Ara llegint
L’Impost de Turisme Sostenible permet actuar sobre 54 hectàrees de boscos inclosos a finques públiques

L’Impost de Turisme Sostenible permet actuar sobre 54 hectàrees de boscos inclosos a finques públiques

Aquests dies han finalitzat les tasques que han permès crear més de 13 hectàrees de faixes de defensa contra incendis forestals a la finca pública de Son Real. Aquesta actuació, juntament amb la que s’ha dut a terme a vuit localitzacions més, ha estat finançada amb 620.125 euros provinents de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS). Així, el projecte ‘Bosc Públic: millora del paisatge forestal’, ha propiciat la gestió de 54,2 hectàrees de terreny forestal públic, que serviran per protegir tot el bosc.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, i el gerent de l’Institut Balear de la Natura (IBANAT), Joan Ramon, han visitat aquest divendres la finca pública .

Mir ha destacat la importància d’aquestes intervencions, ja que ajuden a «adaptar els boscos a l’emergència climàtica i a fer-los més resilients de cara a escenaris adversos com els incendis forestals». El conseller ha incidit en què les actuacions de gestió activa del territori no només eviten el perill del foc, sinó també «els d’altres danys que pateixen els boscos autòctons com la sequera, la introducció d’espècies exòtiques o l’abandonament del camp».

Per la seva banda, Mas ha assenyalat que comptar amb les faixes d’autoprotecció contra incendis és una «gran eina de prevenció», ja que «es crea una ruptura de la massa forestal, fet que dificulta la propagació del foc». Amb la defensa del bosc, ha afegit, «es mitiga un dels problemes ambientals més severs que pateix la conca mediterrània: la desertificació».

Així doncs, amb les tasques a 13,36 hectàrees de la finca pública, Son Real és una de les localitzacions on s’ha abastat més superfície. S’han creat franges de seguretat en els límits, a més d’una faixa auxiliar de defensa en cas d’incendi forestal. L’objectiu és aconseguir una major protecció davant els incendis alhora que crea un mosaic paisatgístic que afavoreix la biodiversitat local.

Una altra de les finques on més hectàrees s’ha tractat ha estat Sa Duaia. A les 15,2 ha s’hi han realitzat tasques de desbrossament de la faixa existent i se n’han fet de noves per protegir les repoblacions que s’hi han fet durant els darrers anys per recuperar la coberta vegetal afectada per incendis forestals.

A més, s’ha treballat a les finques públiques de Cúber (10,08 ha), Es Canons (6,5 ha), Planícia (3 ha), Son Tries (1,98 ha), la Comuna de Muro (1,57 ha), el parc Natural de Llevant (1,5 ha) i a l’àrea recreativa de Can Picafort (1,05 ha)

Les actuacions han consistit a aclarides, podes, suport a la regeneració natural, eliminació de tanyades i tractaments preventius enfront de pertorbacions per erosió, nevades o incendis, d’acord amb el que preveu el Pla Forestal de les Illes Balears. Les tasques s’han realitzat a superfícies d’alzinar, pineda, garriga i càrritx.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt