Ara llegint
Les cooperatives agroalimentàries dissenyen a Toledo un full de ruta per superar l’actual escenari

Les cooperatives agroalimentàries dissenyen a Toledo un full de ruta per superar l’actual escenari

Representants de cooperatives agroalimentàries de les quatre illes de les Balears han acudit aquesta setmana a Toledo per a assistir al VIII Congrés de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya, que ha tingut lloc els dies 30 de juny i 1 de juliol.

Una delegació que ha estat formada per deu cooperativistes de les quatre Illes Balears, encapçalats per la presidenta, Jerònima Bonafé, juntament amb Fernando Fernández, director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural; Juan Mari Guasch, director insular del Medi rural i Marí del Consell d’Eivissa i Mª Francisca Parets, directora gerent de cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears.

Com a representants hi han acudit: Santiago Tadeo, gerent de COINGA; Miquel Gual, gerent de la cooperativa Camp Mallorquí i la Cooperativa Agrícola de Sóller; Isabel Mª Vicens, gerent de Agromallorca SAT; José Mayans de Agroeivissa S. Cooperativa; Margalida Seguí de Son Jover SAT; i Marcos Ribas president de la Cooperativa del Camp de Formentera i Irene Viseras, responsable del gabinet de comunicació de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears.

Jerònima Bonafé ha declarat al terme de les sessions que “des de l’últim congrés que es va celebrar el 2015, la situació del sector ha estat influïda per realitats com la COVID, ara les conseqüències de la guerra, que més que mai fa que ens hàgim de plantejar un futur sostenible i sobretot, en comú a través de les organitzacions cooperatives i SATs. És una gran oportunitat per a compartir experiències i abordar en comú els reptes del sector agroalimentari d’Illes Balears amb altres federacions”.

Exposició de productes cooperatius

Durant el VIII Congrés Cooperatives Agro-alimentàries de España, sota el lema “Cooperatives, junts cap a un futur sostenible”, en una sala del Auditòrium el Greco de Toledo s’ha exposat una natura morta amb productes cooperatius. En concret, la representació d’Illes Balears ha estat molt completa amb els següents productes: ametlla de la Cooperativa Sant Antoni d’Eivissa, tomàtiga de ramellet, el gaspatxo de tomàtiga de ramellet, el kètchup forqueta o la confitura de tomàtiga de ramellet de Agromallorca SAT; formatges de Son Jover SAT; ametlles de la cooperativa Camp Mallorquí; oli, olives, confitures de la cooperativa Agrícola Sant Bartomeu de Sóller; confitura d’albercoc i de magrana de la cooperativa agrícola de Porreres i formatge curat i semicurat de Coinga.

Projectes d’innovació exposats en el Congrés

En el marc del Congrés s’ha pogut visitar una exposició amb els projectes d’innovació en els quals participen les cooperatives espanyoles, i els assistents tindran l’oportunitat de conèixer el projecte PLOUTOS emmarcat dins Horitzó 2020 en el qual estan treballant Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears juntament amb Agromallorca SAT i AnySolution per a definir nous models d’agricultura de precisió.

Al llarg de les dues jornades han participat autoritats de l’àmbit agroalimentari i polític, europeu, nacional i regional amb els quals els cooperativistes han tingut l’oportunitat de conversar. El comissari d’Agricultura i vicepresident de la Comissió Europea, Janus Wojciechowski, que per problemes d’agenda no ha pogut assistir de manera presencial ha intervingut a l’inici del Congrés, i posteriorment el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas i el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, han participat en l’acte inaugural.

Jerònima Bonafé, un exemple a seguir

Durant la intervenció del Ministre ha posat en valor la importància del relleu generacional i de la incorporació de la dona en Consells Rectors, destacant el treball que porta fent de Jerònima Bonafé, secretària del Consell Rector de Cooperativas Agro-alimentarias de España i presidenta de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, per a aconseguir la representació equitativa en les cooperatives.

En l’última sessió s’ha donat a conèixer el Pla Estratègic del Cooperativisme Agroalimentari, PECOOP. Jerònima Bonafé ha moderat la ponència de Gabriel Trenzado titulada “La cooperativa agroalimentària de 2030”. També s’ha presentat la marca “Producte Cooperatiu”.

En conclusió, aquest VIII Congrés ha permès a Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya definir un full de ruta per als pròxims anys que orient al cooperativisme agroalimentari, als nostres socis i sòcies en el nou i complex escenari que tenim per davant.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt