Ara llegint
Els picaplatges tornen a nidificar a la platja de es Cavallet després de 70 anys

Els picaplatges tornen a nidificar a la platja de es Cavallet després de 70 anys

L’article ‘Nidificació de Charadrius alexandrinus (picaplatges camanegre), a l’àmbit del Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera: efectes i conseqüències de la declaració de l’estat d’alarma per la COVID-19 i mesures de gestió’ ratifica la presència de nius de picaplatges camanegre en zones on no hi nidificaven des de fa setanta anys i l’augment de nidificació a les zones humides on ja hi tenien presència. La raó principal d’aquest canvi ha estat la desaparició temporal de qualsevol tipus de pressió antròpica a les platges de l’espai natural protegit a causa de les restriccions derivades de la crisi sanitària del coronavirus.

Així, l’estudi realitzat pel personal del Parc Natural, Vicent Forteza, Joan Lluís Colomar, Miquel Ramis, Maria Galludo, Marta Castelló i Núria Valverde, juntament amb el consultor ambiental i investigador, Francesc Xavier Roig, constata l’aparició de nius als sistemes platja-duna des Cavallet, a Eivissa, i de Llevant, a Formentera. Un fet que no s’ha documentat mai des que començaren els censos d’aus aquàtiques nidifcants dins el parc natural l’any 1993.

Un recull de testimonis orals

Els testimonis orals que recull l’estudi recorden que, entre els anys 30 i els anys 60, les zones des Cavallet i de la platja de Llevant eren indrets on era habitual que els picaplatges nidifiquessin. L’elevada freqüentació i pressió humana que pateix l’espai natural protegit, però, va fer que l’èxit reproductor en aquestes zones es ves compromès i acabassin per considerar-se zones d’alimentació d’aquesta au.

Les restriccions de mobilitat derivades de l’estat d’alarma per la crisi sanitària del coronavirus van fer que, durant el període de nidificació, les aus aquàtiques no trobassin cap pertorbació humana i tornassin a pondre sobre l’arena, sempre en llocs oberts, on tenguin una perspectiva de 360º per maximitzar la visibilitat dels adults covant i que els hi faciliti la detecció de depredadors.

Així, a finals de maig el personal del parc natural va començar a identificar nius de picaplatges al sistema platja-duna tant des Cavallet com a la de Llevant. En el segon cas, el niu que s’hi va trobar no va tirar endavant, però en el primer, els cinc que s’hi comptabilitzaren sí. Per aquesta raó, es va decidir adoptar mesures in situ que protegissin els nius i garantissin completar el període d’incubació i eclosió.

Delimitació de les zones per fer recompte

Es va instal·lar senyalització temporal, es van delimitar els polígons on s’hi havien detectat la presència de nius i on la freqüentació de visitants seria elevada i es van instal·lar malles per evitar la depredació dels nius. Amb aquestes mesures, doncs, es va aconseguir que sortissin endavant el 85 % d’aquests nius protegits.

Així mateix, es van trobar dos nius ocupats a la platja des Codolar i un augment significatiu de parelles reproductores a les Salines d’en Marroig. Allà, el darrer cens, de 2018, s’havien comptabilitzat quatre nius, mentre que enguany hi ha hagut un mínim de deu parelles. D’aquesta desena de nius identificats, s’han comptabilitzat un total de 19 exemplars joves.

Sigui com sigui, l’especial sensibilitat dels picaplatges envers a la intensitat dels usos humans en els seus hàbitats, comportaments registrats també al Parc Natural de s’Albufera des Grau i a la Reserva Natural de s’Albufereta, han dut a que la població anàs minvant. Les conseqüències del confinament han dut a tornar a plantejar espais com es Cavallet com a zona potencial de nidificació, per la qual cosa és necessari, però, tal com apunta l’estudi, adaptar les mesures de protecció dels nius i minimitzar les molèsties derivades de la pressió antròpica a la zona.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt