Ara llegint
El Consell cerca com fer possible el retorn dels envasos usats als punts de venda

El Consell cerca com fer possible el retorn dels envasos usats als punts de venda

El Consell cerca com fer possible el retorn dels envasos usats als punts de venda

Tornar els envasos buits als punts de venda per a la seva reutilització o reciclatge es considera una de les millors eines per reduir el volum de fems. La direcció insular de Residus del Consell de Mallorca fixa avui la mirada en experiències d’altres indrets per veure quines d’elles es podrien implantar amb èxit a l’illa.

Per això avui es celebra la segona sessió de treball sobre Sistemes de Dipòsit Devolució i Retorn (SDDR) a Mallorca, un instrument que associa un valor econòmic a cada envàs, per incentivar que aquest sigui retornat pel consumidor als punts de venda per a la seva reutilització o reciclatge.

La sessió d’avui s’ha centrat en conèixer les experiències a nivell autonòmic i estatal d’aquests sistemes per estudiar les oportunitats d’implantació a l’illa d’aquests models. En concret s’han exposat els casos de Menorca i Catalunya. S’ha parlat Real Decret d’Envasos i Residus d’Envasos, s’ha compartit la prova pilot de SDDR que es va fer a Formentera. Abans de finalitzar la sessió s’ha obert un espai de debat i per acabar la trobada s’ha ofert als participants l’opció de visitar la planta de selecció d’envasos del servei insularitzat de gestió de residus del Consell de Mallorca.

L’objectiu d’aquest grup de treball és el de construir un espai de treball entre el Consell i envasadors i distribuïdors de Mallorca interessats en implantar o ampliar sistemes de dipòsit, devolució i retorn d’envasos, tant per a la reutilització com per al reciclatge. També s’intentarà analitzar conjuntament les barreres i oportunitats de la implantació d’aquests models de SDDR, avaluar la viabilitat d’implantar sistemes voluntaris de dipòsit, devolució i retorn i, per tant, facilitar sinergies entre els diferents agents, per a la implantació dels SDDR.

Un repte

El director insular de Residus, Juan Carrasco ha recordat que «els sistemes de dipòsit, devolució i retorn d’envasos són el repte següent que Mallorca ha d’afrontar. Per això, és important tenir una planta de neteja d’envasos, com la que tenim projectada a l’illa». «Aquests grups de treball ens ajudaran a pensar com apostar per l’economia circular en forma de cercles de proximitat. Hem de tenir clar que, tot i que som grans generadors de residus, com els envasos, la manca d’indústria que tenim a Mallorca fa que haguem d’enviar a la península el que recollim de forma separada aquí», ha conclòs Carrasco.

Entre els motius principals per implantar els SDDR destaquen: l’augment dels nivells de recollida selectiva d’envasos; la millora de la qualitat del material recollit, que facilita una valorització millor material; la reducció de l’abandonament d’envasos a l’entorn, especialment en el medi marí de l’illa o en espais públics; la recuperació i/o l’increment de la quota dels envasos reutilitzables; la reducció dels costos de recollida, gestió i tractament dels residus i de la neteja viària; la sensibilització dels ciutadans i visitants envers la problemàtica dels residus i el sentit de la corresponsabilitat.

Més sessions de treball

El departament de Sostenibilitat i Medi Ambient continuarà organitzant i coordinant sessions de treball amb els diferents agents, per tal d’identificar les possibilitats i necessitats per a la implantació de sistemes de dipòsit, devolució i retorn d’envasos a Mallorca. El grup de treball haurà de definir línies estratègiques, la redacció de possibles acords entre agents i propostes de models, i s’elaborarà un informe final (marc normatiu, objectius, avantatges i inconvenients, acords i línies d’actuació).

Les empreses convidades en aquesta segona trobada han estat: la Cambra de comerç de Mallorca, MegaRawBar, Cooperativa Agrícola Sant Bartomeu, SCL, Moya saus e hijos SA., Coaliment, Anged, Antonio Nadal Destil·leries, Distribucions Túnel/ Antonio Nadal Destil·leries, Finca Can Axartell SL, Fruites i verdures Son March S.L., Directora, Bodega Mandia Vell, ASODIB, Fontcafe Mallorca, Esment, ASODIB/Mercadona, ECO Sa Teulera SL, Obrador APAEMA.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt