Ara llegint
Avui comença l’època de perill alt d’incendis forestals a Mallorca i Menorca

Avui comença l’època de perill alt d’incendis forestals a Mallorca i Menorca

La sequera obliga a avançar un mes l'operatiu d'incendis a les Pitiüses a causa del canvi climàtic

A partir d’avui dilluns 15 d’abril es prohibeix l’ús del foc en terreny forestal i a 50 metres de proximitat d’aquest, i també a totes les àrees recreatives de les Illes Balears. A més, serà necessari demanar autorització per dur a terme cremes dins terreny agrícola a menys de 500 metres de terreny forestal. Comença així a Mallorca i Menorca l’època de perill alt d’incendis forestals. Cal recordar que les Pitiüses ja estan en aquesta situació des del passat 1 d’abril. La normativa aplicable i la regulació diària sobre l’ús del foc es poden consultar a alertafoc.caib.es.

Com va explicar el Govern, enguany s’ha avançat la data d’inici de la temporada d’alt risc (de manera habitual s’iniciava l’1 de maig a tot l’arxipèlag) com a mesura de precaució i prevenció. Les condicions meteorològiques actuals que afecten les Illes aquesta primavera, especialment l’elevada sequera pel dèficit de precipitacions i la manca de pluja prevista durant les setmanes vinents, fan que s’incrementi significativament la disponibilitat del combustible forestal, fet que suposa un risc d’incendi entre molt alt i extrem.

A causa d’aquesta situació meteorològica i de l’augment dels incendis forestals d’aquestes darreres setmanes, el Govern ha decidit reforçar excepcionalment l’operatiu interinsular d’incendis forestals (OIIF). D’aquesta manera, es disposarà de brigades addicionals de primera intervenció en cas d’incendi forestal a totes les Illes, a més de la brigada helitransportada a Mallorca, que ja opera des de final de març. A més, atès l’elevat risc d’incendi forestal que presenten les Pitiüses per a l’època de l’any en què ens trobam, a partir de dilluns s’incorporarà una brigada helitransportada (des del 8 d’abril ja hi ha un helicòpter) a la base de sa Coma d’Eivissa.

Cal remarcar que l’OIIF està integrat per més de 350 persones, entre tècnics forestals, agents de medi ambient, brigadistes, conductors, operadors, vigilants, etc., a més de les de la resta d’organismes que formen part de l’INFOBAL (Pla Especial de Protecció Civil d’Emergències per Incendis Forestals). A més, per a aquesta campanya 2024, s’implementaran les novetats tècniques i operatives que s’han previst en el nou contracte de mitjans aeris per a la defensa contra els incendis forestals i s’instal·laran noves càmeres terrestres de vigilància amb visió de 360°, entre d’altres.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt