Ara llegint
La UIB seqüenciarà l’ADN de la nova vespa asiàtica per determinar si és una nova invasió o la mateixa de 2015

La UIB seqüenciarà l’ADN de la nova vespa asiàtica per determinar si és una nova invasió o la mateixa de 2015

Un equip d’investigadors del Departament de Biologia de la Universitat de les Illes Balears elaborarà un estudi genètic dels exemplars de vespa asiàtica (Vespa velutina ssp. nigrithorax) localitzats recentment a Marratxí per determinar si es tracta d’una altra introducció d’aquesta espècie invasora a Mallorca o si, per contra, està relacionat amb el focus que ja s’havia donat per eradicat.

Els investigadors de la UIB extrauran i seqüenciaran l’ADN dels exemplars del niu trobat a Marratxí, com ja fan amb vespes capturades en ocasions anteriors tant a Mallorca com a la Península. A partir de la informació genètica que obtinguin de cada exemplar, podran determinar les relacions genètiques entre tots i, per tant, també esperen poder arribar a establir quin va ser el focus inicial des del qual es va propagar la vespa asiàtica per la Península i Mallorca. De la mateixa manera, sabran si la vespa trobada a Marratxí és o no part d’una nova introducció de vespa asiàtica a Mallorca.

Aquest estudi es farà en el marc d’un projecte de recerca liderat per la doctora Mar Leza, professora del Departament de Biologia de la UIB, i en el qual també participen el doctor José Antonio Jurado i l’alumne de doctorat Cayetano Herrera. L’objectiu d’aquest projecte és identificar la via d’entrada de la vespa asiàtica a Mallorca i a la Península a través de l’estudi de la diversitat genètica d’aquesta espècie. El projecte té el suport de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. També hi col·laboren investigadors de la Universitat de Barcelona, la Universitat de Vigo, l’associació Avispa Asiática i el Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB), amb el suport del Servei de Protecció d’Espècies de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears.

Els investigadors esperen que les dades que obtinguin permetin de proposar mesures específiques de gestió que contribueixin a reduir l’impacte de la vespa asiàtica i frenar-ne l’expansió.

Des de 2015

L’octubre de 2015, la Universitat de les Illes Balears va confirmar la detecció del primer exemplar de vespa asiàtica. El 2016 se’n varen detectar més nius als municipis de Sóller, Deià, Fornalutx i Bunyola. L’any següent, la presència de l’espècie va assolir el pic més alt, amb vint-i-un nius detectats als municipis de Sóller, Deià, Fornalutx, Bunyola, Valldemossa, Esporles, Santa Maria del Camí, Lloseta i Escorca. El 2018 se’n va detectar només un niu, a Sóller. De llavors fins a la detecció de l’exemplar trobat a Marratxí, no se n’havia tornat a detectar cap altre, si bé s’havia mantingut l’esforç de parament de trampes. El novembre de 2020, l’espècie es va donar per erradicada.

Vespapp

De 2015 a 2018 es varen detectar i destruir 32 nius i es varen capturar 89 exemplars de vespa asiàtica, en bona part gràcies a la tasca del projecte de ciència ciutadana Vespapp. És una aplicació impulsada i desenvolupada des de la UIB, que ha permès que els ciutadans de les Illes Balears participassin directament en la tasca de detectar i erradicar l’espècie.

Vespapp no solament és una eina on es pot trobar informació sobre l’espècie invasora, sinó que, alhora, el ciutadà pot ser part activa en el procés d’erradicació i/o control de l’espècie. Així, qualsevol persona que vegi una vespa sospitosa ho pot notificar a través de l’aplicació mòbil, la web o les xarxes socials. Aquestes notificacions són rebudes per un grup d’entomòlegs experts, que, en cas d’observar un positiu, avisen l’autoritat competent per activar el protocol dissenyat.

El desenvolupament d’aquesta plataforma ha estat possible gràcies a la col·laboració de nombrosos actors: l’empresa Habitissimo, la Càtedra Santander-UIB d’Innovació i Transferència del Coneixement, la Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme del Govern de les Illes Balears i la Unió Europea, a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Aquesta iniciativa ha estat mereixedora de nombrosos reconeixements, com ara el Premi a la Divulgació Científica de la Societat Catalana de Biologia (2017), el Premi Onda Cero Mallorca de Ciència i Investigació (2019), i el segon premi al millor projecte cofinançat pel FEDER de l’Acte anual 2019 de Política Regional i Fons Europeus a Espanya.

Què hem de fer si trobam un exemplar sospitós?

La UIB demana als ciutadans que si troben o creuen que han trobat un exemplar de vespa asiàtica ho comuniquin mitjançant l’aplicació Vespapp i que no capturin l’exemplar, atès que l’objectiu és poder seguir-lo per localitzar la ubicació del niu i així poder eliminar-lo. 

Per la seva banda, el Servei de Protecció d’Espècies de la Conselleria de Media Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears també posa a disposició de la ciutadania el número de telèfon 606 87 52 44 i l’adreça electrònica especies@dgcapea.caib.es per comunicar la troballa d’exemplars sospitosos. La Conselleria ha activat totes les xarxes d’avistament, que foren un factor clau en l’exitosa campanya d’erradicació d’aquesta espècie, que es va desenvolupar entre 2015 i 2020. 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt