Ara llegint
Cada dia mor una persona a Espanya en bolcar un tractor. Les mesures per evitar-ho

Cada dia mor una persona a Espanya en bolcar un tractor. Les mesures per evitar-ho

Cada setmana mor una persona a l’Estat en bolcar un tractor que no disposava de l’estructura de protecció en cas de bolcada o ROPS (“Rollover Protection System”). Unes morts que es podrien evitar en el 99% dels casos amb els sistemes de protecció adequats, segons dades de l’Institut Nacional de Seguretat i Salut en el Treball, del Ministeri de Treball i Economia Social. S’estima que encara hi ha 300.000 tractors sense ROPS a la península.

«La prevenció ho és tot en aquesta mena d’accidents en un sector que, al costat del de la construcció i la indústria, lidera històricament l’índex d’incidència en accidents laborals a l’Estat», apunten des del Servei d’Activitats Preventives de Riscos d’Umivale Activa. Per aquest motiu, la mútua ha preparat una campanya amb l’objectiu de conèixer els riscos i proposar mesures preventives per a l’ús segur dels tractors agrícoles.

Una iniciativa que es compon d’un audiovisual, una fitxa amb consells preventius i un decàleg de mesures per a evitar accidents amb tractors.

Ús segur de tractors

Segons aquesta campanya, a més de l’adequada i imprescindible formació en prevenció de riscos laborals, és necessari:

– Portar sempre el tractor equipat amb una estructura de protecció homologada per a evitar les conseqüències fatals d’una bolcada i fer l’ús del cinturó de seguretat.

– Abans de posar en moviment el tractor, sempre cal verificar l’absència de persones pròximes al seu entorn.

– Està prohibit transportar acompanyants si el tractor no disposa de seients auxiliars.

– Conduir sempre el tractor a una distància prudencial de les zones del terreny amb desnivells (rases, talussos, cunetes, etc.), ja que són més propícies a la bolcada.

– Dotar al tractor de seient amb suspensió mecànica o pneumàtica per a reduir l’impacte que tenen sobre la salut les vibracions generades pel motor del tractor i les irregularitats del terreny.

– Pujar i baixar del tractor sempre de cara i mai descendir d’ell amb el vehicle en marxa.

– Efectuar les operacions de manteniment i revisions periòdiques recomanades pel fabricant.

– Mantenir els esglaons del tractor en bon estat de conservació i nets de terra, fang o greix, amb la finalitat d’evitar relliscades o caigudes.

– Extremar les precaucions amb el maneig de tractors estrets, donat que són molt més inestables que la resta d’aquests vehicles i vigilar que els pneumàtics estiguin en perfecte estat.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt