Ara llegint
Fruita Bona, deu anys acostumant els alumnes a menjar fruita a l’hora del pati

Fruita Bona, deu anys acostumant els alumnes a menjar fruita a l’hora del pati

Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears secunda tota iniciativa que pugui servir per a promocionar el consum de productes de les cooperatives associades. Amb aquest propòsit, Fruita Bona SAT (Societat Agrària de Transformació) reparteix fruita de temporada d’entitats sòcies en centres escolars de Mallorca i Menorca. L’objectiu d’aquest programa de la Unió Europea, és promoure el consum de fruites i hortalisses i contribuir a la promoció d’hàbits saludables, la disminució de l’obesitat i malalties associades.

El programa es desenvolupa durant nou setmanes, del 7 d’abril al 17 de juny, a Mallorca i una setmana menys a Menorca. La fruita que gestiona i distribueix Fruita Bona SAT al llarg d’aquestes setmanes és variada: suc de taronja dels socis de les entitats, taronja mallorquina, poma, pera i albercoc mallorquí.

Antonio Perelló, president de la SAT Fruita Bona, ha explicat que “enguany suposa la desena edició vegada en la qual participem en el programa s’han repartit cada setmana 9.200 quilos de fruita a uns 60.000 alumnes d’aproximadament 200 col·legis, d’ells 20 de Menorca. En el cas del suc de taronja s’han repartit uns 36.000 litres que suposa aproximadament 120.000 quilos de taronges mallorquines, conreades sota el protocol de producció integrada procedent de les finques de Son Genet (Buger), Són Frau (Marratxi), Són Vivot (Inca), entre altres. L’albercoc repartit també ha estat mallorquí de producció integrada del grup Agromallorca SAT.”

“L’acolliment sempre és molt bo. Hi ha molts col·legis que fan difusió en les seves xarxes socials. El llistat de centres el preparen des de la Conselleria d’Agricultura (FOGAIBA). Aquest any escolar, com havia menys pressupost només es va realitzar el programa als cicles d’infantil i primària”, conclou Perelló.

Xisca Castell, directora del CEIP Son Ferriol, considera, per la seva banda, que el programa hauria d’integrar-se una mica més en la metodologia educativa. Com a exemple, esmenta l’ocasió que a educació infantil, aprofitant el repartiment, es va fomentar el consum de poma amb activitats que incloïen el pelat i el tall. Segons Castell “la fruita es lliura a l’hora perfecta perquè ens dona temps a repartir-la a temps perquè els estudiants puguin prendre-la a l’hora del pati. La fruita arriba en molt bones condicions, és abundant i els agrada molt.”

Albercoc, pera, poma i suc de taronja als alumnes els costa triar amb quin fruita quedar-se de les quals s’han repartit, segons expliquen.

El col·legi cooperatiu CIDE és un altre dels centres que participa en el programa. La seva directora, Amalia Martínez, també professora d’infantil, indica que “als alumnes els encanta la iniciativa. Ja han participat en altres anys els cursos des d’infantil fins a ESO. Porten molt bona varietat de fruita i les famílies estan molt agraïdes. Si es porta varietat és molt millor. Enguany els ha faltat portar raïm perquè agrada molt”.

El consum de fruita entre els joves comporta multitud d’avantatges, incentiva entre els més joves hàbits saludables i si, a més, es tracta de producte local els beneficis s’estenen a altres àmbits.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt