Ara llegint
Alumnes de la UIB guanyen un premi sobre gestió de residus i circularitat

Alumnes de la UIB guanyen un premi sobre gestió de residus i circularitat

Alumnes de la UIB guanyen un premi sobre gestió de residus i circularitat

Un grup d’estudiants de la Universitat de les Illes Balears, guanyador del primer Circular Innovation Hackaton organitzat per la fundació Impulsa Balears, ha presentat a TIRME el seu projecte “(Eco)disseny d’un sistema de gestió de residus del futur per a convertir les Illes Balears en referents en circularitat”.

L’equip, que està format per cinc alumnes del grau en Química de la Facultat de Ciències de la UIB, es va imposar en una competició en la qual ha varen prendre part 200 universitaris de tota Espanya dividits en 25 equips. Dels vuit reptes plantejats per empreses de Balears, el de TIRME va consistir a anticipar les necessitats futures i esbossar solucions innovadores capaces d’accelerar la transició circular de les illes.

Amb situacions reals

En un context de crisi climàtica, energètica i de materials, els joves van exposar solucions reals a través de la innovació tecnològica per a la producció de materials sostenibles a partir dels residus generats en Balears. El model presentat es basa en la col·laboració interinsular per a un millor aprofitament de les infraestructures, que a més permetria el desenvolupament d’un teixit empresarial que fomenti l’economia circular.

Els alumnes varen apuntar possibles tecnologies per a recuperar elements com el fòsfor, l’alumini o el zinc, solucions de futur per a la descarbonització de la planta a través de la captació de CO₂, o l’ús de pneumàtics fora d’ús per a obtenir materials de construcció, tal com s’està implementant en països capdavanters en matèria ambiental com el Japó o Nova Zelanda.

Finalitzada la seva exposició, l’equip va tenir ocasió de visitar totes les instal·lacions del Parc de Tecnologies Ambientals, inclosa la planta de valorització energètica, que formen part del servei públic gestionat per TIRME i del qual és titular el Consell de Mallorca.

El Circular innovation Hackathon ha constituït una gran oportunitat per a connectar el talent jove amb les empreses a l’hora d’escoltar propostes disruptives que impulsin l’economia circular.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt