Ara llegint
El Parlament Balear aprova la Llei de Cooperatives, que impulsa l’economia social

El Parlament Balear aprova la Llei de Cooperatives, que impulsa l’economia social

El Parlament Balear aprova la Llei de Cooperatives, que impulsa l'economia social

El sector cooperativista de les Illes Balears i les principals autoritats del Govern Balear han celebrat avui l’aprovació, per part del Parlament de la Llei de Cooperatives de les Illes Balears. A la trobada, hi han assistit, entre d’altres, la presidenta de la Federació de Cooperatives de les Illes Balears, Jeronima Bonafé, i la directora gerent de Cooperatives Agroalimentàries, Maria Francisca Parets, que han estat rebuts, entre d’altres, per la presidenta del Govern, Francina Armengol, i el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela,

La norma s’ha aprovat amb un consens molt ampli, amb el vot a favor de tots els grups parlamentaris, excepte Vox. El Govern aconsegueix d’aquesta manera el suport gairebé unànime del Parlament a una Llei fortament consensuada i demandada pel sector, amb la modernització d’aspectes molt necessaris com la incorporació de la perspectiva de gènere o la digitalització al text normatiu aprovat el 2003, fa vint anys.

L’objecte principal ha estat adaptar el nou text a la realitat social i econòmica de les Illes, així com actualitzar-ne continguts, a més de recollir l’experiència legislativa que, en matèria de societats cooperatives, s’ha generat durant aquestes dues darreres dècades. Amb l’aprovació de la nova Llei, el Govern dona un nou impuls a l’economia social com a part important de la millora del model econòmic de les Illes Balears.

La nova Llei refon en un text únic tot el marc jurídic cooperatiu, tant pel que fa a les societats cooperatives en general com a les micro cooperatives, que queden subsumides dins el nou articulat.

El mes de juliol passat es va reunir el Consell d’Economia Social i Cooperativisme per a començar a debatre el nou text normatiu. Posteriorment, el Consell de Govern ratificà aquest treball i l’elevà al Parlament, que aquest dimarts n’ha aprovat el document refós. Gairebé tots grups polítics s’han involucrat en la redacció del nou articulat, enriquint el text normatiu final.

Segons Jerònima Bonafé, presidenta de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears i presidenta de la Federació de Cooperatives d’Illes Balears “hem estat treballant perquè recollissin totes les propostes en un marc de consens i cooperació perquè la nova llei suposi un nou impuls per al sector cooperatiu, donant així cohesió a la diversitat del món cooperatiu”.

“Les cooperatives agràries es converteixen a més, gràcies a aquesta nova llei, en comunitats energètiques de l’àmbit rural”, ha afegit Bonafé.

“Des de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears volem agrair als partits polítics amb seu parlamentària en favor de la nova llei, i a l’esperit de consens perquè avui es pugui aprovar amb una àmplia majoria”, ha conclòs.

Eixos principals de la Llei de Cooperatives

-Fomentar i enfortir la fórmula cooperativa, tant pel que fa a la creació de noves cooperatives com pel que fa a la consolidació de les ja existents.
-Facilitar l’estructura i funcionament empresarial de les cooperatives.
-Millorar la gestió empresarial i adequar-se a les noves tecnologies.
-Afavorir la col·laboració entre cooperatives.
-Simplificar i eliminar càrregues i tràmits administratius.
-Reforçar les vies de finançament.
-Incorporar la perspectiva de gènere a l’articulat de la llei.
-Introduir les reformes necessàries per a aconseguir un règim jurídic modern, clar i flexible, que tingui en compte les exigències actuals i futures, i que enforteixi la fórmula societària cooperativa com a eina eficaç de creació de llocs de feina estables i de qualitat.

El Govern Balear ha volgut comparar avui el nombre de cooperatives actual amb el de fa dotze anys, l’increment ha estat molt significatiu, passant de les 214 el 2003 a les 285 ara (+ 32,2%), de les quals 51 són micro cooperatives (40 a Mallorca, 7 a Menorca i 4 a Eivissa).

Més ajuts per al cooperativisme

Les fórmules d’economia social en general i de les societats cooperativistes en particular són una aposta del Govern per a millorar el model econòmic de les Illes Balears. Any rere any, a través de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball, s’ofereixen subvencions dirigides a crear noves cooperatives i a generar nous socis i sòcies cooperativistes. Aquest 2023 s’han destinat més de 675.000 euros al cooperativisme, duplicant gairebé els 350.000 euros de l’any passat.

L’objecte d’aquesta convocatòria, que enguany ha tingut una ampliació de crèdit extraordinària, s’ha destinat bàsicament al manteniment de llocs de treball, a la incorporació de nous socis treballadors i nous socis fundadors, a subvencionar costos de creació de noves micro cooperatives i a ajudar en inversions en noves tecnologies.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt