Ara llegint
Empreses i societat civil demanen al Govern més inversió i compromisos per conservar la mar i la costa balear

Empreses i societat civil demanen al Govern més inversió i compromisos per conservar la mar i la costa balear

El titular de la nova Conselleria del Mar i del Cicle de l’Aigua, Juan Manuel Lafuente, ha participat avui en l’acte organitzat per la fundació Marilles, on l’entitat ha presentat el projecte Pacte Blau Balear. Un document en el qual ja s’han adherit més de 150 entitats i empreses, que neix amb l’objectiu d’adoptar mesures per a la conservació marina.

Lafuente ha estat l’encarregat d’obrir l’acte de presentació. En la seva intervenció, el conseller de la Mar i del Cicle de l’Aigua ha assegurat que la la cura i la protecció de la mar ha de ser un objectiu comú de tots els ciutadans.

“Hem de treballar conjuntament. Societat civil, empreses, sector econòmic i l’administració per a aconseguir conservar i millorar l’entorn marítim. Només així, si anem en el mateix sentit, ho aconseguirem”, ha afirmat.

“Ha arribat l’hora d’assumir compromisos ferms en conservació marina i litoral. La mar ens dona molt però li tornem molt poc”, asseguren des de Marilles.

“Una mar i una costa en excel·lent estat de conservació és essencial pel futur de sectors econòmics clau per Balears i el benestar de la ciutadania”, han explicat. “No invertir en conservació marina passa factura”, han afegit.

Durant l’acte s’ha explicat que els compromisos del Pacte Blau Balear estan en línia amb el que marca la Unió Europea. S’ha explicat durant la trobada de signants del Pacte Blau Balear que ha reunit desenes d’empreses i organitzacions adherides al pacte a la seu del Col·legi d’Advocats de les Illes Balears a Palma per visibilitzar i celebrar l’ampli suport que ha rebut aquest acord.

Durant l’acte, el conseller de la Mar i Cicle de l’Aigua del Govern Balear, Juan Manuel Lafuente, ha tingut oportunitat d’expressar la seva sintonia amb el pacte i el ferm compromís del nou govern amb la conservació marina.

També s’ha projectat un capítol del documental “Arxipèlag blau”, i s’ha duit a terme una taula rodona on el director de la Fundació Impulsa, Antoni Riera; la directora de Port Portals, Corinna Graff; la presidenta de la FEHM, Maria Frontera; i l’advocat José Antonio Fernández de Alarcón han reflexionat sobre el paper essencial que la conservació de la mar i la costa balear té per sectors econòmics estratègics de les Illes i sobre els motius del seu suport cap aquesta iniciativa juntament amb més de 160 empreses i entitats. La taula ha estat moderada per la periodista i empresària Paula Serra.

El Pacte Blau Balear demana als partits polítics que assumeixin cinc compromisos amb la mar i la costa balear en els seus programes de govern i d’acció parlamentaria:

  1. Crear una xarxa de santuaris marins que cobrirà un 10 % de la mar Balear.
  2. Posar en marxa plans de conservació i recuperació d’hàbitats i espècies vulnerables.
  3. Garantir una pesca sostenible i acabar amb el furtivisme i el comerç fraudulent.
  4. Millorar la qualitat de les nostres aigües litorals.
  5. Invertir un mínim d’un 1 % dels pressuposts públics en conservació marina.

En el context actual d’eleccions nacionals i formació de nous governs a nivell regional, insulars i locals, cadenes hoteleres, entitats ecologistes, i desenes d’empreses i representants del sector del turisme, nàutica, pesca, immobiliari i financer han unit forces per demanar a tots els partits polítics de les Illes Balears que adoptin mesures concretes per protegir la mar.

La quantitat i diversitat d’empreses i organitzacions que donen suport al pacte envia un missatge clar a tots els partits polítics: no podem només utilitzar la mar per gaudir i extreure’n bens i serveis, també hem d’actuar i assumir responsabilitats per protegir-la i cuidar-la.

“El Pacte Blau proposa compromisos realistes, necessaris, assumibles i amb base legal emparats en acords previs regionals, estatals i internacionals. De fet, en moltes ocasions tan sols es tracta d’aplicar la llei i dotar-la de recursos. Els governants són els responsables de protegir un dels nostres majors tresors”, han explicat.

“El Pacte Blau Balear planteja solucions per a omplir de vida el nostre medi marí i costaner; i donar-li l’atenció que mereix. La societat balear ha llançat un missatge clar i nítid al nou govern: volem més i millor conservació marina. Esperem veure les mesures proposades pel Pacte Blau Balear reflectides en el pla i els pressupostos del nou govern. Balears només té un 0,2 % de la mar altament protegida i ha de multiplicar aquesta quantitat per 50 en menys de set anys si vol aconseguir els objectius 30×30 i 10×30. La legislatura que comença és clau per a aconseguir-ho”, ha dit Aniol Esteban, director de Fundació Marilles.

“Escoltin el clam de la societat civil. És necessari passar a l’acció —individual i col·lectiva, pública i privada— que ens permeti protegir un entorn marí que és font de treball, de sostenibilitat, d’economia i benestar i de pura vida”, ha assenyalat Martín Aleñar, degà de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Balears.

El conseller de la Mar i del Cicle de l’Aigua ha insistit en la tasca conjunta de totes les parts. “Si només actua l’administració, amb imposició de normes i activitat de vigilància, no aconseguirem els resultats que esperam”, ha dit. Per això, ha afirmat que el departament lluitarà per a involucrar i participar activament en la cura de la mar, “és el que ens fa atractius econòmicament, sense oblidar als residents, cercant l’equilibri perquè també puguin disfrutar del medi”, ha explicat el conseller.

Des del març

El Pacte Blau Balear es va presentar el passat mes de març al Parlament de les Illes Balears en un acte al qual varen ser convidats tots els partits polítics amb representació parlamentària. A l’acte d’avui també hi ha hagut participació de la majoria de les formacions polítiques.

Des de Marilles recorden que la mar Balear és font de beneficis, gaudi, lleure i benestar. Però aquest capital natural marí està sota una forta pressió i cal actuar per protegir-lo. El futur d’indústries tan importants per Balears com el turisme, la nàutica, la pesca i els llocs de treball que depenen d’elles està estretament lligat a una mar i una costa en excel·lent estat de conservació. El turisme, la nàutica i la pesca, tant la professional com la recreativa, poden jugar un paper clau per millorar l’estat de conservació de la mar i la costa balear, diuen.

Assenyalen que tothom està d’acord en que l’experiència a la mar, sigui per navegants, turistes, pescadors o la ciutadania balear, és més satisfactòria en una mar plena de vida. El Pacte Blau Balear és per a tots ells, i de fet, ja compta amb el suport de molts representants de tots aquests sectors.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt