Ara llegint
Madrid reverteix la prohibició de les cremes de restes vegetals a l’entorn agrari

Madrid reverteix la prohibició de les cremes de restes vegetals a l’entorn agrari

Durant els treballs de la ponència del Projecte de llei per la qual es regula el sistema de gestió de la política agrària comuna, el PDeCAT ha aconseguit incorporar una esmena al text legislatiu per revertir la prohibició de la crema de residus vegetals en l’entorn agrari que establia la llei estatal de residus i sòls contaminats vigent des del passat mes d’abril.

En concret, aquesta esmena suprimeix l’apartat 3 de l’article 27 de la llei 7/2022, del 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, i s’ha incorporat a la ponència per majoria.

Aquesta esmena presentada al Congrés dels Diputats per la formació catalana, recull les reivindicacions de moltes organitzacions agràries del país. Com destaca la diputada del PDeCAT adscrita a la Comissió d’Agricultura, Concep Cañadell, aquesta prohibició de crema de restes vegetals agràries “representava un sobrecost sobrevingut i inacceptable per a l’economia de moltes famílies que viuen del camp i la pagesia”.

A les Illes Balears, de fet, s’havia d’activar una mecanisme a través de les conselleries d’Agricultura i de Medi Ambient per esquivar aquesta llei.

Aquesta mateixa diputada assenyala que l’obligatorietat d’eliminar aquests materials mitjançant els processos previstos a la llei esmentada “obligava les explotacions agràries a costoses inversions de tractament biològic, molt difícils d’afrontar en l’actual situació de sequera, encariment d’inputs i la situació internacional”.

De fet, el tractament biològic en grans volums pot suposar un increment de costos d’entre 1.000 i 1.500 euros per hectàrea. Per exemple, al sector fructícola, hi ha part de la poda que es tritura per fer compost, com estableix la nova llei de residus, però aquest procediment no es fa servir en el cas de grans volums de restes vegetals, com ara en la substitució d’arbres fruiters.

Per això, Cañadell s’ha mostrat molt satisfeta per haver aconseguit aquesta reivindicació i ha recordat queels pagesos ara s’arriscaven a multes d’entre 2.000 i 100.000 euros si no complien amb la normativa.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt