Ara llegint
Retirat el darrer niu de tortuga marina de la platja d’Es Cavallet a causa del temporal a Eivissa

Retirat el darrer niu de tortuga marina de la platja d’Es Cavallet a causa del temporal a Eivissa

Retirat el darrer niu de tortuga marina de la platja d'Es Cavallet a causa del temporal a Eivissa

Des de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural s’ha decidit avui la retirada del darrer niu de tortuga marina que s’incubava des del passat 19 de juliol a la platja d’Es Cavallet, en el Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera, a causa del temporal d’aquest cap de setmana. Els 100 ous de tortuga marina que romanen a la platja a punt de néixer, es traslladaran per a la seva incubació a les instal·lacions de l’IRFAP-LIMIA, al Port d’Andratx, i es podrà valorar així la seva viabilitat.

Aquesta decisió es fonamenta en el fet que ahir, a pesar dels esforços de tot el personal al llarg de la jornada, algunes ones sí que varen arribar al niu, cosa que pot posar en perill el correcte naixement i emergència de les tortugues.

Des del passat dissabte, 26 d’agost, un equip de 54 voluntaris ha estat custodiant el niu. Aquest grup, coordinat des del GEN-GOB, ha estat protegint els ous de les inclemències meteorològiques. Des que nasqueren la setmana passada les tortugues del primer niu d’Eivissa, l’esforç s’ha centrat a protegir el segon. Les pluges i les fortes onades d’aquest cap de setmana han dificultat les feines dels voluntaris, que han estat totalment bolcats en fer que les onades no arribassin fins al niu.

Concretament, ahir diumenge, fins a 25 voluntaris, personal del COFIB, del Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera, de TRAGSA, així com Agents de Medi Ambient del Govern han estat treballant perquè les onades no afectin el niu, fent diferents línies de contenció amb sacs d’arena i taulons. Gràcies a aquest operatiu i a la bona coordinació i implicació de tots, s’ha pogut aconseguir que fos poca la quantitat d’aigua que ha arribat al niu.

Amb tot, la directora general de Medi Natural i Gestió Forestal, Anna Torres, ha volgut agrair una vegada més la implicació de tots els organismes en aquestes dures jornades de protecció del niu. Torres ha fet especial menció a la tasca incondicional de l’equip de voluntaris coordinat pel GEN-GOB, així com a la feina del Parc Natural de Ses Salines d’Eivissa i Formentera, del personal del COFIB d’Eivissa, de l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, dels Agents de Medi Ambient i personal de Tragsatec.

Espècie vulnerable

Cal recordar que la tortuga marina Caretta caretta és una espècie catalogada com a Vulnerable en el Catàleg Espanyol d’Espècies Amenaçades, que se sol reproduir a la Mediterrània oriental i que, no ha estat fins a principis del segle XXI que ha començat a nidificar a la Mediterrània occidental, molt probablement per mor de l’increment de la temperatura de la mar.

Es reclama, per tant, la màxima col·laboració de tota la ciutadania, ja que és molt probable que en les pròximes setmanes es puguin produir naixements de tortugues marines de nius que no han estat registrats a les Illes Balears. En cas de detectar aquests nounats, és important avisar immediatament al 112 per activar el protocol d’atenció a l’esdeveniment.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt