Ara llegint
Les reserves hídriques augmenten al 67% malgrat un mes de desembre sec

Les reserves hídriques augmenten al 67% malgrat un mes de desembre sec

Les reserves hídriques de les Illes Balears se situen al 67% el mes de desembre, vuit punts per sobre del mes anterior. Les pluges intenses registrades el mes de novembre han permès un increment de vint punts percentuals respecte el mes d’octubre i, per això, la situació és ara millor que l’any passat quan les reserves es trobaven al 61%.

Per illes, la que experimenta un increment major és Mallorca (que passa del 60% al 68%). La segueixen Eivissa (que passa del 52% al 58%) i Menorca (que passa del 53% al 55%). Formentera, en canvi, passa del 53% al 52%.

Tot i l’ascens generalitzat, sis de les 10 Unitats de Demanda (UD) de les Illes Balears (Eivissa, Palma-Alcúdia, Tramuntana Nord, Tramuntana Sud, es Pla i Artà) es mantenen en escenari de prealerta de sequera, segons la consideració de la Conselleria de Medi Ambient. Això és així -expliquen- perquè es necessiten tres mesos consecutius en situació de normalitat per canviar d’escenari.

Les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) indiquen que desembre ha estat un mes molt sec pel que fa a precipitacions a les Illes Balears, ja que de mitjana s’hi han acumulat 20,6 l/m2, un terç de l’habitual. A Mallorca, per exemple, han plogut 22,7 l/m(la mitjana història és de 68,4 l/m2); a Eivissa i Formentera, 1,9 l/m(la mitjana històrica és de 55,8 l/m2); i, a Menorca, 25,4 l/m(la mitjana històrica és de 59,1 l/m2).

Pel que fa al percentatge interanual, en el conjunt de l’arxipèlag la precipitació es troba un 28% per sobre de la mitjana. Per illes, Mallorca està 18 punts per sobre i Menorca, 28. Els registres de les Pitiüses es troben 32 punts percentuals per sobre de la mitjana històrica.

Si es manté la tendència dels darrers dos mesos, és previsible que les UD de Palma-Alcúdia, Tramuntana Nord i Tramuntana Sud abandonin l’escenari de prealerta de sequera el proper mes. La resta, necessitaran entre un i dos mesos més de registres dins la situació de normalitat.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt