centres han acollit tortugues nascudes a les Balears aquest estiu.

Espècie catalogada com a vulnerable

La temporada de nidificació de tortugues marines d’aquest 2023 es va iniciar amb el primer niu registrat a Mallorca el passat 6 de juny a la platja de Can Pere Antoni. Els següents nius es van produir un mes després a la platja de Cala Millor, també a Mallorca, seguit dels nius d’Es Figueral, Santa Eulària des Riu i Ses Salines, a Eivissa. A més, durant la temporada s’han registrat diverses tortugues adultes que han intentat nidificar en altres platges de l’arxipèlag balear sense èxit, com a la platja de Cala Tuent o a Cala Domingos, a Mallorca.

La tortuga marina Caretta caretta és una espècie catalogada com a Vulnerable en el Catàleg Espanyol d’Espècies Amenaçades, que se sol reproduir en el Mediterrani Oriental i que no ha estat fins a principis del segle XXI quan ha començat a niar en el Mediterrani occidental, molt probablement a causa de l’increment de la temperatura de la mar. Es reclama, per tant, la màxima col·laboració de tota la ciutadania, ja que és de vital importància per a l’espècie, entre els mesos de maig i octubre, la detecció precoç de nius, femelles niant o nounats naixent a la platja.

Precisament, aquest mes d’octubre i després d’un temporal, es van trobar restes d’una posada desclosa (19 ous oberts) a la platja de Can Pastilla, cosa que augmenta a un mínim de sis els nius detectats a les Balears enguany. Molt probablement aquest nombre és bastant superior. En cas de detectar algun d’aquests esdeveniments, és molt important avisar immediatament al 112 per activar el protocol d’atenció i poder obtenir dades.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt