Eivissa promou la col pagesa
La finca de Can Pep Murtera a Santa Gertrudis ha acollit avui la presentació de la campanya diferenciada “Això Sí és d’Eivissa. Col pagesa” que el departament de Medi Rural i Marí del Consell Insular d’Eivissa ha posat en marxa, juntament amb el Grup Leader d’Acció Local, per promocionar aquesta varietat tradicional d’Eivissa. La col pagesa, que entra ara en producció fins a finals de gener, s’ha conservat en el comerç pel seu vincle amb la cuina tradicional d’hivern, gràcies a un petit grup de productors que han mantingut el conreu i la llavor.
Tal com ha explicat el director insular de Medi Rural i Marí, Joan Marí, continuant amb la campanya ‘Això Sí és d’Eivissa’ iniciada enguany per donar suport a les produccions agroalimentàries d’Eivissa, s’afegeix ara la col pagesa a aquesta campanya amb una etiqueta personalitzada, “de manera que es podrà reconèixer fàcilment en el mercat, especialment entre la gent jove que ha sentit parlar d’aquest producte i vol provar-lo”.
El tècnic en promoció agroalimentària del Consell d’Eivissa, Josep Lluis Joan, ha explicat que la col és un vegetal sovent poc valorat per la seva forta olor, “però no així la col pagesa que compta amb una gran estima entre la gent eivissenca per ser molt suau i ser un ingredient bàsic en un dels plats estrella de l’hivern eivissenc: els ossos amb col. Però també és ingredient dels bullits quotidians com un bullit de verdures o fins i tot es menjava ben capolada com si fos una lletuga, el qual és també l’únic plat vegetarià del sopar de matances”. La col pagesa es caracteritza pel seu gran volum, de més de dos kg de pes, i pel seu cabdell que no és dens, podent-se separar fàcilment les fulles.
Dels petits productors
La col pagesa s’ha conservat gràcies a la demanda de la població eivissenca i a la feina de petits productors que han conservat la llavor al llarg de generacions, com Joan Armat, Pep Cristòfol o Pep Murtera, la finca on s’ha fet la presentació. Joan Marí ha explicat que s’han incorporat noves plantacions progressivament i enguany els productors eivissencs han apostat per incrementar els conreus d’hivern, entre els quals es troba la col pagesa. Un total de 16 finques, entre les quals 4 ecològiques, produeixen cols pageses per a la comercialització amb més de 11.000 plantes i 2.4 ha de superfície total.
Pep Planells, de can Murtera, quarta generació d’agricultors de l’illa, ha remarcat els usos de la col, a guisats i ensalades, on es pot gaudir del seu sabor característic i ha valorat positivament accions com aquestes que posen en valor “el producte de qualitat, fresc i km.0 que es produeix a la nostra illa”.
Patrimoni gastronòmic
Per la seva part, Marina Jou, tècnica del Grup Leader, ha incidit en la importància de la col pagesa com a patrimoni cultural i gastronòmic d’Eivissa, que ara es pot reconèixer a través d’aquest etiquetatge distintiu. Com la gran majoria de verdures, la col està composta per un 92% d’aigua, sent un vegetal poc energètic i baix en calories. Però es tracta d’un aliment molt saludable a causa del seu contingut en fibra, vitamines, minerals, glucosinolats i metabòlits secundaris com els flavonoides. Aquests compostos que conformen la col, proporcionen a la nostra salut elements bàsics per a una dieta saludable i beneficiosa.
Existeixen diferents estudis que situen els components, tant els flavonoides i els glucosinolats, com a compostos amb un poder protector enfront de malalties cancerígenes, proporcionada per l’acció conjunta de la resta de compostos que conformen la col, com el seu contingut en vitamina C i fibra.
#Foravilaverd