Ara llegint
El GOB demana frenar les colònies felines per ser una amenaça per a l’avifauna

El GOB demana frenar les colònies felines per ser una amenaça per a l’avifauna

El GOB demana frenar les colònies felines, per ser una amenaça per a l'avifauna

L’entitat ecologista GOB ha llançat una crida a la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural i als ajuntaments de les Illes Balears per reclamar accions immediates i efectives davant la proliferació de moixos assilvestrats i colònies felines, que, segons denuncia, posen en greu risc la fauna autòctona.

Després de dos anys de l’entrada en vigor de la Llei 7/2023 de benestar animal, el GOB considera que la situació ha empitjorat. L’entitat assegura que els punts d’alimentació per a moixos han augmentat a pobles, ciutats i zones rústiques, sense que les administracions hagin desplegat els mecanismes de control que estableix la normativa.

Un dels punts més crítics, segons el GOB, és que la llei tracta el moix assilvestrat com un animal de companyia i no com una espècie invasora, tot i que figura entre les 100 més nocives del món segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN). Aquesta classificació, afegeixen, dificulta greument les tasques de gestió en l’àmbit ambiental.

Grans depredadors

Les illes, per la seva vulnerabilitat ecològica, són especialment sensibles a l’impacte dels moixos en llibertat. “Els seus efectes són més greus fins i tot que els d’altres depredadors introduïts com els rosegadors”, adverteixen. Una mostra d’això, diuen, és la imatge recent d’un moix caçant una gallineta d’aigua a Ses Feixes, a Eivissa.

Tot i que la llei atribueix als ajuntaments la responsabilitat de gestionar les colònies felines, amb mesures com el registre, l’esterilització i la identificació dels animals, el GOB denuncia la inacció institucional. Ni la Conselleria ha enllestit el protocol marc que hauria de servir de guia, ni els consistoris han posat en marxa programes de control, segons afirma l’entitat.

Davant aquest buit, el GOB ha enviat sol·licituds a tots els ajuntaments de Mallorca per demanar informació sobre l’existència, ubicació i regulació de punts d’alimentació i colònies de moixos, especialment en zones properes a espais naturals protegits. També demana que qualsevol autorització futura es limiti als nuclis urbans, lluny del sòl rústic i de la xarxa Natura 2000.

“El moix és un animal de companyia extraordinari, però ha de viure dins les nostres llars, on pot rebre atenció i benestar”, conclou l’organització, que considera una greu irresponsabilitat ambiental permetre la seva proliferació a l’exterior.

Foto: Rafa Domínguez.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt