Ara llegint
El Regne Unit vol una patata neta de terra i Mallorca té dificultats per complir aquest requisit

El Regne Unit vol una patata neta de terra i Mallorca té dificultats per complir aquest requisit

El Regne Unit vol una patata neta de terra i Mallorca té dificultats per complir aquest requisit

El conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, s’ha reunit avui amb la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació a l’ambaixada d’Espanya al Regne Unit, Alicia Villauriz, per analitzar i clarificar els criteris d’exportació de la patata mallorquina. Aquesta reunió té lloc en un context de creixent complexitat arran del Brexit, que ha introduït noves normatives que afecten directament la competitivitat dels productes balears en el mercat britànic.

Simonet ha recollit prèviament les inquietuds de les principals empreses exportadores de patata de Mallorca, Mateu Export i S’Esplet, que sol·licitaven aclariments sobre la normativa vigent. El conseller ha destacat que les Illes Balears són un territori lliure d’Epitrix SPP, complint així amb totes les normatives fitosanitàries i ambientals exigides pel Regne Unit. “Després del Brexit, s’ha incrementat l’exigència que la patata exportada no acumuli més d’un 0,1% de terra en el tubercle,” ha explicat Simonet, una mesura que busca evitar l’entrada del patogen epitrix. “Atès que les Balears són lliures d’aquest patogen, consideram que s’hauria d’excloure aquest requisit per a la patata mallorquina,” ha demanat el conseller.

El conseller ha subratllat la dificultat de complir amb aquest requisit donada la naturalesa no arenosa del sòl mallorquí, la qual cosa fa més complicat mantenir el percentatge de terra dins dels límits establerts.

Aquesta preocupació s’ha sumat a altres demandes, com la reobertura del mercat d’importació de llavors de patata des d’Anglaterra, una pràctica restringida per la normativa de la Unió Europea que limita les importacions de països tercers. “És essencial per als nostres productors poder adquirir llavor de patata anglesa per continuar amb les seves explotacions,” ha destacat Simonet.

Algunes dades

Les dades són eloqüents: l’any 2023, es varen exportar 1.673,90 tones de patata al Regne Unit i, en el que duim de la campanya de 2024, ja se n’han exportat 1.638,23 tones, representant un 10% del volum total d’exportacions de patates de les Illes Balears. Aquestes xifres evidencien la importància del mercat britànic per als productors mallorquins.

Per la seva part, la consellera Villauriz, acompanyada pel primer secretari de l’ambaixada, Antonio Casado, ha expressat la seva total col·laboració. Tanmateix, ha assenyalat que la preferència dels mercats anglesos és per una patata neta de terra, una tendència que sembla que continuarà en els anys vinents. Així mateix, s’ha analitzat com evolucionaran les relacions comercials amb el Brexit i les possibles conseqüències d’un canvi de govern al Regne Unit.

Des de l’ambaixada, s’ha recomanat que les empreses mallorquines, especialment per petites quantitats de productes de qualitat, es coordinin per fer exportacions conjuntes i compartir així els costos d’enviament, una estratègia que podria ajudar a mantenir la competitivitat en el mercat britànic.

En definitiva, aquesta reunió a Londres ha servit per posar de manifest la necessitat d’adaptar-se a les noves normatives post-Brexit i assegurar que la patata mallorquina continuï tenint un lloc destacat en els mercats internacionals.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt