Ara llegint
El vaixell Miguel Oliver comença des de Palma una campanya per avaluar l’estat de les pesqueres a la Mediterrània

El vaixell Miguel Oliver comença des de Palma una campanya per avaluar l’estat de les pesqueres a la Mediterrània

El vaixell oceanogràfic Miguel Oliver, de la Secretaria General de Pesca, va salpar el dia 27 de juny de port de Palma de Mallorca per emprendre la campanya MEDIAS 2021, que consisteix en la caracterització de l’ecosistema d’espècies pelàgiques al mar Mediterrani. La campanya de prospeccions es prolongarà fins al 29 de juliol al port de Màlaga. El 19 de juliol el vaixell realitzarà una parada al port d’Alacant.

El principal objectiu d’aquesta campanya és l’estimació mitjançant mètodes acústics de l’abundància de l’estoc d’anxova (Engraulis encrausicolus) i de sardina (Sardina pilchardus) de la Mediterrània espanyola, així com de la resta de comunitat pelàgica acompanyant. La tecnologia utilitzada permetrà determinar índexs d’abundància i distribució espacial de tot l’ecosistema pelàgic, a més de distribució d’ous i larves de les espècies més importants.

Les prospeccions es realitzaran a la plataforma continental entre 30 i 110 metres de profunditat des de la frontera amb França fins a Punta Europa, a Tarifa.

Els treballs es completaran amb l’obtenció d’índexs de temperatura, salinitat i fluorescència, entre altres paràmetres, i es registrarà l’abundància de predadors superiors, aus i mamífers marins. Igualment s’ha d’identificar taxonòmicament les espècies de la comunitat zooplactónica, els canvis poden afectar dràsticament a les espècies principals objecte d’estudi.

MEDIAS 2021 s’engloba dins d’una sèrie de campanyes acústiques que varen començar el 2009 i que es duen a terme en coordinació amb altres estats mediterranis, i forma part de les actuacions realitzades sota el Programa Nacional de Dades Bàsiques, per a la gestió sostenible dels recursos dels nostres mars, basada en l’obtenció de millors dades científiques possibles.

La campanya es desenvolupa en coordinació amb l’Institut Espanyol d’Oceanografia, que ostenta la direcció científica de la mateixa. Gràcies a aquesta coordinació des del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), es facilita l’ús i equipament dels vaixells a el personal investigador, i es posa a disposició dels científics l’instrument més adequat per als fins específics de cada campanya, mentre s’intenta aconseguir l’optimització dels recursos en benefici del millor coneixement científic possible i la millor gestió pesquera.

El vaixell oceanogràfic Miguel Oliver forma, juntament amb el Vizconde de Eza i l’Emma Bardán, la flota de vaixells d’investigació gestionada per la Secretaria General de Pesca. Amb 70 metres d’eslora i 12 de màniga, el vaixell Miguel Oliver compta amb un equipament tecnològic punter per a la navegació i per a la investigació pesquera i oceanogràfica. Està equipat amb 3 ecosondes, 3 radars i 6 laboratoris, a més d’un sofisticat sistema de posicionament i navegació. Està qualificat com a vaixell ecològic i silenciós per la societat de classificació Bureau Veritas i compleix la normativa ICES 209 sobre emissió de sorolls i vibracions en vaixells d’investigació.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt