Ara llegint
La població d’àguila coabarrada es considera sostenible, deu anys després de la seva reintroducció a Mallorca

La població d’àguila coabarrada es considera sostenible, deu anys després de la seva reintroducció a Mallorca

La població d’àguila coabarrada es considera positiva amb 40 exemplars i 5 polls nascuts enguany, després que hagi transcorregut una dècada d’ençà de la seva reintroducció a Mallorca, després d’algunes dècades desapareguda.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, i el cap del servei de Protecció d’Espècies, Ivan Ramos, han fet avui balanç dels resultats del projecte de reintroducció de l’àguila coabarrada (Aquila fasciata) ) a Mallorca que es va iniciar fa tot just 10 anys.

Mir ha destacat «el gran esforç col·lectiu que hi ha darrere d’un projecte d’aquesta envergadura» i que s’ha resolt «amb gran èxit, propiciant que la població d’aquesta espècie protegida ja sigui auto sostenible, amb uns 40 exemplars». «Protegir la biodiversitat és protegir-nos a tots, tal com ha demostrat la pandèmia que desgraciadament encara estam patint», ha afegit.

El Govern aprovà el Pla de Reintroducció d’aquesta espècie el 2009, després de desaparèixer a Mallorca envers els anys setanta. Durant els primers 6 anys es varen establir sis parelles territorials i varen néixer onze polls. La fita més important s’aconseguí el 2014 quan va néixer el primer exemplar en llibertat d’una parella establerta a Mortitx i que, a dia d’avui, segueix criant amb èxit.

L’evolució de llavors ençà ha estat positiva, segons les conclusions del darrer informe elaborat el 2017 per l’Equip de Biologia de la Conservació de la Universitat de Barcelona (UB). A dia d’avui la població compta amb 40 exemplars, entre els quals s’hi ha establert 9 parelles. Enguany han nascut 5 polls que seran identificats amb emissors GPS per poder obtenir informació de l’ús que fan del territori, així com es fa amb 23 exemplars que ja el duen col·locat.

El Servei de Protecció d’Espècies, l’IBANAT i el COFIB han comptat, per aquest projecte, amb la col·laboració de la Fundació Natura Parc, Vinyes Mortitx, Red Eléctrica i ENDESA. Entre el 2013 i el 2017 el projecte va comptar amb finançament europeu a través del projecte LIFE Bonelli que tenia l’objectiu de recuperar-ne la població a Mallorca i a la Península. Actualment i fins el 2022 es troba dins el projecte Aquila a-LIFE.

Foto: Sebastià Torrens

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt