Ara llegint
Constituïda la Mesa de l’Aigua i la Mesa de Resposta i Adaptació del Sector Agrari al Canvi Climàtic

Constituïda la Mesa de l’Aigua i la Mesa de Resposta i Adaptació del Sector Agrari al Canvi Climàtic

Constituïda la Mesa de l’Aigua i la Mesa de Resposta i Adaptació del Sector Agrari al Canvi Climàtic

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Margalida Prohens, ha assistit avui a la constitució de la Mesa de l’Aigua i de la Mesa de Resposta i Adaptació del Sector Agrari al Canvi Climàtic. Prohens ha destacat la importància d’aquestes dues meses per la necessitat d’actuar en la gestió dels recursos hídrics davant el canvi climàtic: «A causa del nostre clima, de les necessitats de la nostra societat i de l’efecte del canvi climàtic en el Mediterrani, som vulnerables i ens hem de preparar des d’ara per garantir la sostenibilitat en la gestió de l’aigua», ha afirmat.

«Amb la constitució d’aquestes dues meses continuam treballant en la gestió de l’aigua i en la lluita contra la sequera i contra el canvi climàtic a les Illes Balears. Des del coneixement que l’aigua és un bé escàs, ens esforçam per complir i fer d’aquesta la legislatura de l’aigua a les Illes Balears», ha defensat.

Les dues reunions, que han tingut lloc a l’edifici Sa Granja, seu de la Conselleria d’Agricultura, Medi Natural i Pesca, i en la qual han participat els consellers de la Mar i del Cicle de l’Aigua, Juan Manuel Lafuente, i el conseller d’Agricultura, Medi Natural i Pesca, Joan Simonet, han congregat diferents agents econòmics i socials clau en l’àmbit del cicle integral de l’aigua i la gestió dels recursos mediambientals.

Segons explica el Govern en un comunicat, la Mesa de l’Aigua s’ha enfocat a abordar els desafiaments i reptes de la nova política hidràulica dins un marc d’unitat, col·laboració i consens. L’objectiu principal ha estat l’anàlisi de dades i l’exploració d’alternatives per assegurar el subministrament d’aigua per als diferents usos. La situació de sequera generalitzada s’ha abordat com un aspecte crucial dins el marc més ampli de la gestió sostenible.

Prohens ha subratllat la inversió del Govern en aquesta àrea, i ha recordat el compromís d’invertir-hi 600 milions d’euros durant la legislatura i enfocar els esforços a garantir el subministrament d’aigua, millorar-ne la depuració i fomentar-ne la reutilització.

El conseller Lafuente ha assenyalat que «la mesa és un espai essencial per abordar els reptes hídrics que ens han tocat viure, en què la sequera es presenta com un dels nostres desafiaments més importants. Som molt conscients que la col·laboració i el diàleg són fonamentals en la gestió de l’aigua, un recurs vital per a les nostres illes i per a la vida de tots els ciutadans». A més, Lafuente ha destacat la importància del fons finalista d’inversions en cicle de l’aigua, dotat per a aquest 2024 amb 130 milions d’euros, i ha assenyalat que «aquest no és només un compromís en paper, sinó una realitat tangible que tindrà un impacte positiu a les nostres illes».

Durant la reunió, els representants del Govern han exposat les línies estratègiques del Pla de Gestió Sostenible de l’Aigua, el Pla d’Inversions en Infraestructures de Proveïment, Sanejament i Depuració, així com el Pla Especial d’Actuacions en Situació d’Alerta i Eventual Sequera a les Illes Balears.

Adaptació al canvi climàtic en el sector agrari

Posteriorment, s’ha reunit la Mesa d’Adaptació i Resposta del Sector Agrari al Canvi Climàtic, creada el desembre passat mitjançant una ordre de la Conselleria d’Agricultura, Medi Natural i Pesca, en resposta a una sol·licitud del mateix sector. Aquesta trobada posa de manifest la importància de la col·laboració i el treball conjunt entre l’Administració i els professionals de l’agricultura i la ramaderia per abordar amb èxit els desafiaments que el canvi climàtic planteja. L’objectiu és impulsar accions concretes per a la mitigació i l’adaptació de la indústria agrària davant l’actual situació ambiental. Al mateix temps, es pretén reconèixer i estimular la capacitat del sector agrari per contrarestar els efectes adversos que el canvi climàtic pugui provocar.

La presidenta del Govern ha subratllat que «un dels objectius principals és augmentar l’ús d’aigua regenerada per a reg agrícola del 42 % actual al 60 % el 2027». «Una de les mesures que impulsarem en aquest sentit serà l’execució del Pla General d’Aprofitament i Optimització d’Aigües Regenerades amb destinació al reg. Es tracta d’un pla dotat amb 60 milions d’euros, que inclou fins a 18 projectes a les quatre illes i que té previst executar-se abans de 2027», ha detallat Prohens.

Per part seva, el conseller Simonet ha explicat que un dels objectius principals d’aquest fòrum «és impulsar i coordinar les accions de les diferents administracions agràries en matèria de mitigació i adaptació al canvi climàtic per aconseguir un model agrari productiu, rendible, resilient i sostenible». «Volem dissenyar i posar en marxa, sempre guiats pel sector, eines de política agrària, mesures i projectes per a la valorització dels serveis que proveeix el sector agrari, incloent-hi la certificació de crèdits de carboni i el pagament per serveis ambientals», ha conclòs el conseller.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt