Ara llegint
Avui és el Dia Internacional de la Dona Rural, un sector on representa només el 23% de les assalariades

Avui és el Dia Internacional de la Dona Rural, un sector on representa només el 23% de les assalariades

Avui divendres es celebra el Dia Internacional de la Dona Rural. I precisament avui, la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, s’ha referit a la situació de la dona en el sector agrari, ramader, pesquer i agroalimentari de les Balears. La consellera ha explicat que cal reforçar el lideratge i la presència de les dones en aquests sectors.

Ho ha fet durant la inauguració de la primera jornada del pla d’igualtat en el sector primari, on ha participat juntament amb la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido.

De la Concha ha inaugurat aquesta primera jornada, que té per objectiu  reflexionar i plantejar els reptes que té el sector primari i agroalimentari de les Illes per poder avançar en igualtat. La consellera ha explicat que cal capgirar les xifres actuals sobre la presència de les dones en el sector.

Actualment, les dones només representen el 23% de la feina assalariada en l’agricultura a les Illes Balears. Al sector de la indústria agroalimentària, la presència de la dona és més equilibrada, on un 46% són dones. El sector de la pesca és on la presència de la dona és més minoritària i tan sols un 2% dels tripulants de naus de pesca són dones, i com a treballadores, la seva presència és únicament del 7%. Són dades de la diagnosi de la dona elaborada per la conselleria.

De la Concha ha explicat que «les dones sempre hi han estat, però no han estat com a titulars d’explotacions, com a propietàries, com a assalariades de ple dret, ni estan a moltes llistes de la seguretat social, i sovint amb unes pensions ridícules, després de tota una vida de feina, no només al camp i a la mar, sinó també ocupant-se de la casa i de la família». La consellera ha explicat que la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha impulsat el primer pla d’igualtat de la comunitat autònoma perquè sigui una realitat entre cooperatives, confraries de pescadors i organitzacions professionals agràries.

En aquesta primera jornada, organitzada per la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, hi participen dones diverses del sector primari. «S’han empoderat i ens donen pistes per aconseguir la igualtat necessària», ha dit la consellera.

Per part seva, la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, ha apostat perquè la igualtat i l’apoderament de les dones arribi també al món rural, perquè «és un sector en el qual es veuen reflectits els valors i les tradicions de diferents generacions de dones, amb l’estima al camp, a la mar i al producte local com a element d’unió. I, per què no dir-ho, com a element de futur».

En aquest sentit, Garrido ha avançat que no es resigna a què el paper de la dona en la pagesia, la pesca o la ramaderia quedi invisibilitzat o en desigualtat respecte dels homes. Ha insistit en la necessitat d’avançar perquè les dones cobrin el mateix que els homes per una mateixa feina, que participin més i millor en els àmbits de decisió i que s’incrementi la presència de dones en professions sovint masculinitzades.

També ha fet especial incís en les dones joves, les quals poden aportar al sector primari coneixements científics, que suposen llocs de treball qualificat davant la necessitat d’una agricultura, ramaderia i pesca sostenible, que juntament amb el producte quilòmetre zero i l’economia circular, poden fer de les Illes Balears un territori on la sostenibilitat sigui un eix de la vida quotidiana.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt